luni, 4 octombrie 2010

Vită şi nucă de cocos

Revin la gama reţetelor inspirate din bucătăria tailandeză, preparată cu legume, carne şi nucă de cocos. De această dată însă, reţeta propusă de mine nu este numai aromată ci şi destul de iute. :)
Nu sunt foarte multe de spus, dar sunt destule de făcut, aşa că voi enumera direct ingredientele de bază:
  • 500g muşchi de vită
  • 2 fire frunze de ţelină
  • 1 morcov
  • 1 ceapă albă
  • 1 linguriţă ghimbir ras
  • 1 linguriţă usturoi tocat
  • 1/2 linguriţă chilli
  • 1 linguriţă coriandru boabe
  • 50g migdale tocate
  • 1/2 linguriţă curry
  • 1 cană cremă de nucă de cocos
  • 100g nucă de cocos rasă
  • ulei de măsline
  • 1l apă
Ustensile:
  • Wok sau o tigaie mare cu pereţi înalţi
Ştiu că un număr mare de condimente ne poate duce cu gândul la o mâncare complicată, a cărei preparare durează mult, iar "păzitul" ei este acţiunea de noastră bază. Cu toate acestea, mâncarea asiatică este uşor de făcut, iar secretul numeroaselor condimente are ca rezultat o combinaţie aromată, deosebită.
Pentru început, se toacă legumele (ceapa, morvul şi ţelina) în bucăţi nu foarte mici, iar muşchiul de vită în fâşii subţiri. Ghimbirul şi usturoiul se toacă şi ele mărunt, iar într-un vas mic se amestecă chilli-ul, curry-ul şi coriandrul (puteţi pune cantităţi mai mici de chilli, în cazul în care nu vreţi ca mâncarea să fie foarte iute).


Se încing 2-3 linguri de ulei în wok şi se adaugă vita.


Când şi-a schimbat culoarea, se adaugă ghimbirul, usturoiul şi condimentele.


Se fierbe 5 minute şi se adaugă legumele: ceapa, morcovul şi frunzele de ţelină.


Se mai fierb un pic, tot cam 5 minute şi se adaugă laptele de nucă de cocos.


Peste această compoziţie se pune 1 litru de apă şi se amestecă bine.



Acum, trebuie lăsată la fiert un timp îndelungat. În reţetă spunea 2 ore dacă wok-ul ar fi avut capac. Eu am ţinut-o o oră şi ceva şi a fost ok. O oră, două ore... secretul este unul singur: la final, mâncarea trebuie să aibă puţină zeamă. Peste amestec se pune puţină sare, fulgii de nucă de cocos şi migdalele tocate.


Se mai fierbe 10-15 minute şi se serveşte caldă.



Încă o dată atenţie! Dacă nu vreţi să fie iute, scădeţi considerabil cantitatea de chilli.
În rest, poftă bună şi spor la gătit! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu