marți, 28 decembrie 2010

Supa thai de dovleac

Pana nu demult credeam ca dovleacul poate fi folosit numai pentru placinta sau pentru semintele sale prajite. Cum putini sunt cei care inteleg utilitatea acestei legume si deoarece a reusit sa devina unul din ingredientele mele preferate, m-am hotarat sa postez si o supa iesita din comun, cu dovleac. Accidentele din bucatarie nu m-au ocolit nici pe mine, iar din acest motiv imi aduc aminte si acum cu un pic de teama de arsura provocata de prima mea ...supa crema de dovleac. A fost prima, insa ce a iesit ulterior este cu totul altceva.

Ingrediente:
  • 1,5 kg dovleac de placinta
  • 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapa
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 1 lingurita lemongrass ras
  • 3-4 linguri pasta de curry rosu
  • 300ml lapte de nuca de cocos
  • 850ml bulion de legume (retata a fost postata anterior si o puteti gasi in arhiva)
  • sucul de la 1 lime
  • 1 lingurita de zahar
  • ardei iute (optional)
Ustensile:
  • blender sau un mixer cu brat de pasat
Chiar daca supa este usor de preparat, ingredientele sunt putin mai speciale si uneori greu de gasit. Cateva indicatii utile puteti gasi mai jos:
  • ghimbirul poate fi gasit la Mega Image sau la hipermarketuri, la raionul de legume
  • lemongrass-ul si pasta de curry le gasiti la Mega Image in borcanele, la raionul de mancare chinezeasca/thailandeza
  • laptele de nuca de cocos l-am gasit numai la Mega Image, la acelasi raion
Pentru inceput, se decojeste dovleacul, i se scot semintele si apoi se taie in bucati maricele. Acestea se pun intr-o tava, peste ele se pune jumatate din cantitatea de ulei, sare si piper dupa gust. Se pun la cuptorul incins la 200 grade pentru aproximativ 30 minute.


Dovleacul trebuie tinut la cuptor pana se inmoaie. Daca este nevoie, il puteti intoarce din cand in cand pentru a se coace mai bine. Cand este aproape gata, se pregatesc restul de ingrediente. Se taie ceapa in felii; restul de ulei se incinge intr-o oala mare si se adauga ceapa.


Ghimbirul se rade marunt si se adauga peste ceapa calita, impreuna cu lemongrass-ul.


Se lasa pana se inmoaie bine si se adauga pasta de curry.


Ingredientele se fierb 2-3 minute si se adauga dovleacul copt, laptele de nuca de cocos si bulionul de legume.


Se fierb 5-10 minute si apoi se paseaza cu blenderul sau cu bratul de pasat al mixerului.



Pasta obtinuta se mai fierbe un pic si se adauga zeama de la 1 lime, zaharul, sare si piper dupa gust.
Se serveste fierbinte, cu chilli si ardei iute presarat deasupra. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu