luni, 13 septembrie 2010

Cheesecake cu fructe de pădure

Mulţi dintre noi au vazut cheesecake numai în cofetării (în puţine cofetării), iar puţini dintre noi au şi mâncat. Dar, oare câţi au preparat efectiv această prăjitură "complicată"? Eu cunosc o singură persoană, motiv pentru care am zis să încerc o surpriză pentru un party, într-o luni seara.
Am avut nevoie de ceva ingrediente, am adaptat reţeta astfel încât să nu alerg foarte mult şi a ieşit ceva de-a dreptul neaşteptat. :) Şi cum prea multă vorbă strică, ar trebui să povestesc reţeta.

Ingrediente:
  • 200g biscuiţi
  • 50g unt topit
  • 600g cremă de brânză
  • 200g smântână dulce
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 175g zahăr brun
  • 3 linguri făină
  • 2 ouă
  • 1 pliculeţ de gelatină
  • 300g afine
  • dulceaţă de afine
Ustensile:
  • formă pentru blat de tort sau tavă mică
  • maşină de tocat carne (pentru mărunţit biscuiţii) sau un făcăleţ
  • hârtie de copt
După ce veţi citi cele de mai sus şi înainte de a vă răzgândi să preparaţi, propun să citiţi sfaturile utile de mai jos:
  • pare dificil să tocaţi biscuit cu biscuit şi mulţi dintre noi poate nu au maşină de tocat carne cu care mărunţirea ar fi foarte uşoară; puteţi pune biscuiţii într-o pungă mare şi transparentă şi se pot mărunţi cu făcăleţul sau cu o sticlă (sticlă are oricine în casă :))
  • zahărul brun se găseşte în multe magazine, eu îl iau de la Mega Image
  • crema de brânză: poate fi Philadelphia, dar este destul de scumpă...sau poate fi marca Mega Image şi o găsiţi la jumătate de preţ
  • afinele şi dulceaţa de afine pot fi înlocuite cu orice fructe de pădure, cu dulceaţă combinată, cu cireşe, vişine, căpşuni sau orice alt fruct copt de care vă este poftă
Am tot povestit de biscuiţi şi mărunţitul lor, aşa că prima etapă a reţetei este foarte simplă...


... 50g de unt se topesc într-un ibric şi se amestecă cu biscuiţii până compoziţia devine omogenă.


Forma de tort se unge cu unt şi se pune hârtie de copt, care se lipeşte uşor pe margini. Se pun biscuiţii şi se presează bine cu fundul unui pahar.


Într-un castron se pune brânza, smântâna, vanilia şi zahărul şi se amestecă până când compoziţia devine omogenă. Se adaugă apoi făina şi ouale şi se amestecă din nou până la omogenizare.


Aluatul se pune în formă peste biscuiţi şi se bagă în cuptorul preîncălzit.



Se ţine aproximativ 10 minute la foc mare şi apoi încă 30-40 de minute la foc mic, până când compoziţia devine elastică la mijloc.


O dată ce este gata, se scoate din formă şi hârtie şi se lasă la răcit. Când e destul de rece, se prepară sosul de afine. Într-un ibric se pune la încălzit suficientă dulceaţă cât să acopere ulterior prăjitura. În zeama călduţă se pune jumătate de pliculeţ de gelatină şi se amestecă bine până se dizolvă. Trebuie reţinut faptul că acest sos nu trebuie fiert sau încălzit prea tare, pentru că gelatina îşi pierde calităţile.
Pe prăjitură se presară afinele proaspete iar peste ele se toarnă sosul călduţ.


Se bagă la frigider şi se serveşte rece... o felie mare şi rece. :)



Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu