sâmbătă, 18 septembrie 2010

Pâine neagră cu măsline

Au trecut câteva săptămâni de când nu am mai mâncat pâine de la magazin... pentru că, am descoperit cea mai genială reţetă şi asta după ce am avut acum ceva timp o experienţă nereuşită în care am folosit prea multă făină, şi mai multă drojdie, iar mulţimea de cocă a dat pe-afară şi s-a lipit peste tot :)
Ştiu că mulţi are vrea să facă, însă îşi pun problema că durează prea mult şi este greu de făcut. În realitate, durează mult dospitul şi coacerea pâinii, însă prepararea nu vă va răpi mai mult de 15 minute.

Ingrediente:
  • 300g făină pentru pâine neagră
  • 2 pumni de măslie tocate mărunt
  • 250ml apă călduţă
  • 50ml ulei de măsline
  • 15g drojdie moale
  • 1 linguriţă de sare
Ustensile:
  • o tavă pentru copt
  • o scobitoare
  • opţional: ustensilă de scos sâmburii
Poate vă întrebaţi pentru ce aţi putea folosi ustensila de scos sâmburii. Eu nu aveam măsline fără sâmburi, aşa că am folosit un astfel de aparat pentru a-mi uşura munca. Scobitoarea este şi ea foarte folositoare, pentru a verifica dacă pâinea este gata.

Pentru început, se toacă măslinele mărunt şi se amestecă într-un castron împreună cu făina şi sarea.


Într-un vas se dizolvă drojdia în apa călduţă (nu fierbinte, pentru că drojdia îşi va pierde proprietăţile). Este indicat ca înainte de a adauga cele 15g de drojdie să verificaţi pe ambalaj, cantitatea poate fi diferită în funcţie de tipul ei şi în funcţie de cantitatea de făină. La final, se pune uleiul de măsline.


Lichidul se toarnă treptat peste făină, amestecând continuu cu mâna. În funcţie de făină, este posibil să nu fie nevoie sa puneţi tot lichidul. Cum vă daţi seama când este suficient? Aluatul rezultat nu trebuie sa fie lipicios.



Castronul se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă la dospit într-un loc călduţ, până îşi dublează volumul (aproximativ o oră). Când este gata, se pregăteşte tava. Se unge cu puţin ulei de măsline şi se presară făină.


Aluatul se frământă un pic, până când iese aerul din el, i se dă o formă ovală şi se pune în tava tapetată cu făină. Nu ezitaţi să presăraţi făină şi peste pâine, dacă aceasta pare prea lipicioasă.


Se lasă la cuptorul preîncălzit, la foc mic-mediu, până când se coace. Cum ştiţi când e coaptă? Atunci când se înţeapă cu scobitoarea, aceasta nu rămâne lipicioasă.
Se scoate din cuptor şi se lasă puţin la răcit înainte de a o tăia.



Nu numai că este bună, însă este sănătoasă, fără conservanţi artificiali şi mult mai ieftină decât cele din magazin. Sună a reclamă, nu? :)

Un comentariu: