sâmbătă, 23 aprilie 2011

Andive condimentate si porc la gratar

Eu una nu mananc foarte des andive, pentru ca nu mi se par cele mai grozave legume. Asa credea de altfel si Jamie Oliver atunci cand a preparat acest fel de mancare, iar parerea s-a schimbat in totalitate. :) Ce le face sa fie atat de gustoase? Probabil cimbrul proaspat, poate sucul de portocale.... e posibil, insa nu mai conteaza dupa ce apuci sa mananci.

Ingrediente:
  • 4 andive maricele
  • 3 bucati generoase de unt
  • 1 catel de usturoi
  • 1 mana de cimbru proaspat
  • 300ml suc de portocale
  • sare si piper
Chiar daca unele din cantitatile de mai sus nu sunt exact specificate, acest lucru nu va afecta rezultatul final. Asadar, aveti posibilitatea sa puneti cat unt si cat cimbru vreti. In cazul in care nu aveti cimbru proaspat sau congelat (cum am avut eu) puteti pune o lingura de cimbru uscat.


Untul se pune la topit intr-o tigaie adanca.


Intre timp, andivele se curata (se arunca foile exterioare) si se taie pe jumatate in lungime, apoi in sferturi.


Peste untul topit se adauga andivele, cimbrul, usturoiul, putina sare si piper. Se amesteca timp de 5 minute pana cand se inmoaie un pic.


Se adauga sucul de portocale si se lasa la fiert pe foc mic pana cand zeama incepe sa scada iar andivele se inmoaie.


Intre timp, friptura de porc se condimenteaza cu piper si putin cimbru (sarea se pune la final) si se prajeste intr-o tigaie grill sau intr-o tigaie antiaderenta.


Cand zeama andivelor a scazut considerabil iar acestea sunt foarte moi, puteti opri focul. Se vor servi alaturi de friptura de porc, peste care turnati putin din sosul delicios.



In cazul in care vreti ca andivele sa nu fie foarte zemoase, scoateti-le la final din zeama si puneti-le intr-un vas la cuptor, timp de 10-15 minute.
Pofta buna! :)

luni, 18 aprilie 2011

Mere la cuptor

Cand vreti sa petreceti putin timp in bucatarie si sa gustati ceva mai mult decat gustos, va sugerez sa incercati urmatoarea... prajitura. Este impropriu spus prajitura pentru ca nu are blat, iar restul ingredientelor nu seamana cu un component de sustinere a prajiturii. Teoretic, sunt niste simple mere la cuptor. Practic insa, este ceva genial :) De unde? Din bucataria americana, Apple Brown Betty.

Ingrediente:
  • 1 si 1/2 ceasca faramituri de paine
  • 150g zahar brun
  • 1/2 lingurita scortisoara macinata
  • 1/4 lingurita cuisoare macinate
  • 1/4 lingurita nucsoara macinata
  • 50g unt
  • 900g - 1kg mere dulci
  • sucul de la 1 lamaie
  • 1/2 ceasca nuci tocate
In cazul in care nu aveti cu ce sa macinati cuisoarele, care de obicei se gasesc intregi, puteti renunta la acest ingredient. Gustul va fi delicios, intr-un fel putin diferit dar bun.
Pentru inceput, puneti faramiturile intr-o tavita si bagati-le la prajit in cuptorul incins. Aveti grija sa le verificati din cand in cand si sa le scoateti cand sunt rumene.
Intr-un bol amestecati zaharul si condimentele. Taiati si untul in bucatele mici.


Curatati merele si taiati-le in felii subtiri. Stoarceti lamaia si turnati sucul peste mere, pentru ca acestea sa nu se oxideze ulterior. Tocati nucile marunt.


Apoi, ungeti o tava de marime medie sau un vas de yena cu putin unt. Presarati cateva faramituri prajite, puneti un strat de mere si un strat de zahar condimentat. Apoi, puneti din nou putine faramituri si cateva bucatele de unt. In functie de cat de mare este tava, veti putea pune doua sau trei straturi de mere.



Ceea ce este esential de retinut este faptul ca, la final, totul trebuie sa se termine cu faramituri, nucile si cateva bucatele de unt.


Se introduce in cuptorul fierbinte si se lasa la copt timp de 30-40 de minute, pana cand devine aurie si putin caramelizata. Se scoate si se serveste calda (o puteti servi si cu inghetata sau smantana ;) ).


Pofta buna!

luni, 11 aprilie 2011

Pateuri cu branza si spanac

De nevoie si pofta am invatat sa fac pateuri cu orice. Unele din preferatele mele sunt cele cu branza, iar adaptate la acestea sunt cele cu branza si spanac. Chiar daca nu sunt 100% preparate in casa pot sa garantez ca sunt geniale si foarte simplu de facut. :)
Voi incerca in continuare sa nu dau foarte multe detalii despre cantitatea de ingrediente folosite pentru ca aici totul depinde de gusturi si pofta.

Ingrediente:
  • branza sarata (mai mult sau mai putin, cum aveti in casa)
  • oua (1,2,3)
  • spanac (proaspat sau congelat)
  • foietaj congelat (1 pachet)
  • pesmet (cateva linguri)
Chiar daca nu am mentionat cantitati exacte, va asigur ca totul este foarte simplu. Pentru inceput, va trebui sa amestecati branza, ouale, spanacul si pesmetul. Cum? Pai....
  • Daca aveti spanac congelat, sa zicem o punga de 500g, il decongelati si folositi 2-3 oua in functie de marime. Daca aveti spanac proaspat, opariti 500g, lasati-le la scurs si tocati-le marunt; trebuie sa le amestecati tot cu 2-3 oua.
  • Numarul de oua depinde de cantitatea de spanac.
  • Cantitatea de branza depinde de preferinte si de cat de sarata este. Evident, daca e sarata, veti pune mai putina si invers.
  • La final, dupa ce amestecati ouale, spanacul maruntit si branza rasa, amestecul nu trebuie sa fie foarte moale. Cum il intariti? Adaugand pesmet pana cand compozitia devine mai tare.

In timp ce va ocupati de compozitie, foietajul trebuie lasat la dezghetat. Atunci cand veti incepe sa faceti pateurile, aluatul trebuie sa fie complet dezghetat si putin rece.
Pe o suprafata de lemn intindeti aluatul bine, cu un facalet sau cu o sticla din sticla. Taiati-l in patrate de marimea preferintelor voastre (pateul va fi jumatate cat un astfel de patrat). Sfatul meu este sa intindeti aluatul bine; cu cat este mai gros, cu atat riscul ca pateurile sa se umfle si sa se desfaca este mai mare.


Puneti cu o lingura compozitie cat sa acopere partea din mijloc a patratului din aluat.


Impaturiti aluatul si lipiti marginile cu o furculita. Daca vi se pare ca este prea multa compozitie, puneti mai putina si totul va fi ok. Ideea folosirii unei furculite aici este simpla: pateurile nu se vor desface, iar produsul final va fi exemplar :)


Ungeti cu putin ou batut pateurile si puneti-le la copt in cuptorul preincalzit la foc mediu.


Sunt gata atunci cant sunt crescute si rumenite. :)



Pofta buna!

vineri, 8 aprilie 2011

Supa crema de mazare

In weekenduri nu sunt mereu acasa, asa ca imi iau unele carti de bucate cu mine si incerc sa gatesc pentru intreaga familie sau pentru prieteni. Asa s-a intamplat si cu aceasta supa, care este ideala pentru o zi calduroasa de primavara, cand toata lumea are diverse treburi iar eu pot sta linistita in bucatarie sa gatesc. Nu numai ca este usor de preparat dar are si un gust cunoscut si in acelasi timp necunoscut :)

Ingrediente:
  • 450 g mazare proaspata sau congelata
  • 2,5 l de apa
  • 1 bucata os afumat/ ciolan afumat, cu ceva carne pe el
  • 2 cepe medii
  • 1 praz mediu
  • frunze de telina (optional)
  • 1 legatura patrunjel
  • 2 foi de dafin
  • cateva boabe de piper
  • sare
Ustensile:
  • blender sau capul de pasat am mixerului
Pentru inceput, trebuie sa aveti grija ca toate sau o mare parte a ingredientelor sunt tocate. Astfel, se toaca (nici foarte mare, nici foarte mic) ceapa, prazul si patrunjelul; mazarea se pastreaza asa cum este.



Oala in care va fi pregatita supa trebuie aleasa nu numai in functie de cantitatea de apa si de legume, ci si de marimea osului afumat. Introduceti in oala osul, legumele tocate, cele 2 frunze de dafin si piperul boabe.


Turnati 2,5 litri de apa si puneti oala pe foc.



Dupa ce fierbe la foc mediu/mare timp de o ora sau o ora si jumatate, pana cand mazarea este complet fiarta, se scoate osul si frunzele de dafin si se paseaza intreaga compozitie cu un blender sau cu capul de pasat al mixerului.


Se taie carnea de pe osul afumat, in bucati mici, si se pune peste supa.



Se serveste calda, cu paine cu unt, tinuta la cuptor.



Pofta buna!