vineri, 26 august 2011

Tarta de vara cu afine

Dupa o scurta pauza ma reintorc cu forte proaspete si cu retete noi, numai bune de incercat. Si, ca sa indulcesc un pic lucrurile voi posta o reteta pe care am incercat-o inainte de a pleca in vacanta pentru a pregati terenul pentru ceva total diferit, respectiv o mancarica pe care am gatit-o undeva la tara, printre pomi si iarba verde :)
Ca sa nu lungesc foarte mult introducerea, reteta de azi este pentru o tarta cu fructe de padure (daca tot suntem in sezon...) si cum nu am gasit zmeura sau mure am cumparat o cantitate generoasa de afine mari care nu au fost deloc suparate cand le-am spus ca vor fi vedetele zilei. Asadar, puteti folosi pentru aceasta tarta orice fruct proaspat de padure.

Ingrediente pentru aluat:
  • 250g faina
  • 1/4 cana migdale macinate
  • 1 lingura zahar pudra
  • 150g unt rece
  • 1 galbenus
  • 3 linguri de apa si un praf de sare
Ingrediente pentru compozitie:
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura amidon
  • 50g zahar
  • 300ml smantana pentru gatit
  • esenta de vanilie
  • 2 cani afine (sau 2 pumni de afine)
  • 50g zahar pudra
Pentru cei care nu stiu, as vrea sa mentionez ca smantana pentru gatit se gaseste la raionul cu lapte UHT, in cutii de carton; are mai multa grasime si este lichida, deci mai buna pentru gatit. De asemenea, afinele trebuie sa fie coapte insa nu moi, pentru a-si pastra forma in tarta.
Pentru inceput, asa cum v-am obisnuit la toate retele de tarta, trebuie pregatit aluatul. Intr-un bol se pun faina, zaharul pudra, putina sare si migdalele macinate si se amesteca bine. Untul se taie in bucatele mici si se adauga si el peste faina. Acum, incepe distractia :) Lasati de-o parte orice ustensila si folositi-va mainile pentru a amesteca faina cu untul pana cand obtineti faramituri similare cu cele de paine.


Apoi, adaugati galbenusul si cele 3 linguri de apa, amestecati bine si veti obtine o coca omogena, care nu se lipeste de maini si care nu este foarte moale. Aceasta trebuie imbracata in folie de aluminiu si data la rece pentru 30 de minute.


Dupa ce timpul s-a scurs, scoateti coca, intindeti-o pe un fund de lemn cu putina faina ca sa nu se lipeasca de acesta si mulati-o apoi pe o forma mare de tarta (de aprox 23 cm diametru). Sa nu va speriati daca atunci cand o intindeti nu are o forma rotunda; ea poate fi modelata foarte usor si cu mana, direct in forma. Aluatul trebuie intins pana in partea de sus a formei, nu lasati nici un spatiu liber.


Incingeti cuptorul la 200 grade (foc maricel) si, intre timp, puneti o hartie de copt peste aluat si apoi boabe de fasole pentru ca acesta sa nu creasca excesiv cat timp va sta in cuptor. Bagati totul la cuptor si lasati-le sa se coaca 10-15 minute. Apoi scoateti blatul de tarta, indepartati fasolea si hartia de copt si introduceti din nou in cuptor unde va trebui sa stea pana cand aluatul devine auriu pe margini. Trebuie sa fiti atenti sa nu-l lasati prea mult, pentru ca la final va fi prea crocant sau s-ar putea arde. Cand este gata, lasati-l la racit pana preparati compozitia.
Cat despre boabele de fasole, eu le pastrez intr-un bol si le refolosesc ori de cate ori fac o tarta, n-ar avea sens sa le arunc ;)


In timp ce operatiunea "blatul de tarta" se desfasoara in cuptor, va trebui sa pregatiti compozitia cremoasa. Intr-un bol, bateti galbenusurile, zaharul, amidonul si putina esenta de vanilie. Incalziti laptele intr-o oala si adaugati cateva linguri si peste amestecul de galbenusuri, pentru a-l face mai moale. Apoi, adaugati acest amestec peste lapte, nu inainte de a va asigura ca laptele este caldut, nu fierbinte. Daca adaugati totul peste lapte fierbinte sau care da in clocot, crema nu va deveni crema, ci se va face cocoloase de care nu mai reusiti sa scapati.
Amestecati in continuu pana observati ca incepe sa devina mai tare, si opriti focul inainte de a da in clocot (daca apuca sa dea in clocot, va deveni prea tare).


La final, trebuie "asamblate" toate partile de tarta. Pe aluat, se presara dupa pofta inimii afinele proaspete. Eu am folosit 2 pumni, insa puteti folosi si mai multe daca vreti; ideea de baza: trebuie sa acopere cat mai egal aluatul. Apoi, turnati peste ele (cu o lingura/ polonic) crema de vanilie si presarati zaharul pudra deasupra.
Introduceti totul din nou in cuptorul incins la 200 grade pentru inca 15-20 de minute, astfel incat crema sa se mai intareasca un pic.



Cand este gata se scoate, se lasa la racit si se serveste rece, eventual cu frisca proaspata (ma gandeam eu acum....). Oricum ar fi, se topesc in gura... si tarta si afinele :)



Spor si pofta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu