sâmbătă, 9 octombrie 2010

Vită pentru el şi ea

Urmăresc din când în când emisiunea unui bucătar care îmi place mult şi care mă inspiră de fiecare dată. Aveam poftă să fac ceva uşor şi simplu, ceva pentru care să nu stau câteva ore în bucătărie, iar emisiunea respectivă a picat la fix. Aşadar, am fost să cumpăr ingredientele care îmi lipseau şi m-am apucat de treabă, pentru ca după 30-45 de minute bunătăţile să fie gata.

Ingrediente:
  • 400g carne de viţel
  • 1/2 lingură muştar cu hrean
  • 1 păstârnac de mărime medie
  • 3 cartofi medii
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 pumn de morcovi mici de tot (baby carrots)
  • 5-10 roşii cherry
  • 300ml bulion de vită (vezi reţeta anterioară)
  • 1 linguriţă de amidon
  • 2 crenguţe rozmarin
  • sare, piper şi ulei de măsline
Unele ingrediente par greu de procurat, însă cu siguranţă le-aţi găsit la tot pasul şi nu vi-aţi dat seama:
  • baby carrots - sunt morcovi foarte mici, care se găsesc la raionul de legume congelate; cumpăraţi o pungă şi vă va ajunge pentru câteva feluri de mâncare
  • rozmarinul proaspăt poate fi găsit în ghivece micuţe la Mega Image - nu trebuie decât udat
Acest fel de mâncare se face pe două planuri: planul legumelor şi planul cărnii. Aşadar, trebuie să curăţaţi cartofii şi păstârnacul şi să le tăiaţi în bucăţele destul de mici. Se pun într-o tavă, iar peste ele se pun 2 linguri de ulei de măsline, sare şi piper. Se bagă la cuptor aproximativ jumătate de oră, la foc mare, până încep să se înmoaie.


În paralel, bucata de carne de viţel se spală şi se taie cu grijă pieliţele (dacă există). Se condimentează cu sare, piper şi apoi se unge cu jumătate de lingură de muştar pe o singură parte.


Într-o tigaie, se încing 1-2 linguri de ulei. Se adaugă carnea de viţel, cu partea unsă cu muştar în sus. Când începe să se rumenească şi îşi lasă zeamă, se întoarce şi pe partea cealaltă. Trebuie avut grijă să nu se ardă - când este rumenă pe ambele părţi se adaugă bulionul de vită.


Între timp, se verifică cartofii şi păstârnacul. Dacă s-au înmuiat un pic, se adaugă şi morcovii, roşiile cherry şi ceapa (se adaugă doar partea albă din ceapă). Se bagă din nou la cuptor şi se lasă încă 20-30 minute, până se înmoaie şi acestea. Dacă vi se pare că se lipesc de tavă, mai puteţi adăuga puţin ulei sau apă.


Carnea va începe să fiarbă şi o dată cu aceasta ne apropiem de ultima etapă a acestui fel de mâncare. Se lasă la fiert 15 minute (în funcţie de cât de groasă e bucata de carne). Într-un castronel se pune amidonul şi 4-5 linguriţe de apă rece; se amestecă până la omogenizare.


După ce carnea este fiartă, se adaugă în sos amidonul dizolvat. Se mai lasă 5 minute amestecând în continuu, până când lichidul se îngroaşă un pic. După ce se stinge focul se adaugă rozmarinul şi se lasă în sosul cald până la servire.


O dată ce totul este gata, pe un platou se aşează bucata de carne şi legumele. Se toarnă sos deasupra şi se ornează cu rozmarin.


Arată într-adevăr foarte bine şi este incredibil de gustos :)
Poftă bună!

2 comentarii:

  1. Buna!sa inteleg ca este o reteta care serveste doua persoane nu? Iar ceapa verde este mai bulb asa vad..nu din aia subtire. Oare pot folosi si ceapa normala uscata?

    RăspundețiȘtergere
  2. Si apropo....arata absolut delicios. Ma gandesc sa fac asa ceva la cina maine seara:)mmm...abia astept.

    RăspundețiȘtergere