Mi-am dat seama acum putin timp ca eu n-am prea gatit retete romanesti si, intr-un exces de zel, am cumparat intr-o seara 2 verze murate si am facut o oala de sarmalute in foi de varza. Nu ma asteptam sa imi iasa pentru ca nu am consultat nici o reteta, insa analizand viteza cu care s-au mancat mi-am dat seama ca efortul a meritat din plin :) Asa ca, la scurt timp dupa acest eveniment, mi-am luat inima-n dinti si am facut si sarmalute in foi de vita, a caror reteta o voi impartasi aici. Ce pot sa va spun e ca secrete nu prea sunt, trebuie doar sa aveti rabdare sa le impachetati bucatica cu bucatica. :)
Ingrediente:
- 500g carne tocata de porc
- 1 ceapa mare
- 2 cartofii medii
- 1 ceasca de orez
- 4 linguri pasta de tomate
- 30-40 foi de vita de vie
- sare, piper si cimbru
Inainte de a amesteca ingredientele va trebui sa tocati cartofii si ceapa, la masina de tocat carne. Carnea am cumparat-o deja tocata, insa o puteti toca si pe ea acasa, daca va este mai usor. Insa, atentie, carnea trebuie sa aiba si grasime, pentru ca aceasta ofera o aroma deosebita sarmalelor.
Intr-un castron amestecati carnea, cartofii, ceapa, orezul, 2 linguri de pasta de tomate, sare, piper si cimbru dupa gust.
Rulati sarmalutele si inchideti-le la capete impingand inauntru foaia cu degetul. Aranjati-le intr-o oala de lut sau intr-o oala pe care o puteti pune in cuptor, de preferabil antiaderenta. Nu aruncati bucatile de frunze care nu va sunt de folos, ci taiati-le marunt si asezati-le intre straturile de sarmalute. Ungeti fiecare strat cu putina pasta de tomate, adaugati apa astfel incat sa ajunga la nivelul sarmalelor si coaceti-le in cuptor la foc mic, acoperite, pana cand sunt bine fierte.
Eu nu am masurat timpul pe care l-au petrecut in cuptor, insa cred ca au stat undeva in jur de 2 ore. Oricum, ca sa fiti siguri, scoateti o sarmaluta si gustati-o, sunt sigura ca nu o sa regretati ;)
Le puteti servi simple sau cu multa smantana, ca in exemplul de mai sus :)
Pofta buna si mult spor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu