sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tarta de orez

Mi-aduc aminte de vremurile cand eram mica, iar bunica pegatea orez cu lapte la micul dejun. Am incercat si eu sa prepar, mi-a iesit, am preparat din nou si tot asa. Dar, nu de mult am aflat ca orezul cu lapte poate fi prepart si sub forma de tarta, intr-o varianta italieneasca autentica, a carui autor nu este foarte greu de demascat :D si, ca sa nu lungesc vorba, tot ce trebuie sa stiti este ca aceasta tarta poate fi consumata calda sau rece, cu sau fara dulceata.

Ingrediente pentru aluat:
  • 125g unt
  • 100g zahar pudra
  • 250g faina
  • coaja de la 1/2 lamaie
  • 2 oua
  • 2 linguri de lapte rece
  • putina sare
Ingrediente pentru compozitie:
  • 50g unt
  • 3 linguri de zahar
  • esenta de vanilie
  • 325g orez 
  • coaja de la 1 portocala
  • 1 pahar de vin alb
  • 1 litru de lapte
  • 3 oua
  • 2 linguri zahar pudra
Pentru inceput preparati aluatul, deoarece va trebuie sa stea ulterior in frigider. Astfel, amestecati intr-un bol untul, zaharul pudra si sarea pana la omogenizare.

 

Apoi, incorporati faina, coaja de lamaie, ouale si laptele, pana obtineti un aluat care nu se lipeste de maini. Puneti-l la frigider minim 30 de minute.


Dupa ce s-a racit si inainte de a incepe prepararea compozitiei, coaceti un pic aluatul. Distribuiti-l in mod egal intr-o forma mare de tarta (28cm diametru), intepati-l cu o furculita si puneti-l in cuptorul incins la 180 grade. Scoateti-l din cuptor atunci cand si-a schimbat un pic culoarea si este rumen pe margini.

Pentru prepararea compozitiei, procedati in felul urmator: topiti untul intr-o tigaie mare, apoi adaugati zaharul, orezul, o lingurita de esenta de vanilie si coaja de portocale. Amestecati continuu, altfel orezul se poate lipi. Cand a absorbit mare parte din lichid, adaugati vinul; fierbeti la foc mare (amestecand in continuu), pana cand se evapora alcoolul iar orezul absoarbe din nou o mare parte din lichid.

 

Incepeti sa adaugati si laptele, putin cate putin. Orezul nu trebuie sa fie foarte moale, iar compozitia nu trebuie sa fie foarte tare, deoarece se va coace in continuare in cuptor. Cand este gata, se lasa putin la racit si se adauga ouale batute.
  

Compozitia se pune in forma, peste aluat, se presara deasupra zaharul pudra si se pune la copt in cuptorul preincalzit, la foc mediu-mare (200 grade). Este gata atunci cand incepe sa se rumeneasca, dupa 20-30 de minute.



Se serveste calduta sau rece la micul dejun, sau nu numai :)

Spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu