vineri, 25 martie 2011

Chiftelute cu dovlecei si branza feta

Chiftelutele cu dovlecei, sarate cu branza, sunt foarte foarte delicioase si pot fi servite pur si simplu, sau ca aperitiv. Stiu sigur ca sunt un preparat ce face parte din bucataria orientului mijlociu si ca prajitul lor mi-a luat mai mult decat prepararea, insa rezultatul m-a facut sa nu regret ca am stat aproximativ 45 de minute in bucatarie.

Ingrediente:
  • 3 dovlecei medii au 2 dovlecei mari de aproximativ 500g
  • ulei de masline pentru compozitie si pentru prajire
  • 1 ceapa mare
  • 3 oua mari
  • 200g branza feta
  • 1 legatura de patrunjel
  • 4-5 linguri de faina
  • sare si piper
In cazul in care nu stiti ce dovlecei sa cumparati, va pot oferi cateva indicatii. La momentul respectiv eu am gasit numai dovlecei courgette, cei de o culoare verde inchis si nu foarte mari. Dar stu sigur ca se pot face la fel de bine si cu alte soiuri de dovlecei, cum ar fi cei de culoare verde deschis (tot din import) sau cu cei romanesti, cumparati din piata (de preferabil).
Pentru inceput, va trebui sa radeti acesti dovlecei pe ochiurile mari ale razatoarei. Apoi, ii puneti intr-un bol mare si ii frecati cu putina sare; sarea ii va ajuta sa elimine apa, astfel incat compozitia ulterioara sa nu necesite foarte multa faina. Ii lasati sa stea aproximativ 10 minute.


Intre timp, taiati ceapa marunt. Incingeti 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie si caliti ceapa cu putina sare si piper, pana se rumeneste un pic.


Dovleceii, care acum vor musti in zeama, se storc in pumni si apoi se pun intr-un vas mare. Se adauga ouale si se amesteca bine.


Apoi, se adauga branza feta taiata cubulete, patrunjelul tocat, 3 linguri de faina si putin piper. Se amesteca pana la omogenizare. Restul de faina se adauga treptat, in functie de cat de moale este aluatul. Trebuie sa tineti cont ca el va fi pus cu lingura in tigaie, iar cand il luati din vas trebuie sa fie cat de cat legat, nu sa se scurga tot din lingura. Cu toate astea, nu trebuie sa fie nici tare :)
De asemenea, este posibil sa nu mai fie nevoie de sare, pentru ca branza este deja suficient de sarata.


Intr-o tigaie antiaderenta se incine un strat subtire de ulei de masline (cat sa acopere fundul tigaii) si se prajesc pe rand chiftelele.


Cand sunt rumene, se scot si se pun pe hartie de bucatarie, care va acoperi surplusul de ulei. Se vor servi pur si simplu sau cu putina zeama de lamaie. Garantez ca sunt delicioase! :)



Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu