miercuri, 19 septembrie 2012

Galuste cu prune

De fiecare data cand vine toamna imi aduc aminte de reteta pe care o prepara bunica, cu prune proaspat culese. Desigur, in mijloc de iarna folosea magiunul preparat din prunele proaspat culese, insa principiul este acelasi iar pofta de galuste (gomboti) cu prune nu s-a schimbat niciodata. Le-am preparat prima data candva anul trecut, iar anul acesta am zis ca ar fi timpul sa postez si reteta, ca sa se poata bucura si altii de bunatatea din cartofi. :)

Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi
  • aprox. 250-300g faina
  • 2 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 2 linguri ulei
  • 100g unt
  • 300g pesmet
  • cateva linguri de zahar, in functie de cat de dulce vreti sa fie pesmetul
  • multe prune coapte
Dintr-un kg de cartofi vor iesi multe galuste, mai ales daca le faceti micute. Motivul pentru care am scris reteta asa este ca mie imi era pofta, am preparat multe si am mancat multe.... cred ca vreo 2 zile la rand, pana cand am inceput sa am arsuri la stomac :D (ca orice exces, o doza mare de galuste poate dauna :P)
Si, ca sa incep cu inceputul, ar trebui sa va spun ca este important sa alegeti cartofii cu grija; ar fi bine sa fie cartofi nisiposi, pentru ca alte tipuri de cartofi vor absorbi mai multe faina. Fierbeti cartofii in coaja, curatati-i cat inca sunt calzi, sfaramati-i ca pentru piure si lasati-i sa se raceasca. Cand sunt aproape reci, adaugati ouale, cele 5 linguri zahar si uleiul.



Incorporati faina treptat, pana cand obtineti un aluat nu foarte tare; aluatul trebuie sa fie un pic lipicios, daca nu se lipeste de maini galustele pot fi tari la final, dupa ce le fierbeti. Stiu ca am scris o cantitate variabila de faina, insa depinde foarte mult de tipul de cartofi pe care ii folositi :)









Inainte de a prepara galustele, pregatiti pesmetul. Topiti untul intr-o oala, adaugati pesmetul si zaharul si amestecati in continuu la foc mic pana cand isi schimba culoarea, iar zaharul incepe sa se caramelizeze.

Intindeti putina faina si incepeti prepararea galustelor. Eu am folosit sferturi de pruna, pentru a obtine galuste cat mai mici, insa puteti folosi si jumatati sau, de ce nu, prune intregi (fara samburi, bineinteles); de asemenea, in loc de prune puteti folosi magiun de prune. Aveti grija ca pruna sa fie complet acoperita de aluat, iar aluatul sa nu fie prea gros in jurul prunei, astfel incat sa puteti savura cat un pic din amandoua la final. Puneti la fiert o oala mare cu apa si puneti galustele la fiert atunci cand apa clocoteste. Acestea vor fi gata in momentul in care se ridica la suprafata si plutesc. 



O data fierte, dati-le prin pesmet si asezati-le frumos intr-un castron mare. Le puteti servi fierbinti sau reci, timp de cateva zile, cu moderatie. :)


Pofta buna si mult spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu