Se poate considera ca merele sunt fructe de sezon, pentru ca le gasesti toamna in magazin, cum de altfel in tot timpul anului. Adica, ar fi fructe de sezon tot timpul, nu? Deci, din acest motiv, e foarte bine sa cunosti multe tipuri de retete cu mere :) (nu pentru ca mi-ar placea mie foarte mult prajiturile preparate cu acest tip de fructe). Tarta cu mere de mai jos a fost preparata intr-un vas foarte adanc, atipic pentru o prajitura de acest tip....
Ingrediente:
- 115g zahar
- 3 linguri de faina
- 1/2 lingurita de scortisoara
- coaja rasa de la o portocala
- 900g mere
- 1 ou
- 2 linguri zahar brun
Pentru aluat:
- 350 faina
- 175g unt
- 5 linguri apa calduta
- putina sare
Inainte de toate trebuie sa preparati aluatul. Intr-un castron amestecati faina cu putina sare si untul, pana cand obtineti un amestec asemanator cu firimiturile de paine. Apoi, adaugati apa si amestecati bine, pana cand obtineti un aluat moale, care insa nu se lipeste de maine. Puneti-l la rece pana cand preparati merele.
Intr-un alt castron amestecati zaharul, faina, scortisoara si coaja de portocala.
Curatati merele, taiati-le in cubulete si dati-le pe rand prin amestecul cu faina si zahar pana sunt acoperite bine. Apoi, dati drumul la cuptor (180 grade - foc mediu-mare) si pregatiti vasul in care se va prepara aceasta placinta. Intindeti trei sferturi din aluat si imbracati cu el fundul vasului in care veti prepara placinta (acest vas nu trebuie sa fie neaaparat din sticla transparenta). Apoi, puneti inauntru merele, iar la final restul de faina si zahar (e posibil sa va ramane 1-2 liunguri).
Intindeti restul de aluat si acoperiti vasul, avand grija sa lipiti aluat pe margine si sa il intepati cu o furculita pentru a lasa aerul fierbinte sa iasa. Apoi, pregatiti-va pentru ornat (o fi ea placinta cu mere, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa arate bine :) ): singur au ramas cateva bucatele razlete de aluat; modelati-le in forma de mere, ungeti o mica portiune de placinta cu ou batut si lipti-le de ea. Ungeti cu ou si restul de placinta si presarati-o cu zahar brun.
Bagati vasul la cuptor pentru 40-50 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca. Lasati-o sa se raceasca si serviti-o calduta, de preferabil cu frisca sau inghetata (eu nu am avut, insa a fost foarte buna si asa).
Pe farfurie seamana cu un extraterestru, pentru ca a luat forma vasului, insa datorita fainii, merele sunt foarte legate, ca si cum ati fi folosit gelatina ;)
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu