vineri, 18 martie 2011

Placinta de carne si ceapa, cu crusta crocanta

In cazul in care nu stiati acest lucru, placintele sunt peparatul meu preferat. Cel fel de placinte? Orice fel, atata timp cat exista un pic de aluat, foietaj, blat J Si cum weekendul trecut trebuia sa pregatesc ceva special, m-am pus pe treaba.

Ingrediente pentru compozitie:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 140g pancetta (sau costita fara os)
  • 1kg carne de vita pentru tocanita
  • 4 linguri de faina
  • 750 ml vin rosu sec sau 750ml supa de vita
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 600g cepe mici
  • 4 fire de cimbru
  • 1 ou

Ingrediente pentru aluat:

  • 350g faina
  • 200g unt congelat
  • sare
Ustensile:

  • un vas termorezistent
  • un facalet sau o sticla din sticla pentru intinderea aluatului

Pentru a nu va panica la vederea unor ingrediente care la prima vedere par usor de gasit iar la a doua vedere imposibil, propun niste tips & tricks:

  • pancetta – la hypermarket-ul unde am fost sa fac cumparaturile nu am gasit, asa ca am luat costita cu os si i-am scos osul
  • cimbru – puteti gasi cimbru proaspat la Mega Image sau Real (probabil si in alte hypermarket-uri); daca nu, puneti 2 lingurite de cimbru uscat
  • vinul rosu si supa de vita – clar iese mai buna cu vin

Iar acum, sa ne apucam de preparare. Trebuie sa va avertizez ca aceasta placinta nu se prepara in 30-40 de minute, ci poate dura si pana la 3 ore, in functie de dexteritatea cu care preparati.
Pentru inceput, am taiat costita si carnea de vita in bucati nici foarte mari, nici foarte mici.

Intr-o tigaie sau o cratita mare, antiaderenta, se incinge o lingura de ulei. Se adauga costita si se prajeste pana devine rumena; se scoate cu o spumiera intr-o farfurie.

Carnea de vita se da prin faina. In aceeasi tigaie se adauga inca o lingura de ulei si se prajeste carnea de vita pana isi schimba culoarea. In cazul in care nu are loc toata o data, puneti-o in doua transe. Daca tigaia sau cratita nu sunt antiaderente, este foarte posibil ca faina combinata cu uleiul sa se intareasca si sa formeze o crusta pe fundul recipientului. Daca nu aveti un astfel de vas, este foarte indicat sa spalati oala inainte de a trece la etapa urmatoare.


Cand vita este semi-rumenita, de o culoare gri deschis, se adauga costita. Se pune vinul, cimbrul si se lasa la fiert. Cand incepe sa fiarba, se acopera partial cu un capac si se lasa la fiert 1 ½ - 2 ore, pana cand lichidul scade iar carnea se fragezeste.



Intre timp, trebuie sa va ocupati si de ceapa. Aceasta se curata, se taie in bucati mari si se unge cu uleiul de masline ramas. Se aseaza intr-o tava si se pune in cuptorul incins timp de 30 minute, pana cand incepe sa se rumeneasca si sa se inmoaie.


Cat timp carnea fierbe iar ceapa se coace, preparati aluatul. Intr-un bol se pune faina, un pic de sare si untul congelat, pe care il radeti pe ochiurile mari ale razatoarei. Amestecati bine, adaugand din cand in cand apa rece (8-10 linguri). Aluatul obtinut trebuie sa fie tare si omogen; pana sunt gata restul de ingrediente, il puteti da la rece.


Se amesteca ceapa, otetul si carnea, in momentul in care vinul a scazut destul de mult, iar ceapa este rumenita.



Apoi, compozitia se muta in vasul termorezistent.



Pe o suprafata presarata cu faina se intinde aluatul astfel incat suprafata lui sa fie un pic mai mare decat cea a vasului. Foaia de aluat se pune peste vas si se taie pe margini daca o depaseste prea mult. Intr-un castronel se bate oul si se unge cu el aluatul.



Placinta se baga in cuptorul incins si se coace pana cand aluatul se rumeneste. Apoi, mancatul vine de la sine.



Spor! J

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu