vineri, 2 septembrie 2011

Iepure la ceaun

In mini vacanta care s-a incheiat din pacate acum o saptamana, am avut parte de experiente frumoase si multa mancare. V-ati astepta probabil la cateva retete inedite de prin diverse tari, insa ce-mi propun sa va povestesc nu este nici pe departe ceva iesit din comun; ce face ca aceasta experienta sa fie deosebita este faptul ca nu toti avem ocazia sa facem asa ceva. Ce anume? Pai, sa incep cu inceputul. Drumul spre tari straine trecea prin sudul Transilvaniei si cum Jidveiul este prin zona, m-am oprit la parintii unui prieten foarte bun cu gandul la vinul de tara pe care il beam in liceu. Vin nu prea mai era, insa erau iepuri, multi iepuri. Si pe cat de trist ar parea, pe atat de bun a fost rezultatul prepararii unui iepure la ceaun, cu vin de tara si voie buna, printre pomi fructiferi, dovleci si frunze de inceput de toamna.

Ingredientele pe care le-am folosit nu au avut cantitati specifice; v-as sfatui sa puneti in fiecare dupa pofta inimii, plus alte legume daca simtiti nevoie. Ce trebuie cu siguranta sa tineti minte este faptul ca aveti nevoie de un ceaun mare, pe care trebuie sa-l paziti, si un foc pe masura, pe care trebuie sa-l intertineti timp de multe ore (pentru noi au fost vreo 7 ore :) ).
Si ca sa nu mai lungesc vorba, aveti nevoie de: ulei de floarea soarelui, ceapa alba, ardei rosu si verde, rosii, patrunjel, 1-2 iepuri, vin de tara si placere de a sta langa foc. Taiati legumele in bucati maricele (pentru ca nu preparati bucate rafinate :P ) si apucati-va de treaba...
Puneti ceaunul peste foc si incingeti aproximativ o cana de ulei; verificati cat de incins este uleiul punand o bucatica mica de ceapa inauntru. Adaugati toata ceapa si amestecati din cand in cand pana incepe sa se rumeneasca.

       
Apoi, adaugati ardeii si continuati amestecarea pana cand incep sa se inmoaie. Adaugati si iepurele taiat in bucati mari si lasati sa fiarba o perioada buna Acesta isi va lasa zeama timp de aproximativ o ora.

Turnati apoi vin dupa pofta inimii: poate fi jumatate de litru, un litru sau mai mult, in functie de cantitatea de carne. Cu cat este mai mult vin, cu atat va fi mai mult sos, asa ca incercati ca lichidul sa nu  depaseasca nivelul carnii. Dupa multe ore de asteptat, verificati carnea si daca este facuta, adaugati rosiile taiate in bucati. Inainte sa luati ceaunul de pe foc, adaugati sare si piper dupa gust.

Cu sau fara patrunjel proaspat tocat deasupra, ceaunul de iepure se serveste fierbinte, alaturi de un pahar de vin bun, in compania celor apropiati, candva inspre miezul noptii. Ce mai conteaza ca mancati asa tarziu, atata timp cat bunatatile atat de mult asteptate sunt... bunatati? :) 


 Pofta buna!

Un comentariu:

  1. Interesante cantitatile. Reteta clasica pt.orice fel de carne. La iepure mai trebuiesc adaugate si niste masline.

    RăspundețiȘtergere