sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Eclere cu crema de vanilie

Cui nu ii plac eclerele... :) Stiu, unii ar putea spune ca e mai simplu sa le cumperi, altii poate ar cumpara gogoselele, ar prepara o crema de la Dr. Oetker si le-ar "asambla" asa, insa mie mereu mi-au ploacut eclerele de casa, cele pe care le faceau mama si bunica din cand in cand si care niciodata nu erau suficiente. Asa ca, m-am pus pe treaba si am preparat in 2 zile diferite 2 randuri de eclere, pentru ca dupa ce primele au fost devorate am considerat ca este cazul sa mai fac un rand. :) Asadar, mai jos gasiti retetele pentru gogosele, crema de vanilie si glazura de ciocolata, asa cum se prepara ele in cofetarii.

Ingrediente pentru gogosele (o tava, ca in imaginile de mai jos):
  • 50ml ulei
  • 100g faina
  • 100ml apa
  • 3 oua mari
  • sare
Ingrediente pentru crema de vanilie:
  • 3 oua
  • 80g faina
  • 500ml lapte
  • 25g unt
  • 150g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • putina sare
Ingrediente pentru glazura:
  • 50g ciocolata
  • 30ml smantana pentru gatit

Gogoselele preparate la mine in familie nu erau lunguiete, ca cele de la cofetarie, ci erau rotunjoare, pentru ca  se folosea o lingurita pentru modelarea lor. Eu am folosit un cornet pentru ornat si am incercat sa le modelez cat mai rotunde, insa cu siguranta forma este mai putin importanta, mai ales daca nu le preparati pentru un eveniment deosebit. 
Pentru prepararea aluatului de gogosi, turnati uleiul si apa intr-o oala si puneti-le la fiert. Cand dau in clocot, turnati toata faina si luati de pe foc, amestecand rapid pana cand obtineti un aluat destul de tare, care se desprinde de pe oala. Lasati aluatul sa se racoreasca timp de 10 minute si incorporati ouale pe rand; la final veti obtine un aluat cremos si lipicios, care isi pastreaza forma.

Puneti hartie de copt intr-o tava si modelati gogoselele, fie ele rotunde sau lunguiete. Ele isi vor dubla volumul, asa ca nu puneti foarte mult aluat intr-un singur loc. Coaceti-le in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 20 minute, sau pana cand se rumenesc.


Cat timp se coc gogoselele, puteti prepara crema. Puneti laptele la fiert impreuna cu esenta de vanilie. Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma; cand se intaresc, adaugati 50g zahar si bateti in continuare timp de 5 minute, pana cand capata un aspect sidefiu. Intr-o oala, frecati galbenusurile cu restul de zahar, apoi adaugati faina; acest amestec este destul de tare, asa ca subtiati-l cu cateva linguri de lapte rece. Puneti oala pe foc si turnati laptele fierbinte, amestecand continuu cu un tel.



Cand se apropie de punctul de fierbere, amestecul se va ingrosa si se va transforma in crema. Fierbeti 2-3 minute si opriti focul, adaugati untul si amestecati pana cand se topeste complet. Apoi, cu o lingura de lemn sau cu o paleta incorporati albusurile batute, amestecand de jos in sus pentru a pastra crema pufoasa.


La final, veti obtine o crema fina si foarte delicioasa, pe care trebuie sa o lasati sa se raceasca inainte de a umple gogoselele.


Pentru glazura, rupeti ciocolata (puteti folosi ciocolata cu lapte sau neagra, important este sa fie de buna calitate) in bucati si puneti-o pe foc, impreuna cu smantana. Glazura este gata atunci cand ciocolata este topita complet, iar amestecul devine omogen.


Cand toate cele de mai sus sunt gata, puteti "asambla" eclerele. Taiati gogosele la mijloc si umpleti-le cu crema din abundenta. Turnati cu o lingura glazura deasupra (incalziti-o un pic daca s-a racit si nu mai este suficient de cremoasa). Serviti-le cu moderatie, oricand va este pofta. :)









Spor la gatit!

2 comentarii:

  1. le-am facut si au iesit foarte bune, desi am fost sceptica la inceput deoarece aluatul mi-a iesit cam moale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Simona, imi pare bine ca ti-au placut :) Sper sa gasesti interesante si gustoase si alte retete de pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere