duminică, 6 martie 2011

Tarta cu somon si aluat din cartofi

Acest tip de tarta usoara, poate fi servita ca fel principal sau ca gustare inainte de masa. Este delicioasa si combina gustul de peste cu cel de budinca la cuptor datorita somonului din compozitie si a cartofilor din aluat. Reteta de mai jos poate fi imbunatatita prin adaugarea unei cantitati consistente de parmezan inainte de introducerea in cuptor.

Ingrediente pentru aluat:
  • 115g cartofi (2-3 cartofi mici)
  • 225g faina
  • 115g unt
  • 1 ou
Ingrediente pentru compozitie:
  • 275g somon afumat
  • 6 oua
  • 150 ml lapte gras
  • 300 ml smantana grasa
  • 3 linguri de marar tocat (2 legaturi)
  • 2 linguri de capere tocate marunt
  • sare si piper
Ustensile:
  • o tava rotunda sau un vas antiaderent
  • facalet sau o sticla din sticla
Inainte de a incepe as vrea sa va spun cateva secrete utile pentru realizarea acestei retete. Ar fi bine ca acei cativa cartofi micuti sa nu fie cartofi noi, astfel incat sa fie sfaramiciosi atunci cand sunt complet fierti. Cantitatea de marar poate varia in functie de cat de mult va place verdeata; in reteta originala ar trebui sa folositi aproximativ o legatura, eu am folosit doua.
Pentru inceput, cartofii se curata si se pun la fiert.


O data fierti, se scurg, se paseaza si se lasa la racit.


Faina si untul se amesteca intr-un bol pana cand amestecul devine omogen si seamana cu faramiturile de paine.

Se adauga apoi cartofii si oul, amestecand pana se formeaza un aluat destul de moale; daca vi se pare ca aluatul este prea tare, puteti adauga 1-2 liunguri de apa calduta.


Pe o suprafata neteda se pune faina si se intinde aluatul cu un facalet. Daca nu aveti facalet, puteti folosi si o sticla din sticla.


Tarta va fi coapta intr-o tava rotunda, cu diametrul de minim 23 cm. Astfel, aluatul trebuie intins suficient de mult incat sa incapa in aceasta tava. Dupa ce se pune in tava, se lasa la racit in frigider.


In timp ce aluatul se raceste, dati drumul la cuptor pentru a se incinge si ocupati-va de restul de ingrediente. Somonul se taie in bucati mici, iar mararul si caperele se toaca marunt. Intr-un castron se bat bine ouale.


Peste oua se pune smantana si laptele si se amesteca bine. Pentru a va fi mai usor, ati putea folosi un tel sau un mixer; astfel, compozitia va fi omogena.



Se adauga mararul si caperele, impreuna cu putina sare si piper. Se adauga si somonul si se amesteca bine.



Cand totul este gata, se scoate aluatul din frigider si se inteapa cu o furculita pentru a nu se umfla. Compozitia se toarna in tava. Daca tava nu este suficient de mare, este posibil sa nu puteti pune intreaga cantitate. In cazul in care se intampla acest lucru, incercati sa puneti tot somonul si caperele, pentru a nu le irosi.



Tarta se baga in cuptor si se lasa la copt timp de 35-45 de minute la foc mediu, pana cand compozitia se umfla si se intareste. In functie de temperatura cuptorului, puteti sti ca este gata si atunci cand tarta devine aurie.



Se serveste fierbinte sau rece, in functie de preferinte.



Pofta! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu