vineri, 5 octombrie 2012

Prajitura-tort cu crema de lapte

Voi continua seria retetelor marca Grodon Ramsay pentru ca am gasit cateva chiar interesante si usor de preparat. Una dintre ele ar fi aceasta prajitura, care este mai mult un tort; si spun asta pentru ca, asemenea musacalei postate ieri, am descoperit ca rezultatul final este foarte mare :) Dar asta nu a impiedicat pe nimeni sa o manance :P
Oricum, va voi prezenta in poze varianta mea, iar in ceea ce priveste reteta o adaptez direct, astfel incat sa nu obtineti mult blat si putina crema, cum de altfel am patit-o eu :)

Ingrediente pentru blaturi: 
  • 100g unt nesarat
  • 225g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 150g zahar
  • un praf de sare
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 115ml lapte
Ingrediente pentru crema:
  • 200ml smantana grasa, pentru gatit
  • 50g zahar
  • 75ml lapte
  • 1 lingura amidon
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita esenta de rom sau vanilie
Ingrediente pentru glazura:
  • 85g ciocolata (neagra sau cu lapte, in functie de preferinte)
  • 30g unt
  • 60ml smantana grasa, pentru gatit

Blaturile pentru aceasta prajitura vor fi doua la numar si le puteti coace fie impreuna (preferabil, daca aveti doua forme de tort), fie separat. Pentru a obtine aluatul, amestecati zaharul si untul intr-un bol, pana obtineti o compozitie cremoasa. adaugati esenta si ouale, unul dupa altul. 


Faina si praful de copt se amesteca separat, iar apoi se incorporeaza impreuna cu laptele in amestecul de unt, zahar si oua. Ungeti forma(ele) de tort (care ar trebui sa aiba in jur de 23cm diametru), tapetati cu hartie de copt si turnati aluatul (doar jumatate din cantitate, daca folositi aceeasi forma). Repetati procedeul pentru a doua forma si coaceti blaturile la 180 grade (foc mediu) timp de 20-30 minute.








In timp ce se coc blaturile, pregatiti crema. Incalziti smantana intr-o oala pana cand incepe sa clocoteasca pe margini si adaugati zaharul si un pic de sare, amestecand in continuu pana cand se dizolva. Luati de pe foc.

Amestecati laptele cu amidonul intr-un bol, iar apoi incorporati ouale. Incorporati acest amestec peste smantana fierbinte, amestecand continuu. Puneti din nou pe foc si continuati sa amestecati pana cand crema devine groasa. La final, luati de pe foc si puneti esenta de rom/ vanilie.

Blaturile coapte si crema trebuie sa se raceasca bine inainte de a "asambla" prajitura. Abia atunci pregatiti glazura, astfel: puneti intr-o oala ciocolata bucati, untul si smantana si amestecati la foc mic pana obtineti o glazura cremoasa, iar ciocolata s-a topit integral.





Intindeti crema intre cele doua blaturi si ungeti prajitura cu glazura clada, fara sa va faceti griji ca ar putea curge pe margini. Prajitura va fi atat de buna incat nu mai conteaza ce si pe unde a curs :)



Sper ca nu vi-am facut prea multa pofta... :D Spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu