marți, 10 august 2010

Negresă

Se spune că numai exersând înveţi şi această zicală s-a aplicat din plin atunci când am început să fac mini prăjitura. Spun "mini" pentru că în momentul în care m-am decis să o pregătesc uitasem complet că tava mea de prăjituri fusese aruncată la gunoi cu câteva săptămâni înainte :) Nu este un secret cum am facut-o până la urmă, însă nici o tactică anume... m-am gândit că împărţind în jumătate ingredientele voi putea sa pun totul într-o tavă mai mică, iar dacă va fi prea multă compoziţie, voi pune restul într-o oală. Norocul meu a fost că tăviţa pe care o aveam era tocmai bună...
Dar da, ea poate fi făcută in orice vas metalic, atâta timp cât se respectă două reguli de bază: recipientul trebuie sa fie tapetat cu făină, iar compoziţia nu trebuie să aibă o grosime mai mare de 2 degete.

Ingrediente:
  • 125g margarină
  • 250g zahăr
  • 2 şi 1/2 linguri de cacao
  • 1/2 cană lapte
  • 2 ouă
  • 100g făină
  • 1/2 plic praf de copt
  • 1/2 ciocolată cu lapte
  • migdale
Ustensile:
  • tavă pentru prăjituri
  • mixer
  • o scobitoare
Nu ştiu dacă există tips&tricks pentru această reţetă însă, ce trebuie ştiut este faptul că am folosit o tavă mică. Pentru cei care au o tavă normală de prăjituri, trebuie doar să înmulţiţi ingredientele cu 2 şi să urmaţi aceleaşi indicaţii.
La început, margarina se taie în bucăţi şi se pune într-o oală. De ce să tăiem margarina?... pentru că se dizolvă mai uşor atunci când o vom pune la fiert. :)


Până atunci însă, se adaugă peste margarină zahărul, laptele şi cantitatea de cacao (se poate pune chiar mai multă decât am pus eu, în funcţie de cât de amăruie vreţi să fie prăjitura).


Se pune oala pe foc şi se lasă să fiarbă până când se topesc margarina şi zahărul. Din acest amestec, se pun de-o parte într-un castronel aproximativ 15 linguri, pentru ca veţi avea nevoie de o glazura delicioasă la final. Apoi, se lasă la răcit în timp ce pregătiţi restul de compoziţie.
Un lucru foarte dificil de realizat pentru începători este separarea albuşului de gălbenuş. Din acest motiv, m-am gândit să arăt două "tactici": una mai simplă şi una mai dificilă, care trebuie încercate... nu se poate întâmpla nimic rău, cel mult veţi avea ouă pentru o omletă :D

Cea simplă.... când gălbenuşul se va separa foarte uşor atunci când este pus direct în mână.



Cea dificilă.... când gălbenuşul se separă cu ajutorul cojii de ou, "tăind" albuşul de pe gălbenuş.


În compoziţia călduţă acum, se pun pe rând gălbenuşurile, apoi făina care a fost amestecată înainte cu praful de copt şi la final migdalele tocate mărunt.



Într-un bol separat se bat albuşurile spumă. Cum ne dăm seama că sunt suficient de bătute? ...ele trebuie să fie tari, iar dacă vreţi să le mutaţi dintr-un vas în altul să rămână cum spun eu, în formă.



Albuşurile se adaugă şi ele peste compoziţia de mai sus. Pare simplu, dar acest lucru nu trebuie făcut ca atunci când mestecaţi în.... limonadă, ci mestecând de sus în jos pe măsură ce adăugaţi câte o lingură de albuş.


Când compoziţia devine omogenă, înseamnă că este momentul să pregătiţi tava. Aceasta se unge cu puţin ulei, se pune o lingura de făină şi se mişcă tava astfel încât făina să ajungă pe toată suprafaţa tăvii, lipindu-se de ulei. Dacă este prea multă făină la final, se aruncă. Apoi, se toarnă compoziţia şi se bagă la cuptorul încins în prealabil.
Cum ne dăm seama când e gata? Scobitoarea se înfige în prăjitură, apoi se încearcă cu degetele şi dacă este lipicioasă, înseamnă că mai trebuie lăsată.
Rezultatul este delicios, dar nu suficient...


...sosul de ciocolată păstrat la început, se amestecă cu jumătate de ciocolată cu lapte şi se pune la fiert până când se topeşte complet.



Apoi, se întinde glazura fierbinte peste prăjitură, se lasă la răcit...


... şi se taie când este complet rece, pentru a nu se "dezmembra". :)



Yum Yum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu