marți, 27 septembrie 2011

Pizza de casa cu topinguri alese

Am descoperit de curand reteta ideala de pizza, intr-una din cartile lui Jamie. Da, stiu, in ultima vreme gatesc numai retele lui, insa a fost pur si simplu o intamplare :)... sau de cand mi-am luat aparatul de paste l-am redescoperit... ceva de genul asta :)
E posibil ca multi din voi sa fi incercat in nenumarate randuri sa preparati pizza. Ati incercat tot felul de retete, cu paine sau fara paine, cu aluat de paine dospit si framantat sau nu, insa tot timpul ceva nu era bine; fie aluatul era prea tare, prea gros, prea moale. Eh, uite ca am facut descoperirea secolului si o voi impartasi aici, ca sa nu fiu singura care ar manca pizza toata ziua.

Ingrediente pentru aluat:
  • 400g faina pentru paine
  • 100g gris
  • o jumatate de lingurita de sare
  • un pachetel de 7g drojdie
  • o lingura de zahar
  • 325 ml apa calduta
Ingrediente pentru topping:
  • 4 oua
  • 250g mozarella
  • 16 felii de bacon
  • 4 maini de masline tocate, fara samburi
  • ulei de masline
  • bulion cat cuprinde, cativa catei de usturoi si busuioc proaspat sau uscat
Ca sa nu complic lucrurile, voi incepe cu prepararea aluatului. Intr-un bol, amestecati faina cu grisul si sarea. Intr-un castronel puneti apa calduta si dizolvati in ea drojdia si zaharul. Faceti o gaura in mijlocul fainii si incorporati treptat lichidul, dinspre interior spre exterior; la final, framantati aluatul cu mana pana cand nu mai este foarte lipicios. Presarati putina faina peste aluat, acoperiti bolul cu un prosop si lasati-l la dospit intr-un loc caldut. La final, el trebuie sa isi fi dublat volumul.



In timp ce aluatul creste, preparati sosul de rosii. Puneti putin ulei de masline intr-o oala, taiati marunt cativa catei de usturoi (cati doriti :) ) si caliti-i in ulei. Adaugati bulionul, putina apa si busuiocul in momentul in care usturoiul incepe sa se rumeneasca (aveti grija, bulionul si uleiul incins nu sunt prieteni ;) ). Totul poate parea neclar atunci cand nu sunt mentionate cantitati. Ce trebuie sa stiti este ca bulionul este gros si trebuie pusa putina apa astfel incat sosul sa nu se lipeasca de oala.

 


Cand aluatul a crescut, luati o patrime si intindeti-l pe un fund de lemn pe care ati presarat in prealabil putina faina. La inceput eu am modelat aluatul cu mana, pentru ca nu am vrut ca pizza sa fie perfecta. Insa puteti intinde aluatul si cu un  facalet, pana il aduceti la grosimea dorita. Apoi, intr-o tava mare puneti hartie de copt sau folie de aluminiu, ungeti cu putin ulei de masline si presarati putin gris sau faina. Asezati aluatul in tava si pregatiti-va pentru ornat.

 

Taiati marunt baconul, maslinele si mozarella. Avand in vedere ca din acest aluat puteti face patru pizza, aveti grija sa impartiti si toppingul in patru cantitati egale. Ungeti aluatul cu cateva linguri de sos de rosii, presarati baconul, maslinele si mozarella. La final, spargeti ouale si asezati-le in mijloc. Bagati tava in cuptorul preincalzit, la 180-200 de grade.

 

Pizza nu trebuie sa stea la cuptor mai mult de 10-15 minute, in functie de cat de crocanta vreti sa fie. Rezultatul il puteti vedea mai jos :)


De aici incolo, variatiunile pe aceasta tema sunt foarte numeroase. Puteti adapta cantitatea de topping in functie de preferinte, puteti adauga putin ardei iute pentru a obtine un sos mai iute si puteti inlocui sau adauga ingrediente dupa pofta inimii. Indiferent ce alegeti, va pot garanta "bunatatea" rezultatului.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu