joi, 31 martie 2011

Paste cu sos cremos si pui

Intr-o zi, mi-a fost recomandat un site cu retete de pe diverse bloguri, si cum eram datoare cu o gateala pentru un prieten bun, i-am recomandat si lui, acelasi site. Rezultatul: o gateala in garsoniera :)

Ingrediente:
  • 2 piepti de pui
  • 2 ardei grasi mari: unul rosu si unul galben
  • 1/2 ceapa
  • 4 catei usturoi
  • 1 ceasca de supa de pui
  • 1 ceasca de smantana sau smantana lichida pentru gatit
  • 250 g paste
  • 3 lingurite de condimente: 1 garam masala, 1 piper alb, 1 piper cayenne
Stiu ca unii dintre voi ati putea renunta la prepararea acestei retete la gandul ca trebuie sa folositi un ingredient ciudat, cum ar fi garam masala. Sincer, eu nu am reusit sa il gasesc la noi, insa am descoperit o reteta si l-am preparat singura. Asadar, in cazul in care nu aveti chef, timp sau interes de a-l prepara, il puteti inlocui cu pudra de usturoi sau piper negru.
Un alt lucru foarte important de care trebuie sa tineti seama este faptul ca piperul alb si piperul cayenne sunt iuti, asa ca ar fi bine sa ajustati cantitatea si in functie de preferinte :)

Pentru inceput, pieptul de pui se spala si se taie in cubulete. Intr-un vas, se amesteca condimentele.


Bucatile de pui se condimenteaza bine cu 2/3 din acest amestec si se lasa de-o parte pana se pregatesc legumele.


Ardeiul si ceapa se taie in felii nu foarte mici. Usturoiul se taie si el foarte marunt.



Intr-o tigaie mare se pune putin ulei de floarea soarelui sau de masline si se adauga puiul in momentul in care acesta s-a incins bine. Se lasa cateva minute sa se prajeasca si se intoarce. Se repeta acest procedeu pana cand carnea este alba complet.


Cand puiul este gata, se scoate pe o farfurie si in aceeasi tigaie se prajesc legumele la foc mare (ardeiul, ceapa si usturoiul), adaugand putin ulei daca este nevoie. Se adauga 1/3 din condimentele folosite intial si sare dupa gust.


Se scot si acestea dupa maxim 10 minute si in tigaie se pune supa de pui. Se da in clocot si se adauga smantana. Cand sosul a scazut aproape la jumatate, se adauga in tigaie puiul si legumele.
In paralel puneti o oala cu apa la fiert, pentru a pregati pastele; acestea trebuie sa fie gata o data cu intreaga compozitie.



Compozitia se fierbe in continuare la foc mic pana cand sunt gata pastele (puteti adauga inca putina sare, dupa gust). Pastele fierte se scurg si se pun peste compozitia luata de pe foc. Se amesteca cu grija, pentru a crea un tot omogen.



Rezultatul poate fi obervat, de altfel, si in poza :) Delicios, picant, delicios.


P.S. In cazul in care din greseala le-ati facut prea picante, consumati-le reci; iuteala va fi considerabil diminuata ;)

vineri, 25 martie 2011

Chiftelute cu dovlecei si branza feta

Chiftelutele cu dovlecei, sarate cu branza, sunt foarte foarte delicioase si pot fi servite pur si simplu, sau ca aperitiv. Stiu sigur ca sunt un preparat ce face parte din bucataria orientului mijlociu si ca prajitul lor mi-a luat mai mult decat prepararea, insa rezultatul m-a facut sa nu regret ca am stat aproximativ 45 de minute in bucatarie.

Ingrediente:
  • 3 dovlecei medii au 2 dovlecei mari de aproximativ 500g
  • ulei de masline pentru compozitie si pentru prajire
  • 1 ceapa mare
  • 3 oua mari
  • 200g branza feta
  • 1 legatura de patrunjel
  • 4-5 linguri de faina
  • sare si piper
In cazul in care nu stiti ce dovlecei sa cumparati, va pot oferi cateva indicatii. La momentul respectiv eu am gasit numai dovlecei courgette, cei de o culoare verde inchis si nu foarte mari. Dar stu sigur ca se pot face la fel de bine si cu alte soiuri de dovlecei, cum ar fi cei de culoare verde deschis (tot din import) sau cu cei romanesti, cumparati din piata (de preferabil).
Pentru inceput, va trebui sa radeti acesti dovlecei pe ochiurile mari ale razatoarei. Apoi, ii puneti intr-un bol mare si ii frecati cu putina sare; sarea ii va ajuta sa elimine apa, astfel incat compozitia ulterioara sa nu necesite foarte multa faina. Ii lasati sa stea aproximativ 10 minute.


Intre timp, taiati ceapa marunt. Incingeti 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie si caliti ceapa cu putina sare si piper, pana se rumeneste un pic.


Dovleceii, care acum vor musti in zeama, se storc in pumni si apoi se pun intr-un vas mare. Se adauga ouale si se amesteca bine.


Apoi, se adauga branza feta taiata cubulete, patrunjelul tocat, 3 linguri de faina si putin piper. Se amesteca pana la omogenizare. Restul de faina se adauga treptat, in functie de cat de moale este aluatul. Trebuie sa tineti cont ca el va fi pus cu lingura in tigaie, iar cand il luati din vas trebuie sa fie cat de cat legat, nu sa se scurga tot din lingura. Cu toate astea, nu trebuie sa fie nici tare :)
De asemenea, este posibil sa nu mai fie nevoie de sare, pentru ca branza este deja suficient de sarata.


Intr-o tigaie antiaderenta se incine un strat subtire de ulei de masline (cat sa acopere fundul tigaii) si se prajesc pe rand chiftelele.


Cand sunt rumene, se scot si se pun pe hartie de bucatarie, care va acoperi surplusul de ulei. Se vor servi pur si simplu sau cu putina zeama de lamaie. Garantez ca sunt delicioase! :)



Pofta buna!

miercuri, 23 martie 2011

Piure dulce de morcovi

Cand v-ati plictisit de garniturile din cartofi si daca va plac preparatele putin dulci, puteti incerca acest piure de morcovi delicios, pe care eu l-am consumat de altfel alaturi de placinta din reteta anterioara. Daca este delicios sau nu, pot numai sa spun ca vita si un alt preparat putin dulce merg de minune ;)

Ingrediente:
  • 1 lingura mare de unt
  • 2 cepe
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 kg morcovi
  • patrunjel pentru ornat
Ustensile:
  • blender sau capul de pasat al mixerului
Piureul de morcovi este foarte bogat in vitamine si intr-adevar, foarte colorat. :) Pentru conceperea lui, se curata multimea de morcovi, se taie in bucati maricele si se pun la fiert.


Intre timp, cepele se curata si ele si se taie in felii mari. Intr-o tigaie se topeste untul si se adauga ceapa impreuna cu zaharul brun. Se fierb la foc mic timp de 20-30 de minute, pana cand ceapa devine foarte moale si rumena.


Morcovii fierti se scurg si se adauga peste ei ceapa. Cu ajutorul unui blender se paseaza ingredientele, adaugand si un pic de sare, pentru gust.


Rezultatul obtinut este un piure moale, care poate fi servit pe post de garnitura dulce, pentru preparate din carne de vita.



Pentru aspect si un gust putin diferit, se poate adauga si patrunjel tocat marunt.
Pofta buna!

vineri, 18 martie 2011

Placinta de carne si ceapa, cu crusta crocanta

In cazul in care nu stiati acest lucru, placintele sunt peparatul meu preferat. Cel fel de placinte? Orice fel, atata timp cat exista un pic de aluat, foietaj, blat J Si cum weekendul trecut trebuia sa pregatesc ceva special, m-am pus pe treaba.

Ingrediente pentru compozitie:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 140g pancetta (sau costita fara os)
  • 1kg carne de vita pentru tocanita
  • 4 linguri de faina
  • 750 ml vin rosu sec sau 750ml supa de vita
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 600g cepe mici
  • 4 fire de cimbru
  • 1 ou

Ingrediente pentru aluat:

  • 350g faina
  • 200g unt congelat
  • sare
Ustensile:

  • un vas termorezistent
  • un facalet sau o sticla din sticla pentru intinderea aluatului

Pentru a nu va panica la vederea unor ingrediente care la prima vedere par usor de gasit iar la a doua vedere imposibil, propun niste tips & tricks:

  • pancetta – la hypermarket-ul unde am fost sa fac cumparaturile nu am gasit, asa ca am luat costita cu os si i-am scos osul
  • cimbru – puteti gasi cimbru proaspat la Mega Image sau Real (probabil si in alte hypermarket-uri); daca nu, puneti 2 lingurite de cimbru uscat
  • vinul rosu si supa de vita – clar iese mai buna cu vin

Iar acum, sa ne apucam de preparare. Trebuie sa va avertizez ca aceasta placinta nu se prepara in 30-40 de minute, ci poate dura si pana la 3 ore, in functie de dexteritatea cu care preparati.
Pentru inceput, am taiat costita si carnea de vita in bucati nici foarte mari, nici foarte mici.

Intr-o tigaie sau o cratita mare, antiaderenta, se incinge o lingura de ulei. Se adauga costita si se prajeste pana devine rumena; se scoate cu o spumiera intr-o farfurie.

