sâmbătă, 30 iulie 2011

Supa de rosii cu usturoi

Am descoperit de curand ca rosiile in supa sunt mai bune ca niciodata atunci cand sunt coapte in prealabil la cuptor. Si cum supele nu ar trebui sa lipseasca din masa noastra zilnica, am incercat o noua reteta gasita intamplator si pusa in practica imediat.
Este uimitor faptul ca pasii nu numai ca sunt simpli ci si foarte usor de urmat, deoarece numarul de ingrediente este mic.
Si... inainte de a incepe cu inceputul cred ca ar fi bine sa mentionez si numarul de portii ce rezulta din mancarurile mele; nu de alta, dar tata (care este un pic... mare :)) se tot plange ca ma laud cu mancare in cantitati mici :P Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru patru portii, asa ca puteti inmulti numarul lor in cazul in care vreti sa obtineti mai multa supa.

Ingrediente:
  • 6 rosii maricele
  • 1 bulb de usturoi
  • 3 linguri ulei de masline
  • 1/2 lingurita oregano uscat
  • 1 ceapa medie
  • 2 lingurite zahar
  • 2 linguri unt
  • 3 cani supa de pui
  • 1/3 cana smantana pentru gatit
  • sare si piper
Rosiile se taie in jumatati si se aseaza intr-o tava impreuna cu cateii de usturoi nedecojiti. Se ung cu uleiul de masline, se condimenteaza cu sare si piper si se introduc in cuptorul incis. Se coc pana se inmoaie bine, la foc mare.


Ceapa se curata si se taie marunt. Se topeste untul intr-o oala mare si se adauga ceapa si oregano, care se fierb timp de 5-10 minute pana se inmoaie. Cand legumele din cuptor sunt coapte, se decojeste usturoiul si se adauga impreuna cu rosiile peste ceapa.



Se adauga supa de pui si se fierb 20-30 de minute. Pentru cei care nu stiu, supa de pui poate fi gasita sub denumirea de bulion de pui intr-unul dintre postarile mai vechi; in cazul in care nu aveti timp sau chef sa preparati, puteti pune apa si un cubulet Knorr de pui, insa nu va avea acelasi gust.
La final, se paseaza bine intregul amestec cu un blender si se adauga smantana. Smantana pentru gatit se gaseste la raionul de lapte condensat si este mult mai grasa; cu siguranta puteti folosi samantana obisnuita, insa in contact cu supa fierbinte se va branzi (+ ca si gustul difera). Supa se serveste fierbinte, cu paine prajita unsa cu putin usturoi :)



Pofta buna! :)

marți, 26 iulie 2011

Pancakes cu coacaze rosii

Cand nu am carti de bucate am internet si cand nu am internet am mereu o carte de bucate cu mine. Astfel, indiferent cand mi se face pofta de mancat sau gatit nu trebuie sa caut foarte mult pentru a ma decide. :) Stiu, poate parea ciudat, insa mi-am dat seama ca aceasta este singura metoda pentru zilele aglomerate in care nu am timp sa ajung acasa, sa ma hotarasc, apoi sa cumpar si sa gatesc.
Asa ca, in cautare de ceva dulce, am descoperit o reteta aparent banala, insa putin diferita de ce stiam eu despre pancakes, respectiv clatitele americane, groase si pufoase. Si unde le putem gasi in alta parte decat pe blogul unei... americance.

Ingrediente:
  • 1 1/4 cana faina
  • 1/2 lingurita sare
  • 3 lingurite praf de copt
  • 2 linguri zahar
  • 1 ou
  • 1/3 cana smantana pentru gatit (are mai multa grasime si se amesteca mai bine; se gaseste in cutii, la raionul de lapte condensat)
  • 2/3 cana de apa
  • 1/4 cana iaurt gras
  • 2 linguri unt topit
  • putina esenta de vanilie
  • 1 cana coacaze rosii
Pentru inceput, amestecati toate ingredientele uscate intr-un bol: faina, praful de copt, sarea si zaharul. Intr-un vas separat bateti oul si amestecati-l cu smantana, iaurtul, untul topit, cateva picaturi de esenta de vanilie si apa. Apoi, amestecati crema obtinuta cu ingredientele uscate pana cand obtineti un aluat omogen. Incorporati amestecand cu grija coacazele si astfel alutul de clatite este gata.



Incingeti putin ulei intr-o tigaie antiaderenta si prajiti pe rand clatitele; puneti aluatul cu un polonic, in acelasi loc, lasand aluatul sa se intinda singur in tigaie. Cand observati ca aluatul incepe sa faca mici gaurele pe suprafata sa, intoarceti clatita cu o paleta de lemn.



Puneti-le una peste alta ca sa arate mai frumos si consumati-le cu gem de coacaze si sirop de artar/ zahar. Garantez pentru deliciozitatea lor :)



Spor si pofta!

sâmbătă, 23 iulie 2011

Clatite umplute cu pui, porumb si ardei

Recent am descoperit ca pot exista numeroase retete de clatite, adaptate la preparatul pentru care le folosesti. Se pare ca francezii s-au gandit la multe de-a lungul timpului si daca tot le-au preparat pe ele, s-au gandit apoi si la numeroase variante de umpluturi, fie ele dulci sau sarate. :) Asa ca, am deschis cartea si am ales primul tip de clatite umplute pe care l-am gasit: cu pui, ardei, ghimbir, porumb, branza si tot asa...

Ingrediente pentru aluat:
  • 2 oua
  • 1/3 cana apa
  • 1 cana lapte
  • 1 cana faina
  • 1/4 lingurita sare
  • 2 linguri unt topit
Ingrediente pentru umplutura:
  • o bucata de ghimbir de 2x2 cm
  • 2 piepti de pui dezosati
  • 2 pumni de porumb inghetat sau din conserva
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ardei rosu de marime medie
  • 1 ceapa
  • 1 ou
  • 3/4 cana branza ricotta sau mascarpone
  • 1 cana parmezan
  • 2 catei de usturoi
  • 2 lingurite salvie uscata sau proaspata
Pentru inceput, pregatiti clatitele. Intr-un bol, puneti toate ingredientele pentru aluat si amestecati bine cu un mixer. 



Prajiti-le intr-o tigaie antiaderenta, unsa cu putin unt.


Din aceasta cantitate de aluat ar trebui sa puteti pregati in jur de 8 clatite, pentru ca de atatea veti avea nevoie pentru cele de mai jos. In timp ce sau dupa ce s-au prajit toate clatitele puneti apa intr-o tigaie mare, lasati-o sa clocoteasca si adaugati ceapa taiata in sferturi si bucata de ghimbir. Apa nu trebuie sa le acopere complet, ci suficient cat acestea sa poata fierbe, amestecand din cand in cand. Cand s-au inmuiat, scoateti-le pe o farfurie si in aceeasi apa adaugati pieptii de pui taiati in bucati mari; fierbeti-i si pe acestia timp de 10-15 minute, pana cand capata o culoare alburie atat in exterior cat si in interior.



Taiati ardeii si caliti-i in uleiul de masline impreuna cu porumbul timp de aproximativ 5-10 minute. Intr-un bol, bateti oul, adaugati ricotta (sau mascarpone), usturoiul ras, salvia, sare si piper dupa gust.


Taiati marunt ceapa, ghimbirul si puiul fiert. Intr-un bol mare amestecati-le impreuna cu ardeiul, porumbul si sosul proaspat preparat. Rezultatul va fi o compozitie cremoasa cu o multime de ingrediente. :)



Ungeti o tava cu putin unt, umpleti clatitele cu aceasta compozitie, presarati putin unt deasupra si bagati-le la cuptor 10-15 minute. Spuneam la inceput ca vor fi 8 clatite; eu nu am avut o tava foarte mare, asa ca am pregatit initial doar jumatate din cantitate.

       

Se servesc fierbinti, cu parmezan presarat deasupra daca doriti. Clatitele cu unt si umplutura cremoasa vor fi atat de gustoase, incat va asigur ca una nu va fi de ajuns ;)

     

Pofta buna!

joi, 14 iulie 2011

Garam masala

Folosesc destul de des un ingredient pe care, din pacate, nu am reusit sa il gasesc la noi in tara. Poate ca exista pe undeva, insa din dorinta de a manca cu orice pret mancare indiana am inceput sa ma documentez, am gasit o reteta si am preparat-o. Ce reteta? Pai, este vorba de reteta condimentului garam masala. :)

Nu pot spune ca este reteta ideala, insa este una dintre retetele mai complete pe care le-am gasit pe internet.

Ingrediente:
  • 6 bucati cardamom verde (il gasiti la plafar)
  • 12 boabe piper negru
  • 3 frunze de dafin
  • 1 lingurita cuisoare
  • 1 lingurita nucsoara macinata
  • 1/2 sau 1/4 stick de scortisoara
Ingredientele pot fi adaptate in functie de gusturi, pot fi dublate daca vreti sa obtineti o cantitate mai mare de condiment final, iar in prepararea garam masala, care este de fapt un amestec de condimente, este foarte important sa urmati un procedeu specific de preparare. Astfel, intr-o tigaie antiaderenta se pun condimentele de mai sus astfel: boabele negre din interiorul pastailor de cardamom, piperul boabe, frunzele de dafin rupte in bucatele, cuisoarele intregi, nucsoara si bucata de scortisoara rupta in bucati. Puneti tigaia pe foc si prajiti timp de cateva minute aceste ingrediente, fara a adauga nimic altceva; ele se vor praji fara sa se arda, lasand in urma lor o puternica aroma. Dupa 5-10 minute, puneti toate ingredientele intr-un robot de bucatarie sau intr-o rasnita de cafea si macinati bine, pana obtineti un praf. Acesta este garam masala :)

Sper ca reteta sa fie de ajutor atunci cand va hotarati sa mancati ceva indian.

Mirosuri cat mai multe!

Porc cu lapte de nuca de cocos si lemongrass

Mancarea condimentata, fie ca este indiana sau chinezeasca, este usor de preparat, are un gust aparte si nu place oricui. Insa prefer sa postez din cand in cand si astfel de retete pentru cei care stiu si vor sa prepare ceva iesit din comun. In orimul rand, vreau sa mentionez de la inceput ca acest preparat se poate consuma cu orez fiert, simplu, la care nu se adauga nimic altceva decat mancarea in sine. Si, in al doilea rand, prepararea acestei retete se realizeaza in doua etape principale: marinarea carnii de porc si prepararea ei efectiva. Asadar...

Ingrediente de baza:
  • 600g muschi de porc fara grasime
  • 250ml lapte de nuca de cocos (il gasiti la Mega Image)
  • 1 lingurita de lemongrass (... tot la Mega Image)
  • 1-2 ardei iuti verzi
  • 2 linguri de coriandru tocat
Ingrediente pentru marinata:
  • 50g iaurt
  • 2 cepe medii
  • 1/2 lingurita piper cayenne
  • 1 si 1/2 lingurite coriandru macinat
  • 1/2 lingurita garam masala
  • 2 lingurite usturoi zdrobit
  • 2 lingurite ghimbir ras
  • 1/2 lingurita turmeric
Prepararea trebuie sa inceapa cu 4-5 ore inainte sa vi se faca foame :) pentru ca va trebui sa puneti la marinat carnea de porc. Pentru a fi mai usor, puteti alege intotdeauna varianta de a lasa carnea la marinat in frigider, peste noapte.
Amestecati intr-un bol mare ceapa tocata marunt, iaurtul si restul de ingrediente pentru marinata. Taiati carnea in cubulete maricele si amestecati-o bine cu amestecul respectiv. Lasati intregul amestec cateva ore, pentru ca aroma sa patrunda in carne.


Puneti totul intr-un vas termorezistent si introduceti-l in cuptorul preincalzit.


Dupa aproximativ 30 de minute, cand carnea incepe sa se rumeneasca la foc mediu-mare, aceasta trebuie scoasa si pusa intr-un vas care va continua sa fiarba pe aragaz. Peste carne adaugati laptele de nuca de cocos, lemongrass-ul si sare dupa gust. Fierbeti la foc mic inca 15 minute.


La final, adaugati coriandrul tocat si ardeii iuti tocati marunt (puteti pune mai multi sau mai putini in functie de cat de iute vreti sa fie mancarea; eu le-am scos si samburii, ca sa fiu sigura ca sunt in siguranta :P).



Serviti fierbinte, cu sau fara orez. Pofta buna!

miercuri, 13 iulie 2011

Bucatini cu ciuperci

Uneori mi se face pofta de paste... si imi aduc aminte de aparatul de facut paste al lui Jamie Oliver si de pastele umplute cu dovleac pe care le-am mancat fara suflare in restaurantul lui din Cambridge... ce vremuri...
Dar, sa trecem la lucruri mai serioase. Aceasta reteta de paste se realizeaza cu multe ciuperci proaspete si putine alte ingrediente.

Ingrediente:
  • 250g bucatini (sau spaghete)
  • 500g ciuperci proaspete (eu am folosit Champignon)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura suc de lamaie
  • patrunjel
  • sare si piper dupa gust
  • parmezan daca doriti
Spalati si taiati marunt ciupercile si apoi usturoiul. Incingeti uleiul intr-o tigaie mare si caliti usturoiul cateva minute, fara a-l lasa sa se rumeneasca.


Apoi adaugati ciupercile, puneti putina sare si piper si lasati-le sa fiarba la foc mic. Chiar daca vi se pare ca tigaia este pre mica pentru ciuperci, acestea se vor reduce foarte mult, pe masura ce incep sa fiarba. De asemenea, ele isi vor lasa zeama, asa ca nu puneti apa deloc. Intr-o oala mare puneti apa la fiert si cand aceasta incepe sa clocoteasca adaugati pastele; lasati-le la fiert conform indicatiilor de pe ambalaj.


Taiati patrunjelul marunt si adaugati-l peste ciuperci atunci cand acestea sunt fierte, impreuna cu zeama de lamaie; fierbeti inca 5 minute si mai adaugati sare si piper in cazul in care considerati ca este nevoie.



Scurgeti pastele cand sunt complet fierte si adaugati amestecul de ciuperci si patrunjel. Puteti sa mai adaugati si putin ulei de masline, dupa preferinte. Pastele pot fi servite fie simple, fie cu parmezan presarat deasupa si vor fi delicioase de tot :)



Pofta!

marți, 12 iulie 2011

Supa de macrou afumat si cartofi noi

Daca va este pofta de o supa delicioasa, cremoasa, usor de facut si consistenta, aceasta este reteta ideala. Si pentru a intelege mai bine despre ce este vorba, eu am preparat-o si mancat-o pe loc, cu toate ca de obicei nu pot manca dupa ce gatesc. Intr-adevar, o portie mare este mai mare decat vi-ati putea inchipui, pentru ca este in acelasi timp foarte consistenta. Asa ca, mare grija cat de mult va umpleti castronelul :P

Ingrediente:
  • aprox. 300g macrou afumat
  • 1/2 ceapa
  • 25g unt
  • 200g cartofi noi
  • 400ml supa de pui
  • 100ml de lapte
  • 200ml smantana (eu am folosit smantana pentru gatit, pe care o gasiti in cutii de carton, pe rafturile cu lapte condensat sau pasteurizat; avantajul ei este acela ca nu se branzeste atunci cand este fiarta ;))
  • 100g bacon
Incepeti cu pestele, caruia trebuie sa ii dati jos coaja si sa il curatati de oase (nu aruncati pielea!). Este ideal sa folositi macrou, pentru ca nu prea are oase, astfel incat va trebui sa eliminati coloana vertebrala si cam atat. Curatati ceapa, taiati-o marunt si caliti-o in unt. Intre timp, curatati si taiati cartofii in felii subtiri si adaugati-i peste ceapa dupa ce aceasta s-a inmuiat.


Lasati cartofii sa se inmoaie timp de 5 minute, adaugati supa de pui si pielea de peste; aceasta se va scoate ulterior, insa e bine sa fie fiarta impreuna cu ingredientele, deoarece isi va lasa acolo toata aroma. Cat despre supa de pui, gasiti reteta intr-un post mai vechi (bulion de pui) si in cazul in care nu aveti timp sa o preparati, puteti adauga aceeasi cantitate de apa si un cubulet Knorr de pui, insa nu este la fel de gustos si sanatos.


Cartofii trebuie sa fiarba pana devin moi. Opriti focul, scoateti pielea de peste si pasati totul cu un blender. In timp ce cartofii se fierb, puneti la fiert intr-o oala, laptele si smantana. Cand incep sa clocoteasca, adaugati pestele taiat in bucati si fierbeti cateva minute. Adaugati amestecul de smantana, lapte si peste peste legumele deja pasate si amestecati bine.


Taiati baconul si rumeniti-l intr-o tigaie, fara grasime suplimentara; acesta isi va lasa grasimea proprie :)



Adaugati si baconul peste amestec si... astfel supa este gata :)



Umpleti bolul dupa pofta inimii, adaugati putina ceapa verde daca doriti si consumati fierbinte.



Pofta buna!

duminică, 10 iulie 2011

Briose din faina neagra cu fructe confiate

O data cu weekendul vine si vremea brioselor, a dulciurilor si a preparatelor de luat la pachet la serviciu pntru saptamana urmatoare. Cum si in weekend ma trezesc foarte devreme, azi dimineata am inceput pregatirile pentru o noua saptamana. Si cum dulciurile nu trebuiau sa lipseasca, am preparat cateva briose numai bune de mancat dimineata, cu lapte sau iaurt rece.

Ingrediente:
  • 275g faina neagra
  • 2 lingurite praf de copt
  • 2 linguri zahar brun
  • 85g fructe confiate (eu am folosit caise, prune si smochine)
  • 1 banana
  • 1 lingura suc de portocala
  • 1 lingurita coaja de portocala rasa
  • 300ml lapte
  • 1 ou
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri fulgi de ovaz
Ingredientele de mai sus sunt pentru aproximativ 10 briose mari. Eu am folosit cantitati duble, pentru a fi sigura ca nu se vor termina foarte repede. :)
Pentru inceput, puneti intr-un bol faina, praful de copt si zaharul brun si amestecati bine pana la omogenizare.


Taiati fructele confiate si incorporati-le si pe ele in amestecul de faina.


Bateti oul bine si zdrobiti banana. Apoi, faceti o gaura in mijlocul amestecului de faina si adaugati oul, banana, uleiul, laptele, sucul si coaja de portocala. Amestecati din nou, pana obtineti un aluat lipicios. Puneti hartiute intr-o tava de briose si umpleti formele astfel incat aluatul sa ocupe trei sferturi din spatiu. Pesarati deasupra lor flugi de ovaz si bagati-le in cuptorul preincalzit; trebuie sa stea la copt 20-30 minute la 180 grade sau la un foc putin peste mediu pentru cuptoarele pe gaz.


Cand observati ca s-au intarit si rumenit, incercati-le cu o scobitoare pentru a verifica daca sunt gata. Daca scobitoarea este lipicioasa, atunci mai trebuie lasate. Daca nu, inseamna ca sunt gata :) si ca pot fi consumate simple sau cu sirop de artar/ sirop de zahar.



Nu-i asa ca sunt dragute? :D
Spor!