vineri, 2 mai 2014

Prajitura cu nuca de cocos si crema de vanilie

M-am tot gandit cum sa denumesc aceasta prajitura pentru ca, recunosc, am uitat sa aflu aceasta informatie de la mama Sabinei :) Dar, cred ca acest lucru conteaza prea putin, rezultatul fiind mult mai important. Sa incep cu inceputul... m-am reintors la serviciu si am inceput sa intru incet incet in contact cu mancarea colegei mele Sabina; am aflat si ca aceasta mancare este in mare parte trimisa de mama ei, care era deja considerata, cum spuneau colegele mele, Prajituri Guru. Cum incepusem sa fiu in pana de idei, iar prajiturile ei erau iesite din comun si delicioase, am zis sa imi incerc norocul si sa incerc sa fur putina informatie din baza de date. Nu a fost nevoie sa ma chinui prea mult, de fapt a trebuit doar sa cer si am primit 2 poze ale celor doua foi din caietelul mamei minune. 
Cum probabil stiti deja, orice mama are un caietel si orice caietel este nepretuit atunci cand este scris de mana, pe foi deja uzate si patate de crema/ coca si alte ingrediente. Asadar, am zis sa fac mai mult decat sa ma bazez pe arhiva mesajelor din Facebook (unde primisem cele 2 foi fotografiate) si sa shareuiesc aici reteta minune, in speranta ca blogul va fi o baza de date cat de cat ok :)

Ingrediente pentru o tava mare:
  • 7 + 6 oua
  • 5 linguri de zahar + 100g + 200g
  • 7 linguri de faina + 4 linguri
  • 2 linguri de cacao
  • 100g nuca de cocos
  • 500ml lapte
  • 1 pachet de unt
  • ciocolata pentru ornat
Aceasta prajitura necesita ceva timp de pregatire, asa ca va recomand un weekend pentru o prima incercare de a o pregati. De asemenea, am cateva tips&tricks pe care le voi mentiona pe parcurs, secrete care va vor ajuta sa obtineti prajitura perfecta (eu am avut nevoie de 2 incercari, si nu perfecte, insa a meritat ;) )
Pentru inceput, separati cele 7 oua si bateti bine albusurile. Cand s-au intarit bine si nu cad de pe paleta mixerului, adaugati pe rand cele 5 linuguri de zahar, apoi galbenusurile si la final faina si cele 2 linguri de cacao. Tapetati cu hartie de copt o tava mare de prajituri si turnati aluatul in ea. Porniti si cuptorul, pentru a fi incins cand puneti prajitura la copt.

Separati apoi cele 6 oua si puneti galbenusurile la rece. Bateti albusurile spuma, dar nu pana cand sunt tari, ele trebuie sa fie aproape tari; adaugati cele 100g zahar, iar la final 100g nuca de cocos. Acest al doilea aluat trebuie pus in tava peste primul, iar motivul pentru care mentionam mai sus ca nu trebuie sa bateti albusurile foarte mult este acela ca, cu cat sunt mai tari, cu atat va va fi mai greu sa intindeti aluatul. Puneti cu lingura aluat, in gramajoare, peste aluatul cu cacao si intindeti usor, astfel incat cele doua sa se amestecee cat mai putin.


La final, puneti tava in cuptorul preincalzit la foc mediu-mare (180 grade) si coaceti pana cand albusul isi schimba culoarea, iar pe scobitoarea cu care il intepati nu ramane aluat lipicios. Cred ca la mine a durat undeva in jur de 15-20 minute, insa depinde mult de marimea tavii si implicit de grosimea aluatului.



In timp ce prajitura se coace, puteti pregati si crema. Intr-o oala cu fundul dublu, amestecati galbenusurile, 4 linguri de faina, 200g zahar si putin lapte, astfel incat sa obtineti o coca groasa, fara cocoloase. Adaugati pe rand restul de lapte, pana se subtiaza, insa din nou cu grija, pentru a nu se forma cocoloase. Puneti pe foc si amestecati continuu pana incepe sa fiarba si se ingroasa bine. Lasati-o sa se raceasca, amestecand din cand in cand; in acest fel nu se va forma coaja deasupra. Cand este rece, amestecati-o cu untul pe care l-ati lasat afara din frigider, pentru a fi moale si usor de intins.

Lasati si blatul sa se raceasca inainte de a intinde crema peste el, altfel aceasta se va inmuia si va curge, iar aspectul nu va fi cel mai fericit (cu siguranta gustul nu va fi afectat :) ).

Radeti ciocolata deasupra si taiati-o cand este rece. Daca sunteti gurmanzi, feriti-o de ceilalti pentru moment, pana va dati seama ce puteti face cu ea :)

 Spor si multa pofta! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu