luni, 23 august 2010

Tarte cu caise

Cui nu îi plac tartele?!?! Aşa am zis şi eu când am făcut prima dată, cu toate că am descoperit ulterior că diferenţa mult apreciată este dată de crema făcută în casă, din ouă, lapte şi făină. Cu toate acestea, ele pot fi făcute uşor cu budincă Dr. Oetker... depinde de plăcerile fiecăruia.
Azi, voi povesti câteva tehnici utile nu numai pentru prăjituri, câteva secrete pe care cu toţii ne-am fi dorit să le ştim atunci când am făcut (sau nu) tarte, sosuri sau creme.

Ingrediente:
  • 400g + 60g făină
  • 150g unt
  • 100g + 200g + 150g zahăr
  • 2 + 4 ouă
  • 2 - 3 linguri smântână
  • 1 vârf de cuţit de praf de copt
  • 1 linguriţă zeamă de lămâie
  • 500 - 600g caise
  • 1/2l lapte
  • 1 linguriţă aromă de vanilie
  • 50g zahăr pudră
  • 100ml apă
Ustensile:
  • forme mici pentru tarte sau o formă mare pentru o singură tartă
  • fasole
  • hârtie de copt sau folie de aluminiu
Cu siguranţă cei care nu cunosc au început să zâmbească atunci când alături de forme şi hârtie de copt am adăugat ca ustensilă, minunata fasole. Poate ciudat, poate nu, ea este foarte utilă pentru orice tip de tartă sau prăjitură pentru care blatul este un aluat care se coace puţin, iar apoi se acoperă cu cremă şi se bagă din nou la cuptor. De data aceasta aleg sa prezint fiecare tip&trick la timpul lui, alături de imaginile ...esenţiale zic eu.

Prima dată vom face aluatul pentru tarte. Într-un bol se amestecă praful de copt, 400g de făină şi untul tăiat în bucăţele. Pentru ca amestecul să fie mai uşor de realizat, este indicat să scoateţi untul din frigider cu jumătate de oră înainte de pregătire, pentru a fi moale şi pufos. Rezultatul este asemănător firimiturilor de pâine. Peste acestea, se pun gălbenuşurile de la 2 ouă şi se amestecă din nou până se obţine un amestec din nou, asemănător firimiturilor.


La final, se toarnă smântâna şi apă cât absoarbe făina, până se obţine un aluat care nu se lipeşte de degete (turnaţi apa puţin câte puţin).



Aluatul astfel obţinut se frământă şi se lasă o oră sa se "odihnească".
Între timp, pentru a nu pierde vremea, se pregăteşte crema de vanilie. :)
Cele 4 ouă se amestecă bine cu 150g de zahăr. Se adaugă cele 60g de făină puţin câte puţin pentru a nu se face cocoloaşe şi la final se subţiază cu puţin lapte (5-10 linguri).



Restul de lapte se pune la încălzit, împreună cu zahărul pudră şi esenţa de vanilie. Când s-a încălzit, se toarnă încet-încet peste compoziţia cu ou şi se dă în clocot până se îngroaşă bine; se lasă la răcit şi se amestecă din când în când.


Revenim la aluatul de tarte, care între timp a adormit, s-a odihnit, s-a trezit şi s-a mai odihnit o dată. Se iau formele de tarte şi se ung cu puţin unt. Pe fiecare formă se pune puţin aluat şi se întinde cu degetele pe toată suprafaţa, într-un strat subţire şi uniform. În cazul în care nu aveţi astfel de forme, puteţi urma acelaşi procedeu folosind o formă mare de tartă.


Peste fiecare formă se pune folie de aluminiu sau hârtie de copt şi se umple cu ustensila "fasole". De ce?!? De ce nu? :) În cazul în care nu se aşează ceva mai greu peste folie, aluatul se va umfla foarte mult iar tartele vor fi greu de umplut, cu aspect inegal şi urâţel. Se bagă la cuptor şi se ţin până când aluatul se întăreşte, dar nu se rumeneşte.


Până se coc tartele, se pregătesc fructele. Într-o oală se pune apa, cele 200g zahăr şi se pune la fiert. Această compoziţie se fierbe până se formează un sirop. Cum ştim când siropul e sirop? ...se înmoaie o linguriţă în el şi se picură un pic pe o farfurie uscată; este sirop atunci când picătura rămâne pe farfurie sub forma unei bobiţe.



Caisele se taie în bucăţi şi se aşează într-o farfurie. Peste ele, se pune siropul fierbinte.



În final, se combină cele trei părţi esenţiale ale acestei prăjituri. Tartele scoase din forme şi "scurse" de fasole se umplu cu cremă de vanilie, iar deasupra se pun caisele înmuiate în sirop. Dacă rămâne sirop, se mai poate pune puţin peste tartă.



Un tip&trick final: în loc de caise pot fi folosite tot felul de fructe, iar în loc de crema de vanilie se poate face foarte uşor una de ciocolată, adăugând jumătate de lingură de cacao la început şi eliminând esenţa de vanilie.
Spor la mine tarte sau la o tartă mare, în funcţie de posibilităţi! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu