joi, 25 octombrie 2012

Tort cu cafea si bezea

Pentru Sf. Dumitru as vrea sa va propun o idee, pe care o puteti pune in aplicare pentru cei dragi :) Eu am peparat de curand un tort dupa o reteta adaptata si dupa mai bine de 2 ore de mesterit la el am obtinut ceva foarte interesant. Tortul are crema, bezea si glazura, toate combinand un gust delicios de cafea. Puteti prepara acest tort atunci cand aveti musafiri, la un eveniment important sau in loc de orice alta prajitura (insa tineti cont de faptul ca necesita ceva timp).

Ingrediente pentru blaturi:
  • 175g unt
  • 175g zahar
  • 175g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 3 oua 
Ingrediente pentru bezea:
  • 2 albusuri (la temperatura camerei)
  • 100g zahar
  • 25g migdale tocate
  • 3 lingurite cafea solubila
Ingrediente pentru crema:
  • 100g unt
  • 50g zahar pudra
Ingrediente pentru glazura:
  • 4 linguri zahar pudra

Pentru inceput, pregatiti formele de tort: ungeti-le cu putin unt si tapetati-le cu hartie de copt. Apoi, preparati aluatul pentru blaturi, apoi compozitia pentru bezea. In cazul in care aveti o singura forma de tort, preparati doar aluatul pentru blaturi si abia dupa ce coaceti primul blat pregatiti si compozitia penru bezea.
Intr-un castron, amestecati cu un mixer zaharul si untul, pana obtineti un amestec cremos. Apoi, adaugati pe rand ouale.

Incorporati faina amestecata in prealabil cu praful de copt. Aluatul astfel obtinut se imparte intre cele doua forme de tort, punand mai putin aluat in una din ele. Daca nu aveti 2 forme, acum puteti pune la copt forma cu mai mult aluat (cuptorul trebuie preincalzit la 180 grade, se va coace 20 minute).

Pregatiti si bezeaua: bateti albusurile spuma, iar cand compozitia este suficient de tare incat sa isi pastreze forma adaugati jumatate din zahar. Bateti in continuare cateva minute si adaugati restul de zahar; amestecati din nou pana se topeste zaharul, iar compozitia devine tare si lucioasa. Intr-un castronel, amestecati nesul cu 3 linguri de apa fierbinte si macinati migdalele.


Incorporati cu grija in bezea o lingurita din nesul de mai sus si migdalele. Turnati amestecul astfel obtinut peste aluatul mai subtire si coaceti la 180 grade timp de 40 minute.
Pentru a clarifica putin lucrurile... in cazul in care aveti 2 forme, le puteti pune la copt impreuna si coaceti blatul mai gros timp de 20 minute, iar blatul cu bezea il lasati 20 de minute in plus. :)
Pentru a verifica daca blatul este copt il puteti intepa cu o scobitoare, iar daca aceasta iese curata, inseamna ca blatul este copt.






O data coapte, blaturile se lasa la racit si se pregateste crema. Intr-un bol se amesteca untul moale si zaharul pudra. La final, incorporati si 2 lingurite de nes (cel pe care l-ati amestecat deja cu apa).


Cand blaturile sunt reci, intindeti crema pe blatul fara bezea.


Puneti blatul cu bezea deasupra. Pentru glazura, amestecati restul de nes cu 4 linguri de zahar pudra.


Turnati glazura deasupra tortului si nu va faceti griji daca aceasta va curge pe toate partile... va avea un aspect mai intereant ;) Pastrati tortul la rece si serviti-l de fiecare data cand aveti pofta :)



Spor la gatit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu