sâmbătă, 31 iulie 2010

Placinta cu carne de vita

Nu-i asa ca atunci cand va ganditi la cum se face o placinta, primul lucru care va vine in minte este aluatul acela complicat, care trebuie sa se umfle nici prea mult nici prea putin, trebuie sa stea ba in frigider, ba la caldura sau pur si simplu trebuie sa fie "de o consistenta moderata"? Citirea retetei nu trece de etapa de preparare a aluatului, pentru ca apar efectele adverse precum anxietate, sentimentul de neputinta, neincredere etc.
Am consumat + aruncat multe kilograme de faina pana sa ajung la ceea ce ei numeau aluat simplu. Insa, am descoperit in timp si foietajul de placinta - mult mai usor de folosit, economiseste timp si nu da gres niciodata.

Ingrediente (4 portii):
  • 400-500g carne de vita (o bucata de muschi sau bucatele mici, deja taiate)
  • aprox. 40g unt
  • 1 ceapa alba mare
  • 6 ciuperci mari proaspete
  • foietaj
  • 1 ou
  • sare, piper
Ustensile:
  • pensula pentru uns
  • hartie de copt
  • folie de aluminiu
  • facalet (sau... o sticla)
Aceasta placinta este o varianta a "Vitei Wellington", adaptata special pentru a o face usor de preparat. Cu toate acestea, nu ar strica unele sfaturi utile:
  • "vita" poate fi si vitel; eu recomand folosirea unei bucati de muschi de vitel sau a bucatelelor de vita, deoarece niciodata nu se stie cat de batrana este vita si cat de tare va fi carnea dupa coacere; vitelul in schimb este tanar, moale, iar muschiul va fi cu siguranta facut la final.
  • am folosit ciuperci Champignon proaspete, insa reteta iese si cu ciuperci din conserva, scurse si tocate marunt.
  • foietajul se gaseste in orice supermarket la raionul de alimente congelate; pentru aceasta reteta este nevoie de o singura foaie; exista mai multe marci, insa cea mai gustoasa este marca Bela (cred ca este bulgareasca, in ambalaj portocaliu si albastru).
Jumatate din cantitatea de unt se topeste si cu ajutorul unei pensule de bucatarie se ung bucatelele de vita.


Carnea se distribuie uniform pe o folie de aluminiu, se impatureste si se baga la cuptor. Cuptorul trebuie preincalzit, iar carnea va sta timp de 30-40 de minute la foc mic. Pentru a verifica daca este gata, puteti desface folia insa cu mare atentie, deoarece va puteti arde cu aburul fierbinte; ulterior, folia se inchide si se reintroduce la cuptor daca mai este nevoie.


Intre timp, se toaca marunt ceapa si ciupercile. Restul de unt se topeste intr-o tigaie, se adauga ceapa si se caleste timp de 5 minute. Apoi se adauga ciupercile pentru inca 10-15 minute.


Cand vita, ciupercile si ceapa sunt gata, se intinde cu un facalet (sau cu sticla) foietajul, pana isi dubleaza suprafata. Inainte de a se intinde, foietajul se presara cu faina pentru a nu se lipi. O data intins, se pune carnea, peste ea amestecul de ciuperci, lasand un spatiu considerabil pana la marginea aluatului (vezi foto).


Compozitia se impacheteaza cu aluatul de pe margine, se pune intr-o tava cu hartie de copt si se cresteaza cu un cutit pentru a nu se umfla prea mult in cuptor. Apoi, se unge cu oul batut. Se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mic pana se rumeneste.


Cand placinta este rumenita, se scoate din cuptor, se taie si se serveste cat inca este calda. Trebuie retinut faptul ca focul trebuie sa fie mic sau moderat; altfel riscati ca placinta sa se arda pe fund fara sa va dati seama. Poate fi servita ca aperitiv, insa eu as manca-o oricum, oricand si in loc de orice :)



Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu