miercuri, 26 octombrie 2011

Tarta crocanta cu mere

Mi-am dat seama de curand, analizand numarul de preparate similare pe care le-am facut de-a lungul timpului, ca imi plac la nebunie tartele; si sa le fac, si sa le mananc. Intr-adevar, nu sunt nici pe departe cele mai dietetice preparate, insa nimic nu se compara cu o felie de tarta proaspat scoasa din cuptor, din care te chinui sa gusti atunci cand pofta este mai mare decat rabdarea. Nu stiu daca am mai postat pana acum o reteta de tarta cu mere, dar daca am facut-o, cu siguranta nu este aceasta. :)

Ingrediente pentru 8 portii:
  • 115g faina
  • 1/4 lingurita de scortisoara amestecata cu nucsoara
  • 50g unt
  • 50g zahar brun
  • 50g migdale maruntite
  • 700g mere
  • 3 linguri de stafide
  • putin zahar pudra, pentru ornat
Ingrediente pentru aluat:

  • 175g faina
  • 75g unt
  • 1/4 cana migdale macinate
  • 2 linguri zahar
  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura de apa rece
  • 1/4 lingurita esenta de migdale

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa preparati aluatul, pentru ca va sta 30-60 de minute la frigider. Intr-un bol, puneti faina si untul taiat in cubulete. Amestecati-le cu mainile pana cand compozitia incepe sa semene cu firimiturile de paine. Incorporati migdalele si zaharul.

 
Amestecati galbenusul de ou, apa si esenta de migdale intr-un castronel mic si incorporati-le in amestecul de faina pana obtineti o coca tare, putin lipicioasa. Intr-o forma de copt (peste 20 de cm diametru) intindeti coca; nu trebuie sa va chinuiti sa o intindeti cu un facalet inainte, se poate modela foarte usor cu mainile direct in forma, astfel incat sa acopere toata suprafata formei, cu o grosime egala. Puneti forma in frigider pentru 30-60 de minute.


Intre timp, preparati restul umpluturii: intr-un vas amestecati faina, untul si condimentele, procedand la fel ca in cazul aluatului. In amestecul de faramituri incorporati apoi zaharul si migdalele. Ceea ce obtineti va fi toppingul tartei.


Taiati merele in felii si, dupa ce aluatul s-a racit in rigider, aranjati-le in forma dupa pofta inimii. Presarati stafidele deasupra, si acoperiti-le cu topping-ul de mai sus.


Incingeti cuptorul la 190 grade (foc mediu-mare) si lasati tarta la copt timp de 30-40 de minute pana cand incepe sa se rumeneasca, iar merele s-au inmuiat (le puteti incerca cu o furculita). 


Rezultatul este delicios :D

 

Pofta buna si mult spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu