miercuri, 23 februarie 2011

Gnocchi cu sos de chimen

Daca va plac la nebunie cartofii sau pur si simplu vreti sa preparati o garnitura simpla, gustoasa si aratoasa, puteti oricand incerca acest preparat. Eu am mancat cu pofta acesti gnocchi cu friptura de vita la cuptor insa, ca preparat italienesc, pot fi consumati cu sos de tomate, mult parmezan, cascaval, branza, sos de ciuperci etc. Trebuie numai sa va hotarati :)

Ingrediente pentru aluat:
  • 1 kg cartofi albi
  • 1 ou + 1 galbenus
  • 175g faina
  • 1 lingurita de sare
  • chimen
  • parmezan ras (100-200g)
Ingrediente pentru sos:
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 linguri apa clocotita
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 2 linguri chimen
  • sare si piper
Ustensile:
  • o tava antiaderenta sau un vas de iena
Cartofii se spala bine si se pun la fiert, in coaja. Pentru a va asigura ca sunt fierti, ii puteti incerca cu o scobitoare sau o furculita, cu grija, pentru a nu-i rupe.


O data fierti, cartofii se decojesc cat inca sunt calzi. Se paseaza si se adauga oul si galbenusul.


Se adauga apoi suficienta faina incat sa se obtina o coca mai tare. Spun "suficienta", pentru ca o consistenta corespunzatoare depinde mult de cantitatea de cartofi (poate ca nu veti avea fix 1 kg) si de vechimea acestora. Cert este ca aceasta coca nu trebuie sa fie prea tare sau prea lipicioasa. Inspre final, se adauga si putina sare, dupa gust.


Intr-o oala mare se pune la fiert apa si 1-2 lingurite de sare. Pentru a pregati etapa ulterioara, o tava antiaderenta se unge cu putin ulei de masline. Cand apa incepe sa clocoteasca, se formeaza guguloaie din cartofi, cam de marimea unei nuci, si se pun la fiert. Cum va dati seama ca s-au facut? E simplu, se ridica singure la suprafata.


Se scot cu o paleta si se pun in tava unsa cu ulei. Procedeul se repeta pana cand toata cantitatea de aluat este transformata in acesti mici gnocchi.


Se porneste cuptorul si se lasa la incins. Intr-un vas mic se amesteca ingredientele pentru sos: uleiul, apa clocotita, zeama de lamaie, chimenul, putina sare si piper. Se toarna peste gnocchi si se baga la cuptor. Se lasa la copt aproximativ 15 minute, la foc mediu/mare.
In cele din urma se stinge cuptorul, se scoate tava, se presara deasupra parmezanul ras si 1-2 lingurite de chimen si se mai lasa in cuptorul incins inca 5 minute pentru a capata o aroma deosebita. Se servesc calzi alaturi de ceva, sau nimic :)



Pofta buna!

3 comentarii:

  1. Buna!Suna tare bine toate retetele...in afara de cea cu dovlecei(problema personala cu dovlecii:P) si chiar as incerca, dar si mai mult as vrea retete "ne-prajite in ulei". Sunt in mare criza de idei. Vreau ceva care sa fie mai usor din punct de vedere al grasimilor. Ce imi recomanzi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! Sunt destul de multe retete care se pot prepara fara ulei. :) Te intereseaza salate, un fel principal, supe sau prajituri? Preferi anumite ingrediente, legume, tipuri de carne? In functie de ce ti-ar placea o sa gasesc eu ceva ;) si pana la sfarsitul saptamanii postez reteta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si inca ceva, sa fie o reteta pur si simplu fara grasimi, sau poate fi cu ulei de masline sau unt?

    RăspundețiȘtergere