joi, 12 august 2010

Scones cu tartar

Aceste prăjiturele sunt cele mai englezeşti aperitive/pâinici/gustări pe care le-am preparat până acum. Spun preparat şi nu mâncat pentru că am avut ocazia să gust câteva pâinici nici pe departe similare şi nici pe departe la fel de gustoase, chiar în Anglia. Dacă vă întrebaţi când le puteţi mânca, răspunsul poate fi multiplu: pot fi prăjituri, pot fi un fel de pâine sau pur şi simplu pot fi una dintre ingredientele unui fel de mâncare. Eu le-am pregătit la micul dejun, dar le-am preparat şi sub o formă puţin diferită, pentru a fi o parte din garnitura unei fripturi de vită.

Ingrediente:
  • 250g făină (1 cană)
  • 1 linguriţă sos tartar
  • 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
  • 50g unt
  • 25g zahăr
  • aproximativ 125ml lapte
Ustensile:
  • tavă
  • hârtie de copt
  • pensulă pentru uns
  • făcăleţ sau întorcător sau o sticlă
Pentru a justifica cele indicate mai sus, vin ca de obicei cu câteva tips&tricks, utile chiar şi pentru cei mai experimentaţi:
  • pentru ca aceste preparate să fie consumate ca pâinici, puneţi o linguriţă de zahăr în loc de cele 50g şi adăugaţi o linguriţă de sos tartar + o lingură rasă de făină în plus
  • pentru a fi preparate şi consumate ca prăjiturele, folosiţi exact ingredientele indicate
  • sosul tartar poate fi preparat în casă, însă îl găsiţi gata preparat la Mega Image
  • untul trebuie să fie moale, pentru ca "amestecatul" să fie mai uşor; pentru aceasta, scoateţi untul din frigider cu jumătate de oră înainte de preparare
Într-un bol, se pun făina, bicarbonatul, sosul şi untul. Ingredientele se amestecă până obţineţi o compoziţie similară cu fărâmiturile de pâine.

Se adaugă zahărul şi laptele până transformaţi fărâmiturile într-o cocă omogenă, nici prea tare, nici prea moale. Ştiu, probabil vă gândiţi deja cum vă puteţi da seama de acest lucru. E simplu: nu turnaţi tot laptele de la început, iar când aluatul începe să lipească, vă opriţi. :) Dacă nu începe să lipească însă, nu depăşiţi cantitatea de lapte indicată.


Pe un fund de lemn se presară puţină făină şi se întinde coca într-un strat gros (aprox. 1cm), întorcând-o din când în când pentru a nu se lipi.


Pentru a tăia prăjiturelele se va folosi un pahar, pe care îl veţi trece prin făină înainte de fiecare tăiere. Acestea pot fi mai mari sau mai mici, chiar nu contează. După prima tăiere, va rămâne aluat; acesta nu se aruncă!... se frământă un pic, se întinde, se taie, iar procedeul se reia de câte ori este nevoie.



O dată tăiate, se pune hârtie de copt într-o tavă şi peste ea :) bucaţelele de aluat. Cu ajutorul unei pensule de bucătărie (sau nu neaapărat, cu condiţia de a nu fi fost folosită pentru vopsit sau altceva :P), se ung cu puţin lapte.



Se bagă tava în cuptorul preîncălzit şi se lasă până când încep să se rumenească, la foc mediu.


Coapte fiind, se servesc reci: cu dulceaţă şi lapte atunci când sunt dulci sau ca pâinici atunci când nu se adaugă cantitatea indicată de zahăr.
Poftă bună şi mult spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu