luni, 14 februarie 2011

Clatite cu ciuperci la cuptor

Din cand in cand, cu totii avem pofta de clatite. Ceea ce nu multi stiu este ca ele pot fi preparate si in alte moduri decat cele traditionale: cu gem, dulceata, branza dulce, inghetata etc. Asadar, intr-o zi m-am hotarat sa fac ceva simplu si gustos, ce poate fi adaptat in multe alte feluri.

Ingrediente:
  • 3 oua
  • 200g faina
  • 550 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 300g ciuperci
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 lingurita de amidon alimentar
  • 150 ml smantana
  • un cubulet de unt
  • ulei de floarea soarelui
Ustensile:
  • o tigaie antiaderenta, in care se pot face cu usurinta clatite
  • mixer, tel sau o lingura de lemn
  • vas de iena sau tava antiaderenta
Cei care au mai incercat stiu ca cel mai enervant lucru atunci cand faci clatite este lipitul de tigaie. Eu insami am aruncat de cateva ori aluatul, enervata fiind de nereusita datorata unei tigai nu foarte bune. Dar pana una alta, sa incepem cu inceputul... Se pun 2 oua intr-un vas maricel, se adauga faina, 250 ml de lapte si se amesteca bine cu mixerul.


Dupa ce v-ati asigurat ca nu exista cocoloase, adaugati treptat inca 200 ml de lapte.


Se unge tigaia cu putin ulei si se coc clatitele. Eu prefer clatitele subtiri, ca sa nu mananc mai mult aluat decat umplutura :) Oricum, pentru prepararea acestor clatite nu trebuie sa va faceti probleme din cauza gaurelelor mici sau a formelor putin ciudate.



Este foarte probabil ca la final, sa aveti mai multe clatite decat este nevoie. In acest caz, cu cat mai multe cu atat mai bine; dupa o masa copioasa, puteti avea si desert.
Urmatoarea etapa: legumele. Cele 2 cepe si ciupercile se taie marunt, dar se pun in vase separate. Intr-o oala sau o tigaie mai adanca se incinge putin ulei (de masline sau de floarea soarelui) si se adauga ceapa. Se caleste timp de 5 minute, pana se inmoaie, si se adauga ciupercile. Se lasa la fiert inca 15 de minute si se adauga putina apa in cazul in care amestecul incepe sa se lipeasca de tigaie. La final, se adauga lingurita de amidon, care impreuna cu sosul din tigaie va da o consistenta cremoasa intregului amestec. Se amesteca putin, se adauga sare si piper dupa gust si se ia de pe foc.



Vasul de sticla se unge cu putin unt; clatitele se umplu cu compozitia de ceapa si ciuperci si se aseaza una langa alta in vas.


Oul ramas se amesteca bine cu smantana, apoi cu laptele. Se pune si putina sare, iar sosul obtinut se toarna peste vasul cu clatite.


Dati drumul la cuptor si coaceti clatitele timp de 20-30 de minute, pana se rumenesc iar zeama se incheaga. Le scoateti, le taiati si le ornati cu putin cascaval, parmezan, branza, sau orice alta variatiune a acestor preparate. Rezultatul: delicios!



Cat despre clatitele ramase, nu uitati sa le umpleti cu dulcele preferat. ;)

Un comentariu:

  1. As vrea sa citesc niste pareri cu referire la degustatorii acestei retete. Cineva?:)

    RăspundețiȘtergere