marți, 20 mai 2014

Tarta cu branza de capra si rosii

In cercetarile pe care le-am facut in ultima vreme (care cuprind, desigur, retete cat mai simple si cat mai rapide pentru ca.... guess what? ... nu am timp... :)) am descoperit cateva retete de tarte delicioase (quiche-uri cum le-ar mai spune unii), iar astazi as vrea sa impartasesc cu voi una din ele; poate chiar cea mai simpla dintre toate de pana acum. :)

Ingrediente pentru aluat:
  • 175g faina 
  • 120g unt
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri apa calduta (daca este nevoie)
  • 1/2 lingurita sare
Ingrediente pentru compozitie:
  • 400-500g rosii cherry
  • 2 linguri ulei de masline
  • 200ml smantana pentru gatit
  • 1 ou si 1 galbenus
  • 100-150g branza de capra
  • cateva frunze de busuioc proaspat
  • sare si piper
Pentru prepararea acestei tarte exista trei etape de baza: prepararea aluatului, coacerea rosiilor si coacerea tartei in sine. Pentru inceput, preparati aluatul de tarta: amestecati untul cu faina si 1/4 lingurita de sare pana obtineti faramituri asemanatoare cu faramiturile de paine, adaugati galbenusul si putina apa calduta daca aluatul este sfaramicios. Cantitatea de apa difera in functie de tipul de faina, dar ce trebuie sa stiti este ca la final, aluatul trebuie sa nu fie sfaramicios. Puneti aluatul in folie de plastic si lasati-l in frigider jumatate de ora. Pentru imagini, puteti vizualiza o alta reteta de tarta
Apoi, taiati rosiile cherry in jumatati, puneti-le cu coaja in jos intr-o tava, presarati peste ele sare, piper si uleiul de masline si puneti-le la copt timp de 30 de minute la 200 grade (foc mare). Cand sunt rumene, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca.

Pentru pregatirea tartei vom coace blatul separat, vom adauga toate ingredientele si vom coace din nou tarta, pana la obtinerea preparatului final. De ce procedam asa? Daca le-am cocace impreuna, aluatul s-ar imbiba cu lichid si ar avea o consistenta de coca nefacuta. 
Asadar, intindeti aluatul si puneti-l in forma (eu il aranjez destul de mult cu mana, pentru a nu ma chinui cu facaletul). Inainte de a-l coace, intepati-l bine cu o furculita sau puneti-i deasupra hartie de copt si fasole, pentru a va asigua ca nu creste prea mult la copt. Apoi, coaceti 10-15 min. la 180 grade, pana cand marginile incep sa isi schimbe culoarea; scoateti forma si ungeti aluatul cu putin ou (mai multe detalii puteti gasi si in reteta mentionata mai sus). 
Cand blatul este gata, nu va ramane decat sa:
  • aranjati rosiile peste aluat cat mai uniform
  • sfaramati branza peste aluat, tot uniform (cantitatea de branza poate fi mai mare sau mai mica, in functie de cat este de sarata)
  • amestecati oul, galbenusul, smantana, sare si piper dupa gust intr-un bol si turnati deasupra ingredientelor
  • tocati busuiocul si presarati-l deasupra


Coaceti tarta timp de 25-30 de minute, pana cand incepe sa se rumeneasca; ea se va umfla destul de mult in cuptor, dar va scadea dupa ce o scoateti.





Lasati-o sa se raceasca aproape complet inainte de a o servi :)

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu