marți, 30 aprilie 2013

Pavlova cu fructe de padure

Vedeam din cand in cand poze cu aceasta prajitura minunata si niciodata nu aveam curiozitatea sa vad cum se prepara pentru ca traiam cu impresia ca este foarte complicat; asta pana cand am vazut o emisiune despre ea si am decis ca ar fi timpul sa incerc, chiar de ziua mea. :) Ce o face minunata? Pai, este compusa din trei: un blat de bezea dulce, crocanta in exterior si putin moale in interior (dar nu moale ca bezelele nefacute la mijloc, care ti se lipesc de dinti si te fac sa nu vrei sa le mai incerci vreodata), o crema foarte putin dulce, care atenueaza dulceata bezelei si fructe de padure acrisoare.
Nefiind sezonul fructelor de padure, am cumparat unele congelate; au fost mult mai ok decat ma asteptam, insa dezavantajul lor este ca de la o zi la alta isi lasa zeama, asa ca prajitura trebuie consumata la maxim cateva ore de la preparare pentru o experienta maxima.

Ingrediente:
  • 3-4 albusuri
  • 175g zahar brun
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 150ml smantana pentru frisca
  • 170g iaurt grecesc
  • 350 fructe de padure
  • 2 lingurite amidon
Ar fi bine sa lasati ouale 30-60 de minute la temperatura camerei inainte de a le bate, pentru ca albusul rece se bate mai greu. Separati albusurile de galbenusuri si bateti-le spuma intr-un castron mare. Cand s-au intarit, adaugati zaharul, cate o lingura o data, amestecand continuu pana cand se dizolva. La final, adaugati amidonul si esenta de vanilie. Veti obtine o compozitie tare. Tapetati cu hartie de copt o tava si turnati amestecul, in asa fel incat sa obtineti un cerc de dimensiunea unei farfurii intinse, lasand in acelasi timp o gaura la mijloc.
Incingeti cuptorul la 150 grade iar cand compozitia este gata, coaceti bezeaua timp de 30 de minute. Apoi, dati cuptorul la 120 grade si mai coaceti o ora. Este foarte important sa respectati temperaturile si timpul de coacere, altfel bezeaua nu va iesi cum trebuie.... La final, inchideti cuptorul si lasati bezeaua sa se raceasca treptat, cu usa intredeschisa.


Dupa ce bezeaua s-a racit, preparati crema. Bateti smantana pentru frisca pana cand incepe sa se intareasca (atentie sa nu o bateti prea mult, pentru ca se poate taia!!) si incorporati-o in iaurt.
Lasati fructele de padure la dezghetat intr-o sita, pentru ca zeama trebuie sa se scurga complet .
La final, intindeti crema peste bezea si presarati fructele deasupra. Lasati prajitura sa se odihneasca la frigider 1-2 ore inainte de a o taia.









Pofta buna!

joi, 25 aprilie 2013

Chec cu banane (banana bread)

Acum ceva timp am primit de la un prieten reteta pentru banana bread, insa nu am incercat-o pana de curand cand, avand pofta de un chec dar nu tocmai de unul obisnuit, am decis sa incerc sa vad ce iese. :) Aceasta prajitura este delicioasa cu ceai sau lapte si este numai buna in serile racoroase de primavara.

Ingrediente:
  • 185g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 110g zahar brun
  • 20g unt
  • 60ml lapte
  • 1 ou
  • 125g banana (aprox. o banana)
Intr-un castron amestecati faina cu scortisoara si praful de copt. Apoi, incorporati untul, pana cand obtineti un amestec similar cu firimiturile de paine (cel mai usor ar fi sa amestecati direct cu mainile). La final, incorporati zaharul, laptele, banana pasata si oul batut.


Tapetati cu hartie de copt o tava de chec si incingeti cuptorul la 220 grade. Coaceti painica timp de aproximativ 30 de minute; o puteti incerca cu o scobitoare pentru a fi siguri ca este gata.


Painica poate fi consumata ca atare, sau unsa cu unt, alaturi de un ceai fierbinte.








Spor!

luni, 22 aprilie 2013

Biscuiti cu lamaie si fistic

Am descoperit de curand ca biscuiteii sunt usor de preparat si pot fi consumati la micul dejun, cu ceai sau lapte; sau, de ce nu, pot fi mancati rapid cu prietenii, atunci cand nu ai timp sa prepari ceva mai sofisticat. Cand am decis sa ii incerc am avut de ales intre biscuiti cu portocale si acestia, cu lamaie, iar fisticul m-a ajutat sa iau decizia destul de usor. Ca sa nu lungesc prea mult vorba, iata mai jos ingredientele:

Ingrediente:
  • 60g unt
  • 220g zahar + 2 linguri
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
  • 4 oua
  • 335g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/2 lingurita biscarbonat de sodiu
  • 150g fistic tocat

Amestecati bine untul, zaharul (pastrand cele 2 linguri in plus) si coaja de lamaie. Adaugati apoi 3 oua, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Separat, amestecati faina cu praful de copt si bicarbonatul si incorporati-le si pe ele in aluat, impreuna cu fisticul. Acoperiti aluatul obtinut si lasati-l la frigider minim 1 ora.


