vineri, 1 octombrie 2010

Bomboane cu marţipan

Când eram mică, mâncam deseori bomboane din cutii de carton mai mici sau mai mari, aduse de prin diverse oraşe ale ţării. Aveau un gust diferit de alte dulciuri şi nu se găseau deloc în satul bunicilor mei unde am crescut.
Târziu... acum, am aflat că erau bomboane cu aromă de migdale, iar cum marţipanul are la bază migdalele, erau bomboane... cu marţipan. Procedeul de preparare a fost puţin ciudat şi nu pentru că ar fi trebuit să amestec ingrediente ciudate, ci pentru că trebuie avută mare grijă la cât şi cum pui ingredientele.

Ingrediente:
  • 150 migdale nesărate
  • 100g zahăr pudră
  • 1,5 - 2 linguriţe zeamă de lămâie
  • 1-2 linguriţe esenţă de vanilie
  • 200-300g ciocolată cu lapte şi/sau neagră
  • o bucăţică mică de unt (10g)
Ustensile:
  • blender
  • hârtie de copt
Aş fi vrut să spun că nu aveţi nevoie de ustensile complicate însă fără un blender ar fi foarte dificil să faceţi cele ce urmează. În rest, totul va veni de la sine.

Prima etapă: decojirea migdalelor. Da, pare cel mai dificil lucru, însă veţi vedea că este cel mai simplu. Se pune pe foc o oală cu apă şi când începe să clocotească se adaugă migdalele. Se lasă timp de 3-5 minute în apa clocotindă, până se înmoaie un pic. Trebuie avut grijă ca acestea să nu se fiarbă, pentru că nu avem nevoie de piure de migdale :)


Se strecoară şi se decojesc foarte uşor.


O dată decojite, se pun în blender şi se toacă mărunt. Se adaugă zahărul pudră şi se amestecă în continuare cu o lingură. După ce compoziţia a devenit omogenă, se adaugă zeama de lămâie şi esenţa de migdale; rezultatul nu trebuie să fie foarte moale, ci doar "legat".


În ceea ce priveşte ciocolata, eu am folosit multe bucăţi de ciocolată cu lapte de menaj şi un pic de ciocolată Heidi neagră, însă bombonele vor fi la fel de bune şi cu un singur fel de ciocolată.
Aşadar, bucăţile de ciocolată se taie în bucăţi, se pun într-o oală împreună cu untul şi se topesc pe foc mic. Ideal ar fi sa folosiţi o oală cu apă fiartă, peste care să aşezaţi un castron metalic sau de sticlă rezistentă la temperaturi mari, în care să puneţi cele de mai sus; aşa, ciocolata topită nu se va lipi şi nu va mai fi nevoie să folosiţi unt.


După ce s-a topit ciocolata, din compoziţia de migdale se fac guguloaie mici şi se dau prin ciocolată până se acoperă pe toată suprafaţa. Se scot cu grijă şi se pun pe hârtie de copt. Se pun la rece şi se servesc puţin mai târziu.


Reci, se vor dezlipi foarte uşor de hârtie; iar dacă nu sunt foarte ovale/ rotunde nu are nici o importanţă, pentru că sunt atât de bune încât nu le veţi admira prea mult. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu