marți, 5 iulie 2011

Placinta greceasca cu spanac si vinete

Placinta este un fel de mancare nu tocmai usor, ca si numar de calorii ma refer, insa ca si mod de preparare nu se diferentiaza prea mult de o supa sau o prajitura simpla. Intr-adevar, sunt mai multi pasi ce trebuie parcursi, insa rezultatul nu lasa de dorit. Dintre retetele de placinte am ales-o pe cea cu branza, spanac, vinete si orez si chiar daca nu are pic de carne este la fel de gustoasa si aratoasa.

Ingrediente:
  • cateva linguri de ulei de masline
  • 1 vanata mare
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 175g de spanac proaspat sau congelat
  • 4 oua
  • 1/2 ceasca (75g) branza feta maruntita
  • 1/2 ceasca (40g) parmezan ras
  • 4 linguri de iaurt
  • 6 linguri de lapte gras
  • 2 cesti orez fiert (de preferabil orez maro cu bob lung)
  • 225g faina
  • 1 lingurita busuioc uscat
  • 115g unt
  • sare si piper
Pentru inceput, trebuie sa preparati aluatul, deoarece va trebui sa stea ceva timp la rece. Astfel, se amesteca intr-un bol faina, putina sare si busuiocul; apoi, se adauga untul maruntit; amestecati bine cu mainile, pana cand compozitia va semana cu faramiturile de paine. Se adauga la final 45-60 ml de apa calduta si se amesteca pana se formeaza o coca, avand grija ca aceasta sa nu fie prea lipicioasa. Se pune intr-o folie de aluminiu si se pune la frigider.



In timp ce coca sta la frigider, taiati vanata in felii nu foarte groase. Incingeti putin ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta si rumeniti-le. Nu trebuie sa puneti mult ulei (1-2 linguri), chiar daca vi se pare ca vanata il absoarbe pe tot, deoarece in curand isi va lasa zeama.
Intr-o oala mica puneti apa la fiert si adaugati orezul cand aceasta clocoteste. Lasati-l sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.


Repetati procedeul pana rumeniti toate feliile; asezati-le pe servete de hartie pentru a elimina uleiul in exces. La final, rumeniti in uleiul ramas in tigaie ceapa si usturoiul tocate marunt.


Scoateti coca din frigider dupa 20-30 de minute si puneti-o intr-o forma ceramica de tarta; sincer, cred ca se poate folosi foarte usor si un vas de ceramica mai adanc, in cazul in care nu aveti o astfel de forma. Puteti intinde coca direct cu mana sau puteti sa o intindeti separat pe un fund de lemn. Rezultatul: coca trebuie intinsa pe toata suprafata formei, cu o grosime aproximativ egala. Se inteapa bine cu o furculita (sa nu va fie teama de multe gaurele) si se baga la cuptor pentru coacere. In cazul in care nu vreti sa o intepati, puteti aseza peste ea o hartie de copt si puneti deasupra fasole; astfel, aluatul nu se va umfla. Timpul de coacere va fi de 20-30 de minute la foc mediu, pana cand aluatul incepe sa devina auriu pe margini.



Intre timp, trebuie pregatita compozitia. Intr-un vas se bat bine ouale, se adauga spanacul maruntit si se amesteca bine. Se adauga apoi branza feta, parmezanul, iaurtul, laptele, amestecul de ceapa si usturoi si un pic de sare in cazul in care branza nu este suficient de sarata.




Cand amestecul este gata si orezul impreuna cu aluatul copt ar trebui sa fie gata. Urmeaza pregatirea efectiva a tartei. Peste aluatul proaspat scos din cuptor se aseaza un strat nu foarte gros de orez bine scurs.


Peste orez, se aseaza jumatate din vinetele prajite si amestecul de spanac si branza.



La final, se adauga un nou strat de vinete si se pune din nou in cuptor. Se lasa la copt pana cand se rumeneste putin, iar compozitia devine tare. Se serveste rece sau calda, dupa preferinte.


Arata un pic ca o mancare extraterestra, dar este delicioasa la picnic sau in varful patului in timp ce va uitati la un film. Pofta buna! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu