miercuri, 29 decembrie 2010

Lasagna

Unele mancaruri italienesti sunt atat de bune incat este greu sa te opresti din prepararea lor iar si iar. Un preparat cu multe calorii si usor de preparat, insa foarte gustos, este Lasagna, a carei reteta am invatat-o de la un prieten si nicidecum din cartile de bucate. Am adaptat-o un pic ulterior si a iesit ceva delicios :)

Ingrediente:
  • jumatate de cutie foi de lasagna (aprox. 12 buc.)
  • 2 cepe albe mijlocii
  • 1 cutie cu ciuperci sau 400g ciuperci proaspete
  • 500g carne tocata de vita
  • 1 morcov
  • 1 rosie mare
  • 3 linguri ulei de masline
  • 3-4 linguri pasta de tomate
  • oregano si nucsoara
  • 3 linguri parmezan ras sau cascaval
  • 50g unt, 3 linguri faina, 800 ml lapte --> pentru sos
Ustensile:
  • un vas termorezistent sau o tava de marime medie
Pentru aceasta reteta nu sunt foarte multe secrete, dar daca ar fi sa adaug ceva ar fi preferinta mea pentru ciupercile proaspete si parmezanul ras in loc de cascaval, pe care il gasiti in orice supermarket.

Pentru a usura mult prepararea, am rezolvat de la inceput problema legumelor tocate. Astfel, am tocat marunt ceapa, ciupercile, morcovul si rosiile si le-am pus in vase separate, deoarece vor fi folosite in momente diferite ale intregului "proces". La inceput, uleiul se pune la incins intr-o tigaie inalta sau o oala antiaderenta. Se adauga ceapa si se caleste aproximativ 5 minute, pana se inmoaie.

Se adauga apoi ciupercile si morcovul si se fierb in continuare timp de 10 minute.

Carnea tocata se adauga si ea impreuna cu jumatate de pahar de apa si se fierbe aprox. 10 minute pana isi schimba culoarea.


Apoi, se adauga rosiile tocate marunt si se fierb in continuare 5-10 minute.

Nu in ultimul rand se adauga pasta de tomate, o lingurita de oregano si sare dupa gust. Compozitia trebuie sa fiarba cel mult 10 minute, iar daca vi se pare ca nu are sos suficient, puteti adauga inca jumatate de pahar de apa.


Sosul, cunoscut ca sos bechamel, este folosit la o gama larga de preparate, printre care si lasagna. Pregatirea sosului trebuie facuta cu grija, intrucat rezultatul poate fi delicios sau ...un mic dezastru. Intr-o oala de marime medie se pune untul la topit. Dupa ce s-a topit complet, se ia de pe foc si se adauga faina; se amesteca rapid, pana cand se obtine o coca lipicioasa.


Laptele se incorporeaza treptat, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga jumatate de lingurita de nucsoara si sare dupa gust si se pune din nou pe foc. Trebuie amestecat in continuu pana sosul incepe sa fiarba, pentru a nu se prinde de oala; datorita fainii, consistenta se va schimba, iar lichidul va deveni mai cremos. Cand incepe sa clocoteasca se mai lasa 5 minute si se ia de pe foc.



Pentru prepararea lasagnei se vor amesteca (nu oricum) foile si cele doua compozitii. In tava se toarna un strat subtire de sos; peste el se pun una langa alta foile de lasagna.



Peste foi se pune un strat de compozitie cu carne si 3-4 linguri de sos, se pune un rand nou de foi si se repeta intreaga operatiune. In total vor fi 3 randuri de foi si 2 de compozitie cu carne. Peste ultimele foi se toarna restul de sos si se presara parmezanul ras.



Tava se baga la cuptorul incins (foc mediu) si se lasa pana cand lasagna se rumeneste bine. Rezultatul, il puteti vedea mai jos. :) Spor!


marți, 28 decembrie 2010

Supa thai de dovleac

Pana nu demult credeam ca dovleacul poate fi folosit numai pentru placinta sau pentru semintele sale prajite. Cum putini sunt cei care inteleg utilitatea acestei legume si deoarece a reusit sa devina unul din ingredientele mele preferate, m-am hotarat sa postez si o supa iesita din comun, cu dovleac. Accidentele din bucatarie nu m-au ocolit nici pe mine, iar din acest motiv imi aduc aminte si acum cu un pic de teama de arsura provocata de prima mea ...supa crema de dovleac. A fost prima, insa ce a iesit ulterior este cu totul altceva.

Ingrediente:
  • 1,5 kg dovleac de placinta
  • 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapa
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 1 lingurita lemongrass ras
  • 3-4 linguri pasta de curry rosu
  • 300ml lapte de nuca de cocos
  • 850ml bulion de legume (retata a fost postata anterior si o puteti gasi in arhiva)
  • sucul de la 1 lime
  • 1 lingurita de zahar
  • ardei iute (optional)
Ustensile:
  • blender sau un mixer cu brat de pasat
Chiar daca supa este usor de preparat, ingredientele sunt putin mai speciale si uneori greu de gasit. Cateva indicatii utile puteti gasi mai jos:
  • ghimbirul poate fi gasit la Mega Image sau la hipermarketuri, la raionul de legume
  • lemongrass-ul si pasta de curry le gasiti la Mega Image in borcanele, la raionul de mancare chinezeasca/thailandeza
  • laptele de nuca de cocos l-am gasit numai la Mega Image, la acelasi raion
Pentru inceput, se decojeste dovleacul, i se scot semintele si apoi se taie in bucati maricele. Acestea se pun intr-o tava, peste ele se pune jumatate din cantitatea de ulei, sare si piper dupa gust. Se pun la cuptorul incins la 200 grade pentru aproximativ 30 minute.


Dovleacul trebuie tinut la cuptor pana se inmoaie. Daca este nevoie, il puteti intoarce din cand in cand pentru a se coace mai bine. Cand este aproape gata, se pregatesc restul de ingrediente. Se taie ceapa in felii; restul de ulei se incinge intr-o oala mare si se adauga ceapa.


Ghimbirul se rade marunt si se adauga peste ceapa calita, impreuna cu lemongrass-ul.


Se lasa pana se inmoaie bine si se adauga pasta de curry.


Ingredientele se fierb 2-3 minute si se adauga dovleacul copt, laptele de nuca de cocos si bulionul de legume.


Se fierb 5-10 minute si apoi se paseaza cu blenderul sau cu bratul de pasat al mixerului.



Pasta obtinuta se mai fierbe un pic si se adauga zeama de la 1 lime, zaharul, sare si piper dupa gust.
Se serveste fierbinte, cu chilli si ardei iute presarat deasupra. Pofta buna!