Carnea de vita se da prin faina. In aceeasi tigaie se adauga inca o lingura de ulei si se prajeste carnea de vita pana isi schimba culoarea. In cazul in care nu are loc toata o data, puneti-o in doua transe. Daca tigaia sau cratita nu sunt antiaderente, este foarte posibil ca faina combinata cu uleiul sa se intareasca si sa formeze o crusta pe fundul recipientului. Daca nu aveti un astfel de vas, este foarte indicat sa spalati oala inainte de a trece la etapa urmatoare.


Cand vita este semi-rumenita, de o culoare gri deschis, se adauga costita. Se pune vinul, cimbrul si se lasa la fiert. Cand incepe sa fiarba, se acopera partial cu un capac si se lasa la fiert 1 ½ - 2 ore, pana cand lichidul scade iar carnea se fragezeste.



Intre timp, trebuie sa va ocupati si de ceapa. Aceasta se curata, se taie in bucati mari si se unge cu uleiul de masline ramas. Se aseaza intr-o tava si se pune in cuptorul incins timp de 30 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca si sa se inmoaie.


Cat timp carnea fierbe iar ceapa se coace, preparati aluatul. Intr-un bol se pune faina, un pic de sare si untul congelat, pe care il radeti pe ochiurile mari ale razatoarei. Amestecati bine, adaugand din cand in cand apa rece (8-10 linguri). Aluatul obtinut trebuie sa fie tare si omogen; pana sunt gata restul de ingrediente, il puteti da la rece.


Se amesteca ceapa, otetul si carnea, in momentul in care vinul a scazut destul de mult, iar ceapa este rumenita.



Apoi, compozitia se muta in vasul termorezistent.



Pe o suprafata presarata cu faina se intinde aluatul astfel incat suprafata lui sa fie un pic mai mare decat cea a vasului. Foaia de aluat se pune peste vas si se taie pe margini daca o depaseste prea mult. Intr-un castronel se bate oul si se unge cu el aluatul.



Placinta se baga in cuptorul incins si se coace pana cand aluatul se rumeneste. Apoi, mancatul vine de la sine.



Spor! J

duminică, 6 martie 2011

Tocana de ciuperci proaspete

Orice combinatie de ciuperci salbatice sau cultivate poate fi consumata ca fel principal sau garnitura, in functie de gusturile fiecaruia. Eu am ales sa prepar acest tip de tocanita intr-o seara in care, intamplator, am avut si un ajutor de bucatar :)

Ingrediente:
  • 875g ciuperci proaspete (eu am folosit champignon)
  • 75g unt
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lingurita de maghiran
  • 1 lingura de patrunjel tocat
  • 150 ml vin rosu
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita de amidon
  • 2 linguri de smantana
  • sare si piper
Pentru servit:
  • cartofi pentru piure (1-2 kg)
  • putin unt, lapte, smanatana
  • o cantitate de bacon in functie de preferinte
  • paine pentru prajit
Ceapa si usturoiul se taie marunt.


Ciupercile se spala si se taie si ele, in bucati maricele.


Trebuie sa fiti foarte atenti in ce tigaie veti prepara acest fel de tocanita. Cum o alegeti? Dupa ce taiati toate ciupercile, ganditi-va ca ele trebuie sa incapa in acea tigaie. Intr-adevar, trebuie sa recunosc, eu nu am fcut asa :) Si, voi prezenta astfel varianta mea de preparare "chinuita".
In tigaie se topesc doua treimi din unt si se adauga ceapa si usturoiul.


Acestea se calesc putin pana se inmoaie, insa nu trebuie sa se rumeneasca. Se adauga ciupercile; daca tigaia este putin mai mica decat trebuie (cum am patit eu), adauga-ti-le pe rand. Ciupercile se vor inmuia la foc mic si intr-un final vor avea loc toate.



Ciupercile se fierb in sucul propriu timp de 15-20 de minute, pana cand zeama incepe sa scada. Se adauga vinul, maghiranul si patrunjelul. Se adauga sare si piper si se dau in clocot. Intr-un castronel se amesteca galbenusul, smantana si amidonul si se toarna peste ciuperci.


Tocanita se fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi. Intre timp, se taie baconul si se pune la prajit in treimea de unt ramasa. Tot intre timp, Razvan, ajutor de bucatar, va curata cartofii, ii va taia in bucati mari si ii va pune la fiert pentru a prepara piureul. Cand sunt complet fierti, voi sau el va trebui sa ii pasati, sa adaugati lapte, unt, smantana si sare dupa gust :) Painea se prajeste si ea.



Cand tocanita a scazut, se opreste focul si se serveste impreuna cu baconul prajit, piure si paine prajita.



Pofta buna si multumiri companiei placute ;)