vineri, 8 iulie 2011

Briose din faina integrala cu coacaze si zmeura

Cei care sunt pasionati de briose cunosc satisfactia de a-si cumpara o tava, doua tavi....5 tavi de forme si modele diferite, apoi hartiute colorate de aceleasi forme si marimi, precum si o cutie speciala pentru pastrarea hartiutelor la loc sigur, nu cumva sa existe posibilitatea contaminarii lor cu alte mirosuri din bucatarie. Intr-un mod ciudat, dependenta de briose devine cu atat mai mare cu cat le faci mai des, cu cat prietenii le mananca mai des si, normal, cu cat cutreieri mai des magazinele dedicate lor. Si cred ca nu are sens sa mentionez cartile colorate, care vor fi asezate sub cutia cu hartiute din acelasi motiv, si anume al prevenirii contaminarii lor. Nu ca nu ar putea sta in alta parte, insa prezenta lor directa sau indirecta in imediata apropiere te inspira sa gatesti oricand, orice si oricum.

Ingrediente pentru briose:
  • 1 lingura de ulei
  • 125 faina alba
  • 1/2 lingurita raf de copt
  • 55g faina integrala
  • 1/2 lingurita scortisoara si nucsoara
  • 1 ou
  • 150 ml lapte batut
  • 1 lingurita coaja de portocala
  • 1 lingura suc de portocala
  • putina dulceata de portocale sau fructe de padure
Ingrediente pentru umplutura:
  • 100g iaurt gras
  • 1/2 lungurita coaja de portocala
  • putina dulceata de portocale sau fructe de padure
  • coacaze, zmeura sau alte fructe de padure dupa pofta inimii
In primul si in primul rand trebuie sa tineti cont de un lucru foarte important: pentru aceasta reteta aveti nevoie de o tava pentru briose. Nu conteaza daca este mai mica sau mai mare, pentru ca oricum nu veti folosi hartiute, insa forma este esentiala.
La inceput, pregatiti aluatul si dati drumul la cuptor, pentru a fi fierbinte cand le puneti la copt. Intr-un bol amestecati cele doua tipuri de faina, praful de copt si condimentele. Adaugati uleiul si amestecati bine cu mainile, pana cand faina capata aspectul faramiturilor de paine. Intr-un alt castronel bateti oul, adaugati laptele batut si coaja de portocala si amestecati bine.


Adaugati amestecul cu ou peste amestecul de faina si amestecati-le pana cand obtineti un aluat omogen.


Pentru a baga la cuptor briosele, trebuie sa ungeti cu ulei tava speciala. Daca este o tava normala, cu 12 gauri mari, ungeti 6 din ele cu ulei; daca nu, va puteti adapta in functie de necesitati. Puneti aluatul astfel incat sa umpleti trei sferturi din spatiile tavii si puneti-o la cuptor, la o temperatura de aproximativ 160 grade sau la foc mediu in cazul in care nu aveti cuptor electric, timp de aproximativ 30 de minute.


In timp ce briosele se maresc in cuptor, pregatiti umplutura. Amestecati intr-un vas iaurtul, coaja de portocala si o lingurita de dulceata. Eu am folosit dulceata de portocale de la Ikea, insa gasiti peste tot bunatati pe care le puteti folosi la o astfel de reteta. Crema obtinuta se pune la rece pana cand sunt gata briosele.



Verificati daca briosele sunt gata introducand o scobitoare in mijlocul uneia dintre ele. Daca scobitoarea ramane lipicioasa, inseamna ca trebuie sa mai asteptati. Cand sunt gata, le scoateti din tava, le ungeti cu putina zeama de dulceata si le lasati la racit.


O data ce s-au racit complet, taiati-le la mijloc si puneti inauntru 1-2 lingurite de crema si fructe din belsug. Daca vi se pare prea putina crema, puteti pune/prepara mai multa; eu am ramas fara iaurt si a trebuit sa ma limitez la ce aveam :D



Spor la experimentat si pofta buna! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu