marți, 21 ianuarie 2014

Prajitura cu iaurt si sirop de citrice

Aceasta prajitura seamana foarte mult cu crema de zahar ars sau cu cheesecake-ul pe care il fac mereu cu placere si a carui reteta o gasiti tot pe blogul meu. Se prepara la fel de repede, este la fel de delicioasa iar numarul de portii este la fel de mare (in jur de 8). Cu toate acestea exista o diferenta, si anume faptul ca ingredientul principal este iaurtul cremos, peste care mai adaugam cateva oua :) Urmand o reteta a la Gordon Ramsay...

Ingrediente pentru prajitura:
  • 6 oua
  • 150g zahar
  • 75g faina
  • 1/4 lingurita praf de copt
  • 600g iaurt cu continut mai mare de grasime (minim 5%)
  • coaja si zeama de la 1 lamaie
  • putina sare si unt pentru uns

Ingrediente pentru sirop:
  • 125g zahar
  • 125ml apa
  • coaja si zeama de la 1 lamaie si 1 portocala

Inainte de a incepe orice actiune, tineti cont de faptul ca pentru prepararea acestei prajituri aveti nevoie de o forma rotunda, cu fund detasabil. Puteti incerca si cu o forma normala, insa o sa fie mai dificila intoarcerea prajiturii la final. Inainte de a incepe, ungeti forma cu unt, tapetati-o cu hartie de copt si incingeti cuptorul la 190 grade.
Pentru inceput, separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma. Intr-un alt vas, frecati galbenusurile cu zaharul pana obtineti o crema deschisa la culoare (5 minute), apoi adaugati faina amestecata in prealabil cu praful de copt. La final adaugati putin cate putin iaurtul si sarea, apoi coaja si zeama de lamaie. 


Incorporati albusurile in amestecul de galbenusuri si iaurt, amestecand de jos in sus, pentru a pastra "pufosenia" compozitiei. Turnati totul in forma si coaceti-o timp de 50-60 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca si devine legata atunci cand o miscati.


Prajitura va creste destul de mult; cand este gata, lasati-o sa se raceasca bine in forma si pregatiti siropul: puneti ingredientele intr-o oala si fierbeti compozitia timp de 15-20 de minute, pana cand se ingroasa. Lasati-l si pe el sa se raceasca bine. Cand s-au racit, rasturnati prajitura pe un platou si turnati siropul deasupra, putin cate putin, cu o lingura. Serviti cu sirop extra, sau cu iaurt, daca mai aveti :)









Spor!

P.S. Noi nu am mai avut iaurt, iar de racit nu a apucat sa se raceasca de tot, pentru ca a fost... terminata inainte de vreme :) Pofta buna!