joi, 5 august 2010

Supa de ton si ceapa verde

Ne-am obisnuit cu supe si ciorbe traditionale. Insa, exista si alte ingediente in afara de galuste, fidea, pui, vita si legume pe care le-am putea folosi. A face o supa nu inseamna a toca legume si nici a fierbe o carne timp de 2 ore in oala sub presiune, ci inseamna a gasi solutia cea mai simpla si sanatoasa de a manca papa bun si rapid.

Ingrediente:
  • 400g ton in ulei
  • 6 cepe verzi
  • 1 lingurita coriandru boabe
  • 1 ardei verde
  • 1 catel usturoi
  • 1 si 1/2 lingurita piper alb
  • 1/2 pahar vin alb
  • 1 litru supa de legume
  • 1/2 litru apa
  • 2 ligurite de amidon
Sunt sigura ca ati descoperit mai sus un ingredient ciudat si necunoscut, respectiv supa de legume. Pentru ea, am postat special reteta in postul anterior, astfel incat sa nu va chinuiti incercand tot felul de alte retete ciudate :) In rest, pentru cele de mai sus...:
  • cepele trebuie sa aiba frunzele proaspete, nevestejite, pentru ca vor fi folosite integral
  • amidonul il gasiti la orice alimentara
La inceput se taie marunt ceapa verde, catelul de usturoi (se poate pune si mai mult usturoi sau usturoi verde, dupa preferinte) si ardeiul...


Se deschid conservele cu ton si se pun intr-un castron impreuna cu uleiul.


Intr-o oala mare se pune uleiul scurs de la ton si se incinge, adaugand ceapa, usturoiul si ardeiul tocat. Se calesc un pic (5 min), suficient cat sa nu se rumeneasca. Se adauga piperul alb, coriandrul macinat, vinul si tonul si se lasa la foc mic inca ~5-10 minute. Daca nu aveti in ce sa macinati coriandrul, se poate zdrobi cu lama de la cutit.


Se adauga supa de legume si apa si se lasa sa fiarba pana cand legumele sunt fierte; nu ar trebui sa dureze mai mult de 20-30 de minute.


Cand observati ca au fiert, intr-un bol separat se pune amidonul si se adauga cateva lingurite de apa rece. Acestea trebuie adaugate treptat, pentru a nu se face cocoloase.


Lichidul astfel obtinut se adauga in supa si se mai fierbe inca 5 minute. La final, se adauga putina sare in cazul in care considerati ca este nevoie. Supa se toarna in boluri si se poate manca impreuna cu paine neagra sau paine prajita.


Pofta buna!

2 comentarii:

  1. lasa supa, pune briosa! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. pun, pun, dr sa stii ca va fi mai mult de vazut decat de mancat :P apropo, am facut unele cu rosii, ceapa si branza in weekend...miam miam

    RăspundețiȘtergere