Impartiti aluatul in jumatate si, pe o suprafata presarata cu faina formati 2 rulouri de aproximati 30cm lungime. Bateti oul ramas intr-un castron, impreuna cu o lingurita cu apa si ungeti rulourile. Presarati apoi zaharul ramas. Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de 20 minute.


Lasati rulourile sa se raceasca complet si taiati-le pe diagonala cu un cutit foarte ascutit, in felii de aproximativ 1 cm grosime. Veti obtine felii asemanatoare cu cele de paine; asezati-le din nou pe hartie de copt si coaceti-le inca 15 minute. Biscuiteii vor deveni crocanti si pot fi pastrati cateva zile bune intr-un vas inchis ermetic sau intr-o punga de hartie.


 Pofta buna!

vineri, 19 aprilie 2013

Rulada cu crema de branza si nuci

Am incercat acum cateva saptamani sa fac o rulada cu crema de ciocolata si trebuie sa recunosc ca nu mi-a iesit deloc. Poate pentru ca am copt aluatul prea mult sau poate pentru ca reteta de aluat nu era tocmai ok.... n-as putea spune exact de ce, insa nu a putut decat sa ma bucure momentul in care, la o a doua incercare am avut un rezultat mai mult decat satisfacator :D Asa ca, as vrea sa va impartasesc experienta mea, pentru ca sunt sigura ca oricine ar prepara asa ceva daca ar fi simplu si rapid.

Ingrediente pentru aluat:
  • 125g faina
  • 125g zahar
  • 5 oua
  • 1 plic zahar vanilat
Ingrediente pentru crema:
  • 175g crema de branza
  • 150g smantana
  • 2 linguri zahar pudra
  • o mana de nuci

Am separat ingredientele pentru aluat de cele pentru crema pentru ca puteti alege orice fel de crema. Eu, de exemplu, nu am gasit nimic care sa fie pe placul meu, asa ca am improvizat o crema preparata din crema de branza, smantana si nuci prajite.
Pentru aluat, separati albusurile de galbenusuri si frecati galbenusurile cu 100g zahar. Bateti albusurile spuma, iar la final adaugati restul de zahar, si zaharul vanilat amestecand in continuu pana cand se dizolva; albusurile ar trebui sa isi schimbe culoarea si sa devina un pic sidefii, iar in acelasi timp sa fie suficient de tari incat sa se tina pe paletele mixerului.


Incorporati albusurile in amestecul de galbenusuri, amestecand de jos in sus, astfel incat amestecul sa ramana pufos. Incorporati cu grija faina, lingura dupa lingura, amestecand tot de jos in sus, pana obtineti un aluat foarte pufos si omogen. Tapetati cu hartie de copt o tava mare de prajituri, ungeti hartia cu putin ulei si turnati aluatul, distribuindu-l in mod egal pe toata suprafata.


Coaceti aluatul in cuptorul incins la 180 grade (foc mediu), pana cand capata o culoare aurie. Secretul unei rulade reusite este dat de timpul de coacere al aluatului. Daca il coaceti prea mult, acesta se va rupe atunci cand incercati sa il rulati; din acest motiv nu am dat nici un timp de coacere, pentru ca depinde foarte mult de cuptor, de temperatura si de cat de des il verificati. Sfatul meu este sa nu tineti aluatul prea mult in cuptor, scoateti-l in momentul in care incepe sa se rumeneasca usor, iar cand il apasati usor cu degetul revine la forma initiala, ceea ce inseamna ca nu este moale in interior. 
Cand este copt, presarati putin zahar pe un servet de bucatarie si rasturnati aluatul pe el. Scoateti hartia de copt si rulati aluatul, cu tot cu servetul in care va sta pana cand se raceste complet.




Intre timp pregatiti crema: amestecati crema de branza, smantana si zaharul pudra intr-un bol. Prajiti nucile in cuptor timp de 10 minute si tocati-le marunt, apoi amestecati-le si pe ele in crema. Cand aluatul s-a racit, desfaceti-l usor si ungeti-l cu crema, in asa fel incat aceasta sa fie distribuita omogen. Rulati din nou aluatul si mai lasati-l cel putin o ora, sa se "linisteasca". Pudrati cu putin zahar pudra si rulada este gata :)


 Pofta buna!