marți, 28 mai 2013

Biscuiti/ prajitura cu capsuni

Am descoperit aceasta reteta de curand si pur si simplu nu m-am putut abtine sa o prepar. Am prezentat si mai demult o reteta de "scones", care in traducere libera ar fi un fel de biscuiti, insa in realitate reprezinta o prajitura, cu sau fara fructe, semicrocanta, dulce sau nu, care poate fi consumata la micul dejun sau ca si garnitura...in fine, are multe intrebuintari. Eu am preferat sa consider preparatul de mai jos ca fiind o prajitura, sau mai bine zis niste biscuiti "maricei" (si spun maricei pentru ca unul este destul de mare si suficient pentru un mic dejun delicios, alaturi de o cana cu lapte).

Ingrediente:
  • 400g faina alba
  • 100g faina integrala
  • 60g zahar
  • 2 lingurite praf de copt
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1/4 lingurita sare
  • 120g unt
  • 170g smantana (este bine sa fie o smantana mai acrisoara, din aceea pe care o puteti cumpara varsata de la magazin)
  • 1 ou
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 250g capsuni
Ingrediente pentru topping:
  • 60g faina
  • 60g zahar brun
  • 40-50g unt

Preparati aluatul cu cateva ore inainte de coacere pentru ca va sta in frigider, iar ingredientele vor avea timp sa isi combine gusturile. Amestecati intr-un bol faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, zaharul si untul, pana obtineti o compozitie similara cu firimiturile de paine. Bateti oul si amestecati-l cu esenta de vanilie si smantana, apoi incorporati-le in amestecul de faina. 

Cand s-a incorporat aproape toata faina, rasturnati aluatul pe o suprafata curata, pe care ati presarat putina faina, si mai framantati un pic, pana obtineti o coca ferma, nelipicioasa. Spalati capsunile si uscati-le intr-un servet de hartie; taiati-le in jumatati. Intindeti aluatul cu un facalet si presarati aproape trei sferturi din capsuni pe jumatate din acesta; aluatul trebuie sa nu fie foarte gros si sa fie cat de cat dreptunghiular (dreptunghiul meu avea cam 20/30 cm).


Impaturiti aluatul si apasati usor cu mana, astfel incat coca sa acopere bine capsunile. Presarati din nou capsuni peste jumatatea nou formata si impaturiti aluatul. Apasati usor cu mana, din nou, apoi lasati aluatul sa se odihneasca in frigider cel putin o ora.

 

Inainte de a coace prajitura, incingeti cuptorul la 200 grade. Amestecati intr-un bol ingredientele pentru topping, pana obtineti firimituri crocante. Puneti hartie de copt intr-o tava mare si puneti pe ea aluatul proaspat scos din cuptor. Presarati topping-ul deasupra, taiati aluatul in cateva portii si lasati un pic de spatiu intre ele.

 

Coaceti prajitura timp de aproximativ 20 de minute, pana cand bucatile se rumenesc bine.

 


Lasati sa se raceasca inainte de a o consuma si tineti cont de faptul ca merge foarte bine dimineata, cu o cana de lapte rece ;)
Spor la gatit!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu