luni, 11 februarie 2013

Supa crema de ciuperci

Teoretic, supa crema de ciuperci este foarte usor de preparat. Am mai pregatit pana acum variatiuni ale acestei supe, pana cand am descoperit o reteta in cartea Juliei Child, Mastering the art of French cooking si mi-am dat seama ca retetele pe care le vazusem pana acum nu au nici o legatura cu specifica reteta frantuzeasca. Asa ca, am inceput sa rasfoiesc cartea cu interes si am descoperit o multime de retete care mi-au lasat gura apa si care m-au indemnat sa gatesc iar si iar de aici. Si, pentru ca nu as vrea sa pierd sirul bunatatilor, iar (in stilul propriu caracteristic) cand voi vrea sa pregatesc din nou aceleasi preparate sa nu-mi aducv aminte de unde am luat retetele, am zis ca cel mai bine ar fi sa invat sa gatesc frantuzeste (lasand putin de-o parte planul de a invata gatitul italienesc).
Recunosc, initial am vrut sa prepar o supa crema de sparanghel, insa am descoperit cu uimire ca pe timp de iarna nu se gaseste asa ceva in hypermarketuri. Am mai rasfoit un pic capitolul Supe si am decis ca cel mai intelept lucru ar fi sa folosesc niste legume usor de procurat, respectiv ciupercile. :)

Ingrediente:
  • 1 ceapa mare
  • 50g unt
  • 350ml apa fierbinte
  • 700ml lapte
  • 2 lingurite sare
  • 45g faina
  • 300g ciuperci proaspete
  • 120ml smantana pentru gatit
  • zeama de lamaie
  • piper, tarhon

Avantajul retetelor din aceasta carte este acela ca iti ofera informatii utile despre fiecare pas din procesul de preparare al manacarii respective. In afara de aceste informatii, ingredientele folosite sunt usor de procurat; si nu, nu ma refer la ingrediente precum sparanghelul, care la noi este mai greu de gasit. Pana la urma, el se gaseste peste tot in alte tari :) Ma refer la diverse tipuri de bulion (de legume, de pui...), pe care ar fi trebuit sa le pregatiti in avans si sa le depozitati in congelator sau pe care ar fi trebuit sa le cumparati de la magazin, daca ar fi existat asa ceva la noi. Dar, in retetele frantuzesti prezentate in aceasta carte totul este foarte simplu, iar bulionul apare doar ca varianta alternativa si nu ca ceva obligatoriu.
Asadar, sa incepem.... taiati ceapa destul de marunt, topiti untul intr-o oala mare si caliti-o pana cand se inmoaie (nu trebuie sa devina aurie).


Adaugati faina si amestecati rapid, pana cand se absoarbe tot untul. Luati oala de pe foc si, in timp ce amestercati continuu cu un tel, adaugati cateva linguri de apa fierbinte. Incorporati treptat si restul de apa iar la final laptele, o lingurita de tarhon, sare si piper dupa gust. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc mic; amestecati din cand in cand cu telul, pentru a nu se ingrosa amestecul de la fundul oalei. Spalati si taiati ciupercile in bucati maricele.

 

Dupa ce lichidul a fiert cateva minute, adaugati ciupercile si fierbeti in continuare 5-10 minute. Pasati totul cu un blender pana cand se maruntesc; aveti grija totusi sa nu pasati prea mult, pentru ca ciupercile trebuie sa fie resimtite sub forma unor granule micute, plutind prin amestecul cremos de supa.
Fierbeti in continuare 15-20 de minute, iar la final adaugati smantana si sare si/ sau piper daca mai este nevoie. In cazul in care supa se ingroasa prea mult, o puteti aduce la consistenta dorita adaugand lapte.


Serviti supa fierbinte, cu tarhon si/sau unt presarate deasupra, in functie de preferinte. :)
Spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu