marți, 27 septembrie 2011

Pizza de casa cu topinguri alese

Am descoperit de curand reteta ideala de pizza, intr-una din cartile lui Jamie. Da, stiu, in ultima vreme gatesc numai retele lui, insa a fost pur si simplu o intamplare :)... sau de cand mi-am luat aparatul de paste l-am redescoperit... ceva de genul asta :)
E posibil ca multi din voi sa fi incercat in nenumarate randuri sa preparati pizza. Ati incercat tot felul de retete, cu paine sau fara paine, cu aluat de paine dospit si framantat sau nu, insa tot timpul ceva nu era bine; fie aluatul era prea tare, prea gros, prea moale. Eh, uite ca am facut descoperirea secolului si o voi impartasi aici, ca sa nu fiu singura care ar manca pizza toata ziua.

Ingrediente pentru aluat:
  • 400g faina pentru paine
  • 100g gris
  • o jumatate de lingurita de sare
  • un pachetel de 7g drojdie
  • o lingura de zahar
  • 325 ml apa calduta
Ingrediente pentru topping:
  • 4 oua
  • 250g mozarella
  • 16 felii de bacon
  • 4 maini de masline tocate, fara samburi
  • ulei de masline
  • bulion cat cuprinde, cativa catei de usturoi si busuioc proaspat sau uscat
Ca sa nu complic lucrurile, voi incepe cu prepararea aluatului. Intr-un bol, amestecati faina cu grisul si sarea. Intr-un castronel puneti apa calduta si dizolvati in ea drojdia si zaharul. Faceti o gaura in mijlocul fainii si incorporati treptat lichidul, dinspre interior spre exterior; la final, framantati aluatul cu mana pana cand nu mai este foarte lipicios. Presarati putina faina peste aluat, acoperiti bolul cu un prosop si lasati-l la dospit intr-un loc caldut. La final, el trebuie sa isi fi dublat volumul.



In timp ce aluatul creste, preparati sosul de rosii. Puneti putin ulei de masline intr-o oala, taiati marunt cativa catei de usturoi (cati doriti :) ) si caliti-i in ulei. Adaugati bulionul, putina apa si busuiocul in momentul in care usturoiul incepe sa se rumeneasca (aveti grija, bulionul si uleiul incins nu sunt prieteni ;) ). Totul poate parea neclar atunci cand nu sunt mentionate cantitati. Ce trebuie sa stiti este ca bulionul este gros si trebuie pusa putina apa astfel incat sosul sa nu se lipeasca de oala.

 


Cand aluatul a crescut, luati o patrime si intindeti-l pe un fund de lemn pe care ati presarat in prealabil putina faina. La inceput eu am modelat aluatul cu mana, pentru ca nu am vrut ca pizza sa fie perfecta. Insa puteti intinde aluatul si cu un  facalet, pana il aduceti la grosimea dorita. Apoi, intr-o tava mare puneti hartie de copt sau folie de aluminiu, ungeti cu putin ulei de masline si presarati putin gris sau faina. Asezati aluatul in tava si pregatiti-va pentru ornat.

 

Taiati marunt baconul, maslinele si mozarella. Avand in vedere ca din acest aluat puteti face patru pizza, aveti grija sa impartiti si toppingul in patru cantitati egale. Ungeti aluatul cu cateva linguri de sos de rosii, presarati baconul, maslinele si mozarella. La final, spargeti ouale si asezati-le in mijloc. Bagati tava in cuptorul preincalzit, la 180-200 de grade.

 

Pizza nu trebuie sa stea la cuptor mai mult de 10-15 minute, in functie de cat de crocanta vreti sa fie. Rezultatul il puteti vedea mai jos :)


De aici incolo, variatiunile pe aceasta tema sunt foarte numeroase. Puteti adapta cantitatea de topping in functie de preferinte, puteti adauga putin ardei iute pentru a obtine un sos mai iute si puteti inlocui sau adauga ingrediente dupa pofta inimii. Indiferent ce alegeti, va pot garanta "bunatatea" rezultatului.
Pofta buna!

joi, 22 septembrie 2011

Tagliatelle cu pastarnac, bacon, parmezan si unt

Poate va intrebati ce se poate face cu pastele de casa. Pai, in urma experientei pe care am avut-o cu aparatul de paste au rezultat asa-zisele tagliatelle, niste paste mai late si putin mai groase (sau cel putin asta a rezultat din incercarea mea). Mi-a fost putin teama ca nu au iesit asa cum mi-as fi dorit, insa dupa ce am preparat o reteta marca Jamie, mi-am dat seama ca a meritat tot efortul :). Cum este si normal, aceasta reteta poate fi preparata si cu tagliatelle din comert fara nici o problema (adica sa nu credeti ca daca nu aveti aparat de facut paste va fi imposibil sa o preparati :P)

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 12 felii de bacon
  • rozmarin si cimbru
  • 4 cubulete mari de unt
  • 2 catei de usturoi
  • 2 pastarnaci de marime medie
  • 300g paste (tagliatelle)
  • 3 maini de parmezan (cred ca sunt aproximativ 200g)
  • sare si piper dupa gust

Pentru inceput, puneti apa intr-o oala mare si adaugati pastele cand aceasta incepe sa clocoteasca. 


Intre timp, taiati baconul in felii si prajiti-l intr-o tigaie mare impreuna cu jumatate din cantitatea de unt; cand s-a rumenit, adaugati si doua lingurite de cimbru si rozmarin (1+1). Taiati felii si pastranacul si adaugati-l peste bacon; prajiti-le impreuna timp de 5 minute, pana cand acesta incepe sa se inmoaie. Puneti sare si piper dupa gust.

 

Cand pastele sunt fierte, scurgeti-le bine, pastrand putin din apa in care au fiert (1/3 cana). Adaugati peste ele baconul si pastanacul, amestecati, si apoi adaugati untul, parmezanul si apa. Apa va inmuia un pic sosul si il va face mai cremos.


 

O data ce toate ingredientele sunt amestecate, serviti-le fierbinti, pentru ca asa sunt foarte delicioase. ;)


Pofta buna!

marți, 20 septembrie 2011

Paste de casa

Ca orice om muncitor, am avut si eu nevoie la un moment dat de un bine meritat concediu. Si, cum in ultimul concediu am amanat achizitionarea unui aparat de facut paste (iar cand am vrut sa-l cumpar era inchis la magazin), de data asta am plecat cu un plan foarte bine pus la punct: gasesc si cumpar indiferent de repercusiuni. Peste tot pe unde am mers nu numai ca nu am gasit aparat, insa nici mancare italieneasca nu era prea multa; oare pentru ca in Germania si Austria se mananca multi carnati? Cu toate acestea, destinul nu a uitat scopul meu si in penultima zi ne-a iesit in cale Parndorf-ul, unde gasesti de toate pentru toti si evident, inclusiv un magazin cu ustensile de bucatarie. :) Am cumparat frumos aparatul de facut paste, la jumatate de pret fata de cat ar fi fost in tara si m-am grabit sa ajung acasa unde, de altfel, l-am si incercat. :D Ce a iesit este prezentat mai jos, in cateva poze edificatoare.

Ingrediente pentru o multime de paste:
  • 600g faina "00" (sau 650)
  • 6 oua sau 12 galbenusuri

Recunosc, a fost prima incercare. Si cum prima incrcare nu este niciodata perfecta, nici pastele nu au fost extraordinar de aspectuoase. Insa, exista si un motiv suficient de bun pentru care s-a intamplat acest lucru; in reteta lui Jamie (de unde as fi putut sa iau reteta de paste...) mentiona faina de tip "00", iar eu am folosit "000", care este mult mai fina. Din acest motiv a trebuit sa ma "agit" ca pastele sa nu se dezmembreze. Am facut tagliatelle pentru ca erau mai groase si pentru ca spaghetele imi ramaneau lipite :(
Asadar.... Am pus faina intr-un vas mare, am facut o gaura in mijloc si am turnat ouale batute bine. Am amestecat cu grija dinspre interior spre exterior, la inceput cu o furculita si apoi cu mana, pana cand am obtinut o coca elastica. Am framantat-o bine, pe un fund de lemn, pe care am presarat putina faina pentru ca era putin lipicioasa. Dupa cateva minute bune de framantat, am infasurat-o intr-o folie de plastic si am dat-o la rece pentru 30-60 de minute. 

 

Apoi, m-am apucat de facut pastele. Am montat aparatul, am luat o bucata de aluat, am pus-o in aparat initial pentru a o modela sub forma uni foi subtiri si apoi din nou pentru a o taia in fasii. Cum va dati seama daca ati obtinut o coca ok? Simplu, aceasta nu se lipeste de aparat, iar fasiile se desfac una de cealalta. Cu siguranta din acest aluat se pot face si taitei sau paste de casa pe care le taiat cu un cutit, dupa ce ati intins foaia pe un fund de lemn. Aparatul nu este neaaparat necesar, insa usureaza munca mult mai mult. 
Dupa fiecare "set" de paste obtinute prin taiere, a trebuit sa le pun la uscat. Da, le puteam fierbe si prepara pe moment, insa musafirii veneau abia a doua zi :) Neavand un loc special unde sa le usuc, asa cum au italienii, o parte din ele le-am intins pe hartie (e bine sa folositi hartie de copt, pentru a nu va chinui sa dezlipiti pastele ulterior) si am mai inventat si .... stracuratoarea "sarma de paste" :P (asigurati-va ca suportul e dat cu faina in prealabil, pentru ca pastele uscate sa nu se rupa atunci cand incercati sa le dezlipiti). 

 

Cam asta este reteta de paste :) Daca va intrebati cat a durat cu totul, cam 2 ore si jumatate (cu ajutor de bucatar cu tot). 
A meritat? Cu siguranta! 
Voi mai face? Doua ore si jumatate este mult, trebuie sa ma perfectionez :)
Concluzia: voi incerca sa prepar pastele in casa, de fiecare data cand mi-e pofta si voi pastra bucatelele mici intr-un borcan, pentru a le folosi la supa ;)

Spor!

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Omleta cu pui si avocado

Omleta este unul din preparatele ideale pentru micul dejun, este rapid de preparat si foarte gustoasa. Am gasit pe undeva (ma tot chinui sa-mi aduc aminte unde) o reteta mai putin obisnuita de omleta, respectiv un mic tortulet cu umplutura delicioasa, in care foile erau omlete iar crema un amestec de pui, avocado si alte minunatii. :)

Ingrediente pentru 6 portii:
  • 6-8 oua
  • 2 piepti de pui
  • 200ml smantana grasa, pentru gatit
  • o legatura de marar
  • 1 cutie branzica proaspata
  • 1 avocado
  • 2-3 linguri maioneza nu foarte grasa
  • 1 ceapa
  • sare si piper
Cantitatile pot parea relative, asta si pentru ca depinde si de gusturile voastre cum vreti sa distribuiti umplutura intre foile de omleta. Pentru inceput, bateti bine ouale intr-un castron impreuna cu smantana, adaugati sare dupa gust si incepeti sa prajiti omletele. Ideal a fi sa aveti o tigaie pentru clatite sau o tigaie intinsa, antiaderenta, pentru a nu folosi decat putin ulei (nu trebuie sa avem un tortulet prea gras :) ). De asemenea, nu turnati foarte mult ou dintr-o data pentru ca omletele trebuie sa fie subtiri, asemenea unor clatite.


 

Spalati pieptul de pui, taiati-l in felii subtirele si prajiti-le intr-o tigaie unsa cu putin ulei sau unt (eu am avut o tigaie grill, oarte utila in astfel de situatii).

 

Cand pieptul de pui este facut, taiati-l in bucati mici si amestecati-l intr-un castron cu avocado-ul taiat in bucati la fel de mici. Tocati ceapa si mararul marunt si adaugat-le peste pui si avocado, impreuna cu maioneza si branzica de casa.


Amestecati bine toate ingredientele (cu sare si piper dupa gust daca doriti) si obtineti umplutura pentru omleta. Trebuie sa fiti atenti, pentru ca la final se obtine un tort-musuroi, care va fi taiat in bucati. Asa ca, peste prima omleta puneti umplutura, plasati a doua omleta deasupra si continuati asa pana cand se termina si omletele si umplutura. Eu le-am asamblat in mijlocul unei forme de tort, pentru a nu mi se imprastia compozitia; insa se poate foarte bine si fara.


Dupa cum spuneam, rezultatul este un tort-musuroi, pe care va trebui ulterior sa il taiati in felii. :D



Probabil pare complicat penru micul dejun, dar merita un efort timp de 30 de minute in plus ;) 


 Pofta buna!

miercuri, 14 septembrie 2011

Miel cu dovlecei

Nu toate persoanele sunt innebunite dupa carnea de miel, fie pentru ca o considera prea grasa, fie pentru ca are un gust specific cu care nu suntem atat de obisnuiti. Mie una mi-a placut intotdeauna foarte mult si am incercat mereu sa adaptez preparatele care contineau acest tip de carne astfel incat sa placa pur si simplu. Am reusit acest lucru acum cateva zile, cand am preparat o mancare indiana cu dovlecei si garam masala, a caror gust au schimbat aroma de miel intr-o aroma deosebita. 

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 1 lingura de ulei
  • 2 cepe medii
  • 250g carne de miel cu putina sau fara grasime
  • 120ml iaurt gras (de preferabil grecesc)
  • 1 lingurita garam masala
  • 1 lingurita chilli
  • 1 lingurita usturoi ras
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 1/2 lingurita coriandru macinat
  • 2 dovlecei medii
Ca orice mancare indiana, prepararea este rapida si nu presupune mult efort. Eu aveam o pulpa de miel in congelator, cu care nu stiam ce sa fac si m-am gandit.... daca m-as stradui sa tai carnea de pe ea, sa ii scot pielitele si grasimea, oare nu a putea fi folosita in loc de muschi? (pe care oricum nu as fi stiut de unde sa il procur, proaspat taiat, la momentul respectiv). Asa ca m-am straduit putin si am reusit. Am taiat carnea in fasii lunguiete si subtiri si am pus-o de-o parte pana cand am taiat dovleceii in felii, iar ceapa in bucatele marunte. Am dat drumul la cuptor, am uns o tava antiaderenta cu putin ulei si am asezat in ea feliile de dovlecel; apoi, am bagat tava la cuptor pana cand acestia s-au inmuiat si rumenit. In paralel, am pus o lingura de ulei intr-o tigaie mare (wok), l-am incins si am prajit ceapa.


       

Cand ceapa s-a rumenit bine, am adaugat carnea de miel si am prajit-o in continuare pana cand si-a schimbat culoarea. In acest timp, am dat pe razatoare usturoiul si ghimbirul si le-am amestecat intr-un castronel impreuna cu iaurtul si restul de ingrediente.

 
  

Cand carnea si-a schimbat culoarea (dupa cateva minute), am adaugat amestecul si am lasat sa fiarba o vreme (15-20 minute, pana cand carnea este facuta).

 

Intre timp, am verificat dovleceii si i-am scos din cuptor cand au inceput sa se rumeneasca. Trebuie sa fiti atenti sa nu ii laati prea mult, pentru ca apoi se vor "dezintegra", fiind prea facuti. La final, am adaugat sare dupa gust in amestecul din tigaie si am adaugat dovleceii.

  

Rezultatul este o mancare delicioasa, pe care o puteti consuma pe loc sau a doua zi, fierbinte sau calduta, cu orez proaspat. Si, sa nu uit, este si foarte sanatoasa ;)






Pofta buna!

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Melcisori cu ciocolata si mac

Cine nu a mancat macar o data paine cu ciocolata? Eu faceam des asta cand eram mica, pentru ca imi placea mult painea (si inca imi place), imi placea si ciocolata, dar mi se parea prea dulce. Asa ca o mancam cu paine si obtineam prajitura perfecta :) Poate parea ciudat, dar stiu eu sigur ca nu sunt singura care facea asta ;) Intr-unul din posturile mele anterioare am pregatit o paine cu bere, marca Jamie. Si tot uitandu-ma prin carte am descoperit si o paine desert, cu ciocolata, pe care am adaptat-o putin adaugand mac. Si acum, ma intreb eu, cine nu a mancat macar o data melci cu ciocolata de la patiseria din colt? 
Am ajuns acasa de la serviciu si m-am grabit sa fac aluatul, pentru ca dureaza ceva timp pana dospeste. Reteta de aluat este aceeasi ca reteta pentru painea cu bere, numai ca in loc de bere puneti apa calduta; reteta o puteti gasi aici: http://bucataruldingarsoniera.blogspot.com/2011/09/paine-cu-bere.html. Cand aluatul a crescut, bateti-l bine pana iese tot aerul din el si impartiti-l in doua bucati. 


Lasati aluatul sa dospeasca pentru a doua oara si cand si-a dublat volumul luati una din bucati si intindeti-o pe o suprafata, data in prealabil cu faina. Foaia obtinuta trebuie sa fie dreptunghiulara si groasa de aproximativ jumatate de centimetru. Nu se intampla nimic rau daca o intindeti mai mult, insa melcisorii vor iesi mai crocanti (asa am facut si eu de altfel).
Pentru umplutura folositi urmatoarele ingrediente:
  • 100g unt moale
  • 300g ciocolata rasa
  • 100g de mac (sau mai mult, dupa preferinte)
Ungeti foaia de aluat cu unt, presarati ciocolata rasa si mac. Apoi, rulati-o si taiati-o in bucati de maxim 3 cm grosime. Secretul este: cu cat este aluatul mai gros, cu atat vor fi mai pufoase.


   

Bucatile respective se aseaza intr-un vas termorezistent sau intr-o tava, unsa in prealabil cu unt. Aluatul se va umfla un pic in cuptor, asa ca nu le inghesuiti prea rau, ca sa nu se lipeasca.

 

Se coc in cuptorul preincalzit la 200 grade (foc mare) timp de 15-20 minute. Le puteti scoate cand incep sa se rumeneasca sau le puteti rumeni mai bine pentru a fi mai crocante. 

 

Miam miam :D

marți, 6 septembrie 2011

Porumb in sos indian de ceapa

Stiu, nu este cea mai buna perioada sa pun o reteta cu porumb, avand in vedere ca in aceste vremuri se gaseste doar porumb cu boabe tari, numai bun de dat la gaini. Insa, am zis totusi sa nu evit postarea acestei retete pentru ca exista si variante alternative de a prepara aceasta mancare. Cum este un preparat in care se pune si zahar, iar porumbul congelat este numai bun de folosit, puteti inlocui porumbul proaspat cu cel congelat si rezultatul final va fi o salata indiana cu porumb numai buna. Ingredientele in schimb vor ramane la fel.

Ingrediente pentru 4-6 persoane: 
  • 4 stiuleti de porumb sau porumb decongelat
  • ulei de floarea soarelui pentru prajit
  • 1 ceapa mare
  • 2 catei de usturoi
  • o bucata de ghimbir de 5 cm lungime (si aprox 2-3 latime)
  • 1 lingurita turmeric (praf)
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • 1 lingurita de chilli
  • 1/2 lingurita de zahar
  • 200ml iaurt
Pentru inceput pregatiti porumbul: taiati stiuletii, incingeti cateva linguri de ulei intr-o tigaie mare, antiaderenta (sau wok) si prajiti bucatile pe toate partile pana capata o culoare aurie. In cazul in care folositi boabe de porumb congelate, aveti grija sa nu le ardeti prea tare. 





In timp ce porumbul se coace, pregatiti restul de condimente: ghimbirul, usturoiul si ceapa se rad pe ochiurile mici ale razatoarei se amesteca intr-o farfurie impreuna cu zaharul si restul de condimente (chilli, chimen si turmeric).

  

Cand porumbul este copt, se scoate pe o farfurie tapetata cu servete de hartie care vor absoarbe uleiul in exces. Se scurge uleiul din tigaie astfel incat sa ramana aproximativ 2 linguri. In acest ulei se prajeste amestecul de condimente timp de maxim 10 minute; se lasa la racit si apoi se adauga iaurtul, transformand totul intr-o crema de culoare galbuie.
 

Preparatul este acum gata. Sosul se toarna peste bucatile de porumb si se consuma pe loc sau a doua zi, caldut sau rece, dupa preferinte. :)


Pofta buna!

luni, 5 septembrie 2011

Paine cu bere

Cine a spus ca painea trebuie sa fie una traditionala si daca nu asa, atunci cu tot felul de condimente, umpluturi sau alte ingrediente? Stiam de mult timp ca berea se foloseste in mancare pentru multe preparate, insa nu m-am gandit niciodata ca as putea face paine cu ea. Cautam in cartea lui Jamie dupa o reteta de salata si intamplator am dat peste aceasta paine. Si cum nu am putut rezista, am adaugat inca un preparat pe lista de "gateli" din ziua respectiva. Ce a iesit, vedeti mai jos :)

Ingrediente:
  • 15g drojdie proaspata sau 10g drojdie uscata
  • 20g miere sau zahar
  • 315ml bere la calduta
  • 500g faina (alba sau combinata cu faina neagra)
  • o lingurita de sare
  • faina pentru pudrat
Poate parea ciudat ca mai sus, cantitatile nu sunt tocmai rotunde. Acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand am realizat aceasta paine, am injumatatit cantitatile.
Pentru inceput, dizolvati drojdia si mierea (sau zaharul) in jumatatea de cantitate de bere. Berea trebuie incalzita in prealabil putin, pentru a ajuta painea sa creasca (atentie! daca o incalziti prea tare, riscati ca drojdia sa isi piarda proprietatile si painea nu se va umfla atat de mult). Intr-un bol mare puneti faina si amestecati-o cu sarea. Apoi, turnati lichidul si amestecati-l cu faina pana cand obtineti o coca moale, care sa nu se lipeasca de mana uscata; spun mana uscata pentru ca eu amestec aluatul cu mainile si il testez abia dupa ce ma spal bine pe maini. :) 



Coca se framanta timp de cateva minute, pentru ca ingredientele sa se amestece bine. Pudrati aluatul obtinut cu putina faina, acoperiti bolul cu un servet de bucatarie si lasati-l sa creasca intr-un loc caldut si uscat. 


Prima dospire ia sfarsit cand aluatul si-a dublat volumul. Incepeti o a doua framantare prin a scoate aerul din aluat; loviti aluatul de mai multe ori, intoarceti-l pe toate partile pana cand ii readuceti volumul la marimea initiala. Dati forma dorita (eu am facut o paine mai lunga si am crestat-o cu un cutit), puneti-o intr-o tava tapetata cu faina (sau pe hartie de copt), pudrati din nou cu faina si lasati-o sa dospeasca din nou, in cuptor, cu focul oprit. 


Cand si-a dublat din nou volumul dati drumul la foc si coaceti painea la foc mediu pana se rumeneste. Timpul de coacere depinde mult de cuptor, asa ca propun sa incercati painea cu o scobitoare pentru a vedea daca este gata (este coapta atunci cand scobitoarea nu este lipicioasa cand o scoateti din paine). Rezultatul: o paine densa, aurie, cu un gust delicios :) 
Si nu, nu va imbatati de la ea :P

Spor la framantat!