duminică, 30 octombrie 2011

Tarta cu ciocolata si alune de padure

Chiar daca nu este Valentine's Day, aceasta reteta este perfecta ca si cadou surpriza :) Eu personal nu ma omor dupa prajiturile cu ciocolata, insa cum era vorba de o surpriza neasteptata am decis sa ma incumet sa incerc o noua tarta. Si ca sa nu lungesc vorba...

Ingrediente pentru 8 portii:
  • 300ml smantana grasa
  • 150ml lapte gras
  • 150g ciocolata de menaj (cu lapte sau neagra, dupa preferinte)
  • 4 oua
  • 50g zahar
  • 1 lingura faina
  • 1 cana alune de padure
  • 2 lingurite zahar pudra, pentru ornat
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente pentru aluat:
  • 150g faina
  • 3 linguri zahar
  • 1/2 cana alune de padure macinate
  • 90g unt
  • 1 ou
Pentru inceput, preparati aluatul de tarta. Intr-un bol, amestecati faina, putina sare, zaharul si alunele macinate. Adaugati untul si amestecati-l cu faina (cu mainile) pana cand obtineti un amestec asemanator cu faramiturile de paine. 



Bateti oul si incorporati-l in amestecul de faina, pana cand obtineti o coca omogena, nelipicioasa. O mica parte din aluat va fi folosit pentru modelarea unei inimi impletite. Luati o bucatica mica de aluat si rulati-o pe un fund de lemn pana obtineti o fasie de 30cm lungime. Apoi, doua sau trei astfel de fasii se vor impleti; doua fasii impletite se vor aseza intr-o tava, pe hartie de copt, pentru a modela o inima (capetele se preseaza unul peste celalalt, in tava). Tava se pune in cuptorul preincalzit la foc mediu-mare (200 grade) si inima se coace timp de maxim 10 minute, pana se rumeneste un pic. 
Restul de aluat se intinde in forma de tarta cu diametrul de minim 23 cm, (nu trebuie intins cu facaletul, se poate intinde usor cu mainile, direct in forma) si se pune in frigider 15-30 de minute.


Cand inima este coapta, scoateti-o si prajiti alunele in cuptor timp de cateva minute. Dupa alune, puneti in cuptor si forma cu aluat pentru 10 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca. Intre timp, pregatiti umplutura: puneti smantana si ciocolata intr-o oala si fierbeti-le pana cand ciocolata s-a topit in totalitate. 


Intr-un castron maricel bateti ouale si amestecati-le cu zaharul, faina si esenta de vanilie. Tocati alunele de padure in bucati maricele. 

 

Adaugati crema fierbinte de ciocolata in castron; apoi adaugati alunele si amestecati bine. Crema astfel obtinuta se pune in forma de tarta scoasa din cuptor si se pune din nou la copt timp de 25 de minute, la aceeasi temperatura.



Tarta este gata atunci cand intreaga compozitie este legata. O data scoasa din cuptor, puneti inima de aluat deasupra si presarati zaharul pudra. 


Sfatul meu este sa o consumati rece, dupa ce a stat cateva ore in frigider ;) 




Pofta buna!

miercuri, 26 octombrie 2011

Tarta crocanta cu mere

Mi-am dat seama de curand, analizand numarul de preparate similare pe care le-am facut de-a lungul timpului, ca imi plac la nebunie tartele; si sa le fac, si sa le mananc. Intr-adevar, nu sunt nici pe departe cele mai dietetice preparate, insa nimic nu se compara cu o felie de tarta proaspat scoasa din cuptor, din care te chinui sa gusti atunci cand pofta este mai mare decat rabdarea. Nu stiu daca am mai postat pana acum o reteta de tarta cu mere, dar daca am facut-o, cu siguranta nu este aceasta. :)

Ingrediente pentru 8 portii:
  • 115g faina
  • 1/4 lingurita de scortisoara amestecata cu nucsoara
  • 50g unt
  • 50g zahar brun
  • 50g migdale maruntite
  • 700g mere
  • 3 linguri de stafide
  • putin zahar pudra, pentru ornat
Ingrediente pentru aluat:

  • 175g faina
  • 75g unt
  • 1/4 cana migdale macinate
  • 2 linguri zahar
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura de apa rece
  • 1/4 lingurita esenta de migdale

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa preparati aluatul, pentru ca va sta 30-60 de minute la frigider. Intr-un bol, puneti faina si untul taiat in cubulete. Amestecati-le cu mainile pana cand compozitia incepe sa semene cu firimiturile de paine. Incorporati migdalele si zaharul.

 
Amestecati galbenusul de ou, apa si esenta de migdale intr-un castronel mic si incorporati-le in amestecul de faina pana obtineti o coca tare, putin lipicioasa. Intr-o forma de copt (peste 20 de cm diametru) intindeti coca; nu trebuie sa va chinuiti sa o intindeti cu un facalet inainte, se poate modela foarte usor cu mainile direct in forma, astfel incat sa acopere toata suprafata formei, cu o grosime egala. Puneti forma in frigider pentru 30-60 de minute.


Intre timp, preparati restul umpluturii: intr-un vas amestecati faina, untul si condimentele, procedand la fel ca in cazul aluatului. In amestecul de faramituri incorporati apoi zaharul si migdalele. Ceea ce obtineti va fi toppingul tartei.


Taiati merele in felii si, dupa ce aluatul s-a racit in rigider, aranjati-le in forma dupa pofta inimii. Presarati stafidele deasupra, si acoperiti-le cu topping-ul de mai sus.


Incingeti cuptorul la 190 grade (foc mediu-mare) si lasati tarta la copt timp de 30-40 de minute pana cand incepe sa se rumeneasca, iar merele s-au inmuiat (le puteti incerca cu o furculita). 


Rezultatul este delicios :D

 

Pofta buna si mult spor!

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Frittata cu creveti

Aceasta reteta de frittata seamana foarte mult cu o reteta de omleta, care se prepara insa intr-un mod putin diferit. De ce spun ca se aseamana cu omleta? Pentru ca are mult ou. De ce este diferita totusi? Pentru ca se coace la cuptor, in unt, in loc sa se prajeasca in ulei pe foc mic. Timpul de preparare este si el putin mai mare, in functie de cat de bine va merge cuptorul, insa nu ar trebui sa dureze mai mult de 15-20 de minute. Si daca va intrebati cand poate fi preparata si consumata, eu am preparat-o seara ca sa am un mic dejun delicios dimineata la serviciu :)

Ingrediente pentru 2 portii:
  • 6 oua mari
  • o mana de patrunjel tocat marunt
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1/4 din zeama de la 1 lamaie
  • 200g creveti proaspeti, curatati
  • 25g unt
  • ulei de masline
  • 2 linguri parmezan ras

Este foarte indicat sa cumparati crevetii proaspeti, nu congelati. Daca ati cumpara creveti congelati, 200g nu inseamna 200 in realitate, pentru ca dupa decongelare jumatate din ce ramane va fi apa. Mai mult de atat, nu au acelasi gust. Asa ca, propun sa gasiti un magazin unde au fructe de mare proaspete, sa cumparati si sa va apucati de treaba: curatati crevetii, spalati-i si puneti-i pe cateva servete de bucatarie pentru a se absoarbe excesul de apa.


Inainte de prepararea compozitiei, dati drumul la cuptor si lasati-l sa se incinga la 200 grade. Intr-un bol, bateti bine ouale, adaugati sare si piper dupa gust, zeama si coaja de lamaie si patrunjelul. Apoi, amestecati si parmezanul, iar la final adaugati crevetii taiati in jumatate sau, de ce nu, intregi.



Intr-o tigaie antiaderenta pentru cuptor topiti untul impreuna cu 2-3 linguri de ulei de masline, pana cand fac spuma. Apoi, adaugati compozitia si amestecati-o timp de 1-2 minute (totul se intampla la foc mediu). Cuptorul ar trebui sa fie incins acum, asa ca bagati tigaia in cuptor si coaceti compozitia timp de 5-10 minute, pana cand s-a inchegat si rumenit. Ce obtineti la final este o frittata rumena si foarte gustoasa :)



Pofta buna!

miercuri, 5 octombrie 2011

Supa de mazare

Imi aduc aminte ca acum ceva timp am postat o supa crema de mazare, cu putina afumatura si foarte usor de preparat. Credeam atunci ca aceea este cea mai simpla supa care are ca principal ingredient mazarea, insa am ajuns de curand la concluzia ca m-am inselat. Ce urmeaza sa vedeti mai jos este o reteta cu foarte putine ingrediente, mai mult sau mai putin condimentata, dulceaga si rapid de preparat; este originara din Italia si, destul de evident, marca Jamie. Si, cum nu sunt prea multe de spus... pasi sunt urmatorii:

Ingrediente pentru 4 portii:
  • 2 cepe mijlocii
  • patru maini mari de mazare proaspata sau congelata
  • 1,2 l supa de pui
  • o mana de spaghete rupte in bucati mici
  • sare si piper
  • ulei de masline
  • cate jumatate de lingurita de rozmarin si busuioc uscat 
Reteta de supa de pui o gasiti intr-un post anterior (Bulionul de pui) :)
Pentru inceput, curatati ceapa si taiati-o marunt. Intr-o oala mare incingeti putin ulei de masline si caliti bine ceapa, pana cand s-a inmuiat si incepe sa se rumeneasca.


 

Adaugati apoi supa de pui si mazarea si fierbeti-le timp de 10-15 minute, pana cand boabele par a fi fierte. Apoi, adaugati pastele si fierbeti in continuare inca 5-10 minute. La final, adaugati sare si piper dupa gust, condimentele si lasati-le sa clocoteasca inca 5 minute.

 

Am apucat doar sa gust un pic, iar apoi am mutat o mare parte din supa in caserolele pentru serviciu; si asta nu pentru ca nu era buna sa gust in continuare, ci pentru ca era tarziu si mancasem deja o felie de placinta cu ceva. :)


Pofta buna!