sâmbătă, 9 octombrie 2010

Bulionul de vită

Aşa cum am menţionat acum ceva timp, revin cu un post despre bulionul de vită sau supa de vită. Nu este vorba de supa pe care o mâncăm uneori la prânz ci despre un ingredient de bază pentru multe mâncăruri. Am postat mai demult bulionul de legume, care este printre altele şi un fel de bază pentru bulionul de vită, cele două fiind puternic înrudite.
Bulionul de vită se prepară foarte uşor şi este un bun înlocuitor pentru apă în mâncărurile cu carne de vită sau viţel. Într-o oală mare se pun la fiert legumele tăiate în bucăţi măricele (1/4 ingrediente, 3/4 apă): ceapă, morcov, cartofi, ţelină, păstârnac, ardei. Se adaugă şi carnea de vită sau oasele de vită în aşa măsură încât cantităţile de mai sus să fie respectate. Se lasă la fiert aproximativ o oră, până când legumele se înmoaie şi se adaugă la final câteva boabe de enibahar, care îi vor oferi o aromă specială.
Tips& tricks:
  • veţi avea nevoie de o strecuratoare pentru supă, pentru a lua spuma de deasupra, după ce aceasta începe sa fiarbă; la fel de bine poate fi folosită şi o lingură mare
  • nu este indicat să puneţi muşchi de vită la acest tip de bulion, pentru ca genul acesta de supă nu se mănâncă după preparare, ci se adaugă la diverse feluri de mâncare ca ingredient. Cumpăraţi oase de vită sau bucăţile cu os care se folosesc la ciorbă
  • în bulion nu se pune sare; aceasta va fi adaugată după gust la fiecare mâncare în parte
După ce s-au fiert ingredientele, se strecoară legumele şi carnea, iar zeama se foloseşte ca...bulion de vită. Având în vedere că se prepară în general în cantităţi mari, poate fi păstrat până la 3 luni în congelator. Da, ştiu, pentru unii poate părea inutil şi complicat însă nu este greu de preparat, ci trebuie doar cumpărate toate ingredientele.... din piaţă :)
Spor!

2 comentarii: