joi, 23 mai 2013

Tarta cu capsuni

A inceput sezonul capsunilor iar eu mi-am dat seama ca nu am postat decat o singura reteta cu aceste delicioase fructe, candva anul trecut. Tot anul trecut, am plantat cateva randuri de capsuni in gradina parintilor mei, iar anul acesta, intamplator, ma aflu in vizita la ei pentru cateva saptamani si ma pot folosi din plin de o recolta neasteptat de generoasa. Am reusit sa ma impart intre plivit capsuni, jucat cu bebe si gatit si am reusit sa imi fac o mica lista de dorinte culinare cu capsuni, pe care le voi posta in urmatoarele 2-3 saptamani. Desigur, daca aveti propuneri, astept cu drag comentariile voastre aici sau pe Facebook, pe pagina Bucatarul din garsoniera.
Mai jos, va prezint o reteta adaptata dupa Julia Child, preferata mea atunci cand vine vorba de preparate sofisticate si apetisante.

Ingrediente pentru blat:
  • 200g faina
  • 40g-100g zahar
  • un varf de cutit praf de copt
  • 100g unt
  • 1 ou
  • 1/2 lingurita extract de vanilie
  • fasole (doar pentru copt)
Ingrediente pentru crema:
  • 170g zahar
  • 5 galbenusuri
  • 60g faina
  • 350ml lapte
  • 15g unt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2-3 linguri coniac (optional)
Ingrediente pentru topping:
  • 200g jeleu/ gem/ dulceata de coacaze rosii sau capsuni
  • 2 linguri zahar
  • 450g capsuni proaspete

Am preferat sa separ listele de ingrediente pentru ca fiecare dintre cele trei mari componente ale tartei se pot prepara separat, neffind nevoie sa le aveti pe toate gata in aceeasi zi; asadar, aluatul si cocerea lui poate fi realizata cu o zi inainte, iar crema o puteti prepara dimineata pentru a o folosi seara. In acest fel, nu este nevoie sa va grabiti si va puteti impresiona musafirii cu un desert aparent rapid de preparat. ;)
Pentru prepararea aluatului, amestecati faina, untul si zaharul intr-un bol, pana cand obtineti o consistenta asemanatoare cu cea a firimiturilor de paine. Am mentionat mai sus o cantitate variabila de zahar; cu cat cantitatea de zahar este mai mare cu atat trebuie avuta mai multa grija la intinderea aluatului, pentru ca poate deveni sfaramicios si dificil de manevrat. Cu toate acestea, o cantitate mai mare de zahar il face mai gustos. Separat, bateti oul impreuna cu esenta de vanilie si o lingura de apa, apoi incorporati-le in aluat; trebuie sa obtineti o coca ferma, nelipicioasa. Impaturiti coca in hartie de copt si lasati-o cateva ore in frigider.

Cand sunteti gata sa coaceti blatul, folositi o tava pentru tarta (diametru 25-30cm), de preferabil cu fundul detasabil; in cazul in care nu aveti o astfel de forma, tapetati fundul tavii cu hartie de copt, pentru a scoate blatul cu usurinta la final. Intindeti coca, asezati-o in tava cu grija, asigurandu-va ca acopera si marginile formei, puneti deasupra ei hartie de copt si multe boabe de fasole sau alte greutati care rezista la temperaturi mari (astfel va asigurati ca aluatul nu se va umfla excesiv) si coaceti blatul timp de 10-15 minute la 200 grade, pana cand incepe sa se rumeneasca. Scoateti blatul si lasati-l sa se raceasca inainte de a-l umple. 



Pentru crema, frecati bine galbenusurile cu zaharul, pana cand aceasta se deschide la culoare si se intareste un pic. Adaugati apoi faina, amestecand rapid, pentru a nu forma cocoloase. Incingeti laptele impreuna cu vanilia si coniacul. Turnati laptele peste galbenusuri, putin cate putin, amestecand rapid. Turnati intreaga compozitie inapoi in oala in care ati incalzit laptele si puneti-o pe foc; amestecati continuu pana cand crema lichida la inceput, se va intari. Este foarte important sa amestecati mereu, pentru ca altfel crema se poate lipi de fundul oalei iar gustul va fi alterat; inainte de fierbere, este posibil sa apara cocoloase, insa nu va faceti griji, amestecati in continuu si acestea vor disparea. Fierbeti maxim 2-3 minute, luati de pe foc si incorporati untul. Crema poate fi folosita imediat; in caz contrar, puneti deasupra cateva bucatele de unt, pentru a preveni formarea unei pelicule tari deasupra.


In ceea ce priveste capsunile, spalati-le, uscati-le in servete de hartie si taiati-le in jumatati. Turnati jeleul/ gemul/ dulceata si zaharul intr-o oala si fierbeti-le timp de 10-15 minute.
Distribuiti in mod egal crema pe blat si asezati capsunile deasupra, cu partea taiata in jos. Ungeti cu amestecul de jeleu si zahar fiecare capsuna; in acest fel va asigurati ca ele isi vor pastra aspectul proaspat mai mult timp. Puneti tarta la rece si gata!!! :)


Pofta buna!